Från IFK till IFK

Anes Mravac fortsätter sin tränarkarriär i IFK Norrköping, svenska mästare 2015.
Med stor stolthet kan IFK Malmö återigen skryta med att än en gång  har varit med och möjliggjort  en övergång från våra egna led till svensk  fotbolls elitnivå.

Anes Mravac blir heltidsanställd hos svenska mästare IFK Norrköping, där han ska ha en av nyckelrollerna i både talangutvecklingen och ungdomsverksamheten i övrigt.

– Anes, du hade erbjudande om tränarjobb i division 1, varför valde du ungdomar och IFK Norrköping?

– Jag brinner för nyskapande, för utveckling av unga individer, samtidigt som jag vill fortsätta med min egen utveckling. Att göra det i en elitklubb är en fantastisk möjlighet så jag tvekade aldrig i mitt val.

– Du lämnar IFK Malmö, året har varit turbulent, många bra och mindre bra minne, vad är ditt bästa minne från tiden i IFK Malmö?

– Lämnar och lämnar, jag ser det på ett annat sätt, tack vare IFK Malmö och IFK Malmös tron på mig har jag fått en chans att utvecklas och gå vidare i min fotbollskarriär. Jag är helt övertygad om att våra vägar kommer att mötas igen och att dagen när jag ska betala tillbaka kommer i framtiden. Bästa minne, ja den var svår, men kanske bortamatchen mot Lindsdal där vi gör en bragdinsats, åker iväg utan 6-7 ordinarie spelare och krigar som lejon. Det var en mäktig känsla.

– Det fanns en del folk som tvivlade på dig och dina tränarkunskaper när du i somras tog över ansvaret för A-truppen. Det var modigt av dig att axla ansvaret för att laget ska klara kontraktet i div 2. Nu i efterhand, hur gick dina tankar och hur behöll du fokus och lugn?

– Det var inte så dramatiskt. Jag var spelare i truppen och jag visste vad vi spelarna saknade.  Vi gick tillbaka till grunderna, tränade hårdare, med mer fart och intensitet och det skapade glädjen som vi saknade. Vi blev ett lag, vi började kämpa för varandra, vi kom varandra närmare och det var inte så svårt att använda sig av den nya positiva energin. Turbulensen runt klubben berörde inte oss i truppen nämnvärt och om den gjorde det blev det bara en extra tändvätska för vår motivation.

Vad tror du om IFK Malmös chanser i div 2 nästa år?

Jag är definitivt övertygad om att IFK kommer att tillhöra den övre halvan av tabellen! Att satsa på en mix av unga talangfulla spelare och lite mer erfarna karaktärsspelare är IFKs väg mot framgång. IFK är en utav få klubbar som förstår att man inte kan köpa sig framgångar och att vilda, hårda satsningar slutar oftast i hårda bakslag. Exempel på det behöver man inte leta särskilt länge. Jag tror att IFK kommer att vara ett stabilt lag i tvåan nästa år för att kanske kunna blanda sig i och göra upp om serieseger år 2017!

Anes, IFK Malmö tackar dig ödmjukast för tiden du har varit med i klubben, för din fantastiska lojalitet, för ditt mod, för alla spelade matcher, för att du tränat våra ungdomar, för att du i svåra stunder har tränat vår a-trupp och för att du alltid var där för klubben. Vi är tacksamma för allt du har gjort för klubben och vi önskar dig stort lycka till och hoppas att du fortsätter göra oss stolta med nya framgångar i din tränar/ledar-karriär!
Tack och på Återseende, Anes Mravac!