Bertils krönika "Inför Helsingborgs Södra"

Matchen mot Lund är nu historia även om vissa bilder sitter och kastar en skugga över morgondagens match, Jonas Strandhs smärtsamma slut på matchen med färd till sjukhuset., Baskims sträckning och givetsvis resultatet.

Lund var ett duktigt lag som spelade väl efter sina resurser och verkligen skyddade sitt mål och sin målvakt. Lund vann i fjol men kan de göra om det i år? Vi möter dem snart igen i Lund och då är vi vita och "taggade" för revansch. Helsingborgs Södra är ett relativt ungt lag som är en sammanslagning av fyra fotbollsklubbar i Helsingborg. På deras hemsida läser jag att sammanslagningen har gått mycket bra och att bara ett fåtal spelare har lämnat sin "nya" förening.

Södra har blivit Helsingborgs andralag och krigar i toppen av division 2 redan sitt första år efter tre år i trean. Södra spelade oavgjort mot Lund i första matchen och har sedan bland annat besegrat Falkenberg på bortaplan med 2-1. På hemmaplan besegrade de Kristianstad med 2-0 och för några veckor sedan var det målrekord med 8-0 mot Karlskrona. Förra veckan fick de bara 2-2 mot Åhus i Åhus.

Fille menar att Södra har ett ungt väl samspelt lag som gått den långa vägen. I laget finns ett par farliga anfallsspelare, Stefan Johansson och Kjellberg. Dessutom finns en gammal bekant från IFK Malmö, Solo Hammar som spelade med oss för några år sedan. Fille ser som vanligt med tillförsikt fram mot matchen och han vet vad laget kan när allt plötsligt fungerar. Liksom tidigare säsonger talar tiden för IFK. Vi har många nya spelare som behöver tid för att komma in i samspelet. Mot Ystad gick det bra och i morgon kan det bli bättre.

En comeback blir det i morgon då vår storstjärna Bosse Theander gör årsdebut. Bosse är mycket vältränad och kommer säkert att ge stadga åt försvaret där tyvärr Baskim saknas efter sin sträckning. Man kan ju ifrågasätta Filles beslut att byta ut Martin Alm som målvakt när han höll nollan men nu är det Baskims skada som gör att Martin går sin som mittback (centerhalva?). Nu gäller det bara för Martin att inte börja med några enhandsräddningar innanför straffområdet utan överlåta det åt Bosse. Jonas Strandhs skada är förhoppningsvis inte värre än att han skall vara helt återställd till höstupptakten mot Helsingborgs Södra i Helsingborg. Sak samma gäller för Frederick. Magnus Eriksson och Johan Åkesson är fit for fight igen och återfinns i matchtruppen. Vi ser fram mot matchen som är en ny seriefinal av många i denna jämna serie. Jag vill också passa på att gratulera MFF till de sportsliga framgångarna man haft i Superettan. Vi hoppas nu på att Malmö nästa år har lag i såväl Allsvenskan som Superettan och division 2 där Kirseberg har skaffat sig ett bra utgångsläge.

Välkommen på förmatchen till EM-semifinalen