Intervju med "Di Gules" ordförande

Det är med stolthet och förväntan IFK-ordföranden Rolf Axel Nordström tar på sig sin gula matchvärdtröja och sätter sig ner för att titta på dagens avgörande kvalretur mot Torslanda IK.

– Att kunna hälsa unga och gamla gulingar, motståndare, massmedia och alla andra fotbollsvänner välkomna till vad som bara kan betecknas som årets match på Malmö IP känns verkligen härligt, säger han.

Samtidigt erkänner han direkt att det kommer att bli nervöst.

– Självklart, det är ju nu det avgörs. Redan förra hösten satte vi upp målet att nå Superettan. Nu är vi på tröskeln och det gäller att inte snubbla. Vi har all respekt för Torslanda, som är ett bra lag!

Så här strax före säsongsslutet vill Rolf Axel Nordström hylla samarbetsprojektet mellan Malmö Bollunion – med IFK Malmö, Kirsebergs och Malmö BI – och Trelleborgs FF.

– Utan bollunionen hade dagens match inte varit möjlig, det måste vi tänka på i avgörandets stund. Hjälpen från Trelleborgs FF har varit ovärderlig. När vi efter en osannolik otur fick båda våra målvakter skadade fick vi dessutom hjälp av Martin Lundin från Kirseberg. Och han har verkligen ställt upp. Han ställde ju till och med in en resa till OS i Sydney, som han hade vunnit i en tävling, bara för att vara tillgänglig för oss i målet.

Säsongen började lite trevande för den södra division 2-seriens storfavorit IFK Malmö. Mitt i den alldra värsta skadeperioden kom ett par förluster alldeles i slutet av vårsäsongen, och tvivlarna började vakna. I höst har dock IFK Malmö inte förlorat en enda match.

Bollunionbredden med många allsvenskt meriterande spelare från TFF och MBI (Fredrik Sandell) har gett utslag. Nordström blir dessutom lyrisk när han ska betygsätta tränarna Leif "Fille" Ohlssons och Bosse Mårtenssons insatser.

– De har genomfört säsongen med den äran. Utan att ta ut något i förskott så unnar jag dem verkligen att få sluta med en seger. Fille avslutar ju sin aktiva karriär som tränare för att satsa som sportchef i IFK Malmö och Kirseberg och Bosse Mårtensson går vidare till nya arbetsuppgifter inom gruppen.

Bosse Mårtensson efterträder Leif "Biet" Svensson som tränare i Kirseberg.

Efter den positiva utvärderingen av hur bollunionen har fungerat i år lovar Rolf Axel Nordström att samarbetet ska fördjupas ytterligare nästa säsong.

– Fille, TFF:s Alf Westerberg och MBI:s Mats Karlsson kommer förhoppningsvis att ha stor nytta av varandra i sitt fotbollsmässiga samarbete.

Ett IFK Malmö-avancemang har förresten redan glatt ordförande Nordström.

– Vårt duktiga P16-lag är klart för juniorallsvenskan. Ifjor fick det Fair Play-priset, nu har laget ytterligare utvecklats. Jag tror inte alls att det är omöjligt att ett par av spelarna kan bli aktuella för A-truppen redan nästa säsong. I så fall är det ett bevis för att vi övergått från att vara en inköpsförening till att bli en integrerad klubb med egen talangproduktion. Egentligen är det den stora glädjen, säger Rolf Axel Nordström.

Och hoppas på välfyllda läktare både idag och nästa år på Malmö IP.

– Malmö FF har ju bestämt sig för att spela på Stadion. Om vi går upp i Superettan kan vi uppfylla kravet på elitfotboll på Malmö IP som ju var ett löfte till sponsorerna när vi tog initiativet till att bygga om Malmö IP till en modern och intim arena.