Så här såg det ut när IFK Malmö firade avancemanget för en dryg månad sedan. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån 2020

Det har gått en månad sedan seriesegern och tiden därefter har präglats av de speciella förutsättningar som råder. Men i dagarna börjar arbetet inför nästa säsong. Och det är gott om spelare som hört av sig och vill vara med på IFK Malmös resa uppåt i seriesystemet.

Träningarna är inställda sedan flera veckor tillbaka och spelarna håller i gång på egen hand men har kontinuerlig kontakt med tränarna.

Samtliga spelare som representerade IFK Malmö under året har utgående kontrakt. Klubben valde att i division 2 bara skriva avtal på ett år.

Sportchef Jesper Andersson säger att han naturligtvis haft kontakt med dem, men i dagarna börjar de mer formella samtalen.

– Vi vill förlänga med många av spelarna och det är ingen som hittills sagt att han inte vill vara kvar i klubben.

Jesper Andersson säger att grunden till nästa års trupp finns bland de spelare som var med i år.

– Sedan ska vi komplettera med guldkornen, få in lite spetskompetens. Dessutom behöver vi bredda truppen för att klara 30 matcher i Ettan.

Och IFK Malmös serieseger har knappast gått spårlöst förbi.

– Det är många, både spelare och rådgivare, som hört av sig och det är smickrande och roligt. IFK Malmö har ett namn och har gjort ett bra år.

– Bland dem som hört av sig finns många intressanta spelare.

Tanken var att genomföra två träningsmatcher nu på senhösten men båda har fått ställas in med hänvisning till de restriktioner som gäller.

Matcher som var avsedda för att ge spelare en möjlighet att visa upp sig för klubben.

– Det är klart att det påverkar och gör det lite svårare men det är lika för alla.

Jesper Andersson tror knappast det blir några fler matcher det här året.

Men säger att det är träningsmatcher inlagda på andra sidan nyår. Det gäller att vara i fas för att kunna starta serien som planerat under tidig vår.

I den allmänna debatten har det talats om att försöka låna spelare från Malmö FF inför comebacken i Ettan.

Jesper Andersson ser det som positivt om MFF vill låna ut spelare men poängterar att grunden i det lag som IFK Malmö spelar med ska vara gul.

Ordförande Torbjörn Karlsson är också positiv till enstaka lånespelare.

– Gärna en samverkan som gagnar oss båda, dock utan att gå så långt som var fallet 2009.

Han säger att styrelsen nu startat planeringen inför säsongen 2021.

– Det blir en utmaning men vi går in med en skön kombination av optimism och realism.

Han tycker klubben ligger bra till även om ekonomin så klart måste växa, vilket den också gör genom just nu framgångsrikt arbete med sponsorer.

Det blir längre resor till bortamatcher och matcher kvällstid på vardagar där spelare behöver ta ledigt från jobbet. Organisatoriskt måste det skapas en grupp som arbetar med matcharrangemangen.

Om det blir någon publik på läktaren är det ingen som vet i dagsläget men samtliga matcher kommer man att kunna se direkt på SportExpressen Play. “Di gule” sänds även på sydsvenskan.se.

– Det finns ett uppdämt intresse för IFK Malmö och kanske även för att se fotboll på division 1-nivå i Malmö.