, ,

Sadiki: ”Alla som varit med har gjort det jättebra”

Skender Lapovski och Gajur Sadiki, tränare för IFK Malmös U19. Foto: Oscar Andersson

Under försäsongens tränings- och MM-matcher har ett antal lovande spelare från IFK Malmös U19-lag imponerat med fina prestationer.

Victor Isgren och Michele Gomez Paloma har redan tagit steget upp i A-truppen. Micheles yngre bror Marco, Linus Hellmark, Tyrone Dalundh, Murthada Ali, Dennis Mazilu, Kenan Ahmic, Jawad Mezher, Rigon Bajrami samt målvakten Melvin Jörgensen har också medverkat på olika sätt i matcherna under försäsongen.

Ifkmalmo.se ringde upp tränarna Gajur Sadiki och Skender Lapovski (assisterande) för att höra historien kring klubbens duktiga U19-spelare och vad som komma skall.

Hur kom ni in i bilden när dagens U19-lag bildades för drygt två sedan i februari 2020?

– Vi lämnade BK Olympic i januari 2020 och i februari startade vi ett nytt U19-lag i IFK, säger Gajur.

– Detta sedan Osman Sudic [ungdomsansvarig] hört att vi lämnat Olympic där vi tränade klubbens U16-lag och därefter kontaktade han Gajur, fyller Skender i och berättar att att han och Gajur känt varandra sedan 2015 och har samarbetat i olika Malmölag.

– Vi fick ta över Olympics U19-lag hösten 2019 och med det laget vann vi Skånecupen genom att besegra MFF med 2-1 i finalen.

Gajur Sadiki:

– Vi pratade sedan med Jesper [Andersson, sportchef] om hur många unga spelare som fanns kvar och på första träningen hade vi bara tre spelare. Jag, Skender och Jesper började kolla med våra kontakter och efter ett par månader hade vi fått ihop 24 spelare.

– Under hösten samma år startade vi i juniorlagsserien division 3 som vi vann utan någon förlust. Det var ju första pandemiåret varför seriespelet körde i gång först då.

Skender Lapovski:

– Det är ju så i ungdomsfotbollen i Malmö att om det börjar gå bra med segrar så genererar det en positiv utveckling då fler intresserade duktiga spelare söker sig till laget och vill börja träna.

– Ryktet går, Malmö är litet.

U19-spelarna Victor Isgren och Michele Gomez Paloma har flyttats upp i A-laget inför den här säsongen. Foto: Jesper Andersson 2022

Vid tidigare intervjuer denna försäsong – dels med dig Skender och dels med Firat Sahan (A-lagstränare) – har det stått klart att klubbens mål är att skapa förutsättningar för en så bra ungdomsverksamhet som möjligt och som genererar att ett par U19-spelare tar steget upp i A-truppen inför varje ny säsong. Tycker ni att det finns fler som skulle kunna plockats upp redan till denna säsong förutom ”Vigge” och Michele eller gäller det att skynda långsamt?

– Man ska inte stressa på utvecklingen hos spelarna i denna ålder för det är stor skillnad både fysiskt och psykologiskt att spela med seniorerna på den nivån där IFK ligger i dag.

– Jag tror det var rätt beslut att börja med ”Vigge”  [Victor Isgren] och Michele [Gomez Paloma] till denna säsong då de för närvarande befinner sig längst fram i utvecklingen.

Gajur Sadiki:

– Men alla de andra som har varit med under försäsongen har gjort det jättebra.

Det finns säkert mycket att tänka på när det gäller yngre spelare i dagens moderna fotboll. Men det blir mer och mer vanligt att vi ser spelare som gör genombrott i tidig ålder, som till exempel Alexander Isak och Anthony Elanga för att nämna några. Vad tycker ni är viktigast att bedöma hos en spelare om han är ”färdig” för spel med seniorerna?

– Det är flera olika parametrar som ska vara uppfyllda, säger Skender Lapovski och fortsätter:

– Fysiken är viktig liksom att du ska var psykiskt stark. Vidare så ska du ha en mycket bra spelförståelse som innebär att vid bollmottagning ska du veta redan innan vad du ska göra med bollen härnäst.

– Även hur mogen du är som människa har betydelse, det är många faktorer som spelar in. Saker som att komma i tid till träningarna, agera kamratligt med sina lagkompisar och så vidare. Ödmjukhet och empati. Att man inrättar sig efter den disciplin som gäller. Det är en helhetsbedömning.

Hur hittar man lovande talanger – har IFK någon talangscout ute som studerar unga lovande spelare runt om i distriktet? Hur funkar ert eget nätverk i detta sammanhang?

– Det fungerar genom den så kallade djungeltelegrafen – det vill säga att desto bättre vi presterar ju fler spelare hör av sig till oss, dels genom våra spelare, dels genom oss när vi hör att andra är intresserade.

– Som sagt, Malmö är ganska litet så ryktet sprider sig fort. Sedan är det klart att ju fler resurser man har så underlättar det att kanske hitta fler lovande spelare. IFK har dock ingen särskild ute som scoutar nya, unga lovande spelare.

Om man tittar på den sociala biten så utgör ju ofta idrotten en viktig roll i dagens samhälle att medverka till att unga väljer ”rätt spår” i stället för att kanske hamna snett och bli rekryterade till kriminella gäng.

Gör samhället för lite i dag för att stötta skolor och föräldrar avseende detta problem och kan IFK bidra mer genom att exempelvis rekrytera fler lovande ungdomar från problemområden i Malmö?

– Idrott är ju optimalt i detta sammanhang för om du tränar tre, fyra kvällar i veckan och sedan har match i helgen så orkar du inte ägna dig åt brott. Att vi finns och profilerar oss utåt så att vi kan få bort ungdomar från problemen då sparar vi både hans liv samtidigt som samhället sparar massor av pengar.

– Idrott är ju inte bara själva utövandet utan det utgör ju även medverkan i ett socialt nätverk där du lär känna andra som kan till exempel generera arbetstillfällen och så vidare. Föreningslivet är otroligt viktigt.

– Kan vi få fler av de yngre från grundskolan – de under 16 år – att börja träna med oss är det guld värt. Där kanske IFK kan profilera sig mer i skolorna. Men vi har begränsat med resurser och kan av förklarliga skäl inte medverka överallt.

Michele Gomez Paloma. Foto: Casper Johansson 2022

Avslutningsvis. Vad har ni för förhoppningar på kommande säsong – blev ni uppflyttade som du trodde Skender och hur många stjärnskott hoppas ni kunna bidra med 2023?

– Det stämmer, nu spelar vi i division 1 med lag från i stort sett hela Skåne, vilket innebär en del resor i samband med bortamatcherna. Som tur är har vi fantastiska föräldrar som ställer upp här. Utan dem vet vi inte hur det hade gått.

– Vi tror och hoppas kunna överträffa årets kvot med tre-fyra spelare till nästa år. Vi har ett antal duktiga både 03:or och 04:or liksom en och annan 05:a som knackar på dörren redan nu. Vi försöker utveckla dem på rätt sätt så att de blir kompletta spelare.

– I mån av plats på A-lagets träningar så rekommenderar vi olika spelare från vårt U19-lag till Firat. Detta utgör också en morot för våra spelare att delta där eftersom det är mycket utvecklande för dem.