,

Bertils krönika: "Inför Torslanda"

Torslanda visade sig vara ett betydligt bättre lag än vad vi innerst inne hade räknat med. Av recensioner förefaller det som om det är vi som spelade sämre än vanligt och därmed gjorde Torslanda bättre. Lika möjligt är det att Torslandas spel förhindrade oss att spela bättre än vi gjorde.

Fille och A-truppen fick ett uppdrag i slutet av 1999 nämligen att föra upp IFK Malmö i Superettan. Med idog träning och klar målsättning har laget hållit ihop under Fille och Bosse för att nu vara framme vid målsnöret. I upploppet leder vi knappt före Torslanda. bara den sista finishen återstår. En kamp som påbörjades för nästa ett år sedan skall avgöras på söndag på Malmö IP.

Tidningarna har hittills inte skrivit så mycket om matchen. KvP har skrivit desto mer om spekulationer kring tränare nästa säsong. IFK Malmö har en tränare, Fille, som fört fram laget till serieseger, Fille har möjligheten att föra upp laget i Superettan. Det fanns från början 72 lag i division 2. Endast 3 av dessa 72 lag går vidare till Superettan.

När säsongen är avslutad på söndag kväll och först då är det dags att ta upp förhandlingar för nästa säsong.

Nu gäller det matchen på söndag. Årets viktigaste fotbollshändelse i Malmö. Vad kan konkurrera om det epitetet?

Konkurrens är nödvändig inom alla branscher så också i fotboll. I Malmö har MFF länge varit ensam utan konkurrens om publiken i de högre sammanhangen. Denna brist på konkurrens har inte varit bra för MFF:s utveckling. Därför måste söndagens match vara betydelsefull även för MFF och MFF:s publik. Om IFK Malmö går upp i elitfotbollen får MFF en positiv konkurrens som kommer att medföra att MFF blir bättre på mycket och ett bättre fotbollslag. IFK Malmö kommer att sporras av MFF och utvecklas positivt. För Malmöpubliken som vill se bra, spännande fotboll är en seger för IFK Malmö på söndag det bästa som kan hända.

Jag hälsar därför MFF:s trogna publik välkommen till Malmö IP för att hjälpa de gula fram till Superettan.

Brist på konkurrens är hämmande. I Malmö har vi vant oss vid att ha två stora morgontidningar som utmanat varandra på flera områden, sporten inte undantagen. Förlusten av tidningen Arbetet har betydelse för Sydsvenskan. Sydsvenskan konkurrerade med Arbetet om läsarna och ville hela tiden vara bättre. Arbetet , som var mindre , kämpade i uppförsbacke men ville hela tiden bli bättre inom varje område och tvingade Sydsvenskan att bli ännu bättre. Målsättningen för SDS har nog aldrig varit att Arbetet skulle försvinna. Sak samma med fotbollen. Både MFF och IFK behövs i elitfotbollen. Underifrån skall nya lag komma upp i seriesystemet. Kirseberg, MBI, Olympic, Kulladal, Bunkeflo, Limhamn m.fl.

Filles förhoppning inför söndag är att vi skall kunna bjuda på årets roligaste match både vad gäller spel och resultat. Några förändringar i truppen var på onsdagen inte aktuella. Alla spelare är skadefria och oerhört vässade inför returmatchen. Intensiteten i träningen är hög. Spelarna vet nu att Torslanda är ett lag som har kapacitet att vinna mot vilket div. II lag som helst.

Spelarna var nöjda med resultatet från Torslandamatchen men inte med sitt eget spel. Vare sig Fille eller spelarna kan ge någon riktig förklaring till att våra spelare föreföll halka mer på planen i söndags än Torslandaspelarna. Möjligen berodde det på att vi aldrig tidigare spelat på den planen vilket Torslanda gjort några gånger. Möjligen kan planens storlek haft betydelse.

För framtiden kan man ha åsikter om kvalificeringar, för att gå uppåt i seriesystemet, utöver att vinna en serie. Förslagsvis kan SFF dra ner antalet div. II-serier till tre stycken med kanske 16 lag i vardera serien där segrarna automatiskt går upp i Superettan medan tvåorna får en extra chans med kvalspel varefter den segrande tvåan får kvala mot 4:e sista lag i Superettan eller en serie med 4:e sista lag och de tre tvåorna. Kval skall vara en extra chans inte en följd av en serieseger.

Kanske det på sikt blir två division 2 serier , Södra och Norra.

På söndag spelar vi med gällande förutsättningar. Vi måste vinna, spela oavgjort eller förlora med 1-0. Vid förlust 2-1 blir det förlängning med längst 2x 15 minuter. För avgörande under förlängningen gäller Golden Goal d.v.s. första mål är matchavgörande. Skulle inget lag göra mål i förlängningen avgörs matchen på straffsparkar.

Vi ser fram mot en spännande välspelad, underhållande match inför en mycket stor publik.