Månsson: "Ett bra lag med rätt marginaler"

Det finns många klyschor i fotbollens värld. Trots att det nu är ord och uttryck som används lite slentrianmässigt ligger det mycket bakom meningar som nu:

"Ett bra lag har marginalerna på sin sida".

"Det är oftast topplagen som avgör i slutet av jämna matcher mot lagen från botten".

"Stolparna är en målvakts bästa vänner".

Jag tänkte på detta när jag hörde rapporterna från den dramatiska segermatchen förra lördagen mot Åhus Horna. Alla dessa tre klyschor stämde in på de avgörande momenten.

För IFK är ett bra lag, även om det inte kom upp i sin bästa klass i lördags. Avgörandet och de tre betydelsefulla poängen fixades först på tilläggstid.

Sekunderna innan Baskim Sopis segermål hade hemmalaget en nick i Martin Lundins stolpe – förvisso i utsidan, men ändå.

Den här sekvensen av matchen kan bli det som avgör IFK:s vidare höstöde. Marginalerna var på topplagets sida på tilläggstid och ena stolpen var duktige Martin Lundins vän.

Så visst stämde klyschorna in i denna sköna sensommareftermiddag. Man kan givetvis ha sina åsikter om att det behövde bli så dramatiskt i en match mot ett lag som bara tagit fem poäng på sexton matcher.

Fotbollens matematik är inte så enkel. Alla som kan idrott och fotboll visste att det skulle bli en tuff uppgörelse. Så fungerar fotbollen.

Urladdningen och de klara vinsterna under höstupptakten hade tagit kraft, både mentalt och fysiskt. Det visade sig bli så.

I dag möts Helsingborgs Södra och Falkenberg. Det är väl många gula anhängare som ser ett kryss som ett idealiskt resultat.

Detta kombinerat med en vinst här på Malmö IP ger ett visst gult andrum. Då finns det råd till en förlust utan att serieledningen förloras. Men det finns en klyscha till:

"Ju längre en segersvit är, desto närmare kommer den första förlusten".

PS! Jag vill passa på att berömma IFK:s alerta hemsida. Den är bra och jag gillar Michael Lindholms engagemang. DS!