,

Bertils krönika: "EFTER KVALET NU I SUPERETTAN"

En vecka efter Torslandamatchen. En vecka då IFK Malmö har varit ett vanligt återkommande tema på tidningarnas sportsidor. En vecka då många gulingar har krupit fram. Av allt detta kan vi konstatera att det är efterlängtat med mer elitfotboll i Malmö. IFK Malmös framgångar på plan och i organisationen har mottagits positivt av alla fotbollsintresserade. Vi har fått mängder med gratulationer och välgångsönskningar. Vi har dock ännu inte blivit inbjudna till Rådhuset men jag är säker på att Malmö Stad kommer att uppmärksamma våra framgångar i sinom tid.

Malmös två bästa fotbollsklubbar ställde stora krav på sina representationslag. Tränarna fick uppgiften att lagen skall flyttas upp i seriesystemet. Inget annat var godkänt. De bägge Malmölagen lyckades med denna oerhört svåra uppgift att ständigt ha favorittrycket på sig. Fotbollen i Malmö har tagit många steg uppåt och vi hoppas det skall medföra att fler ungdomar söker sig till ungdomsfotbollen. Det är ungdomsverksamheten som är grunden för fortsatt framgång.

Jag talde med Svenska Fotbollsförbundet, Jan Larsson, häromdagen. Han gratulerade oss till avancemanget till Superettan och hälsade oss hjärtligt välkomna tillbaka till elitfotbollen. Han berättade att man på SFF var alldeles särskilt imponerade av vår fina publiksiffra på kvalmatchen. Superettan behöver lag med stora publiksiffror och han hoppades att vi skulle kunna behålla den publik som följde oss upp. Vi tackar för välgångsönskningarna och vi skall göra vårt bästa för att ge publiken valuta för inträdet.

Jag läste häromdagen i SDS om Stig Nilsson och hans Halmstad BK, som i dag blev klara Svenska mästare. Stig Nilsson och HBK driver en verksamhet som förefaller mycket lik den vi vill bedriva i IFK Malmö. Vi vill ha en stabil ekonomi, vara en stor klubb med småklubbskänslan i behåll. Varje medlem skall kunna känna att han är en del av klubben och att han kan påverka. HBK har visat att det går att vinna Allsvenskan utan stora dyrbara spelarinvesteringar. HBK har haft hjälp av Malmöpågen Tom Prahl, som i många år tränade Kirseberg. . Var hittar men en sådan tränare? Finns det fler sådana tränartalanger i omgivningen, så måste vi inte exportera dem.

Av en god vän fick jag ett exemplar av Sporten I Dag 1960-61, Där säger utgivaren Tore Nilsson redan på sid. 5

Sporten i dag är framförallt:

.. "MALMÖ-KAMRATERNA den stjärnlösa skånska amatörelvan, som så rekordsnabbt bytte rollen från lindansarclown 50 cm över manégegolvet till att plötsligt bli världsartist i den högre skolan uppe under allsvenska cirkuskupolen och i Europacupens storinternationella galaföreställning."

Fille berättar att alla spelarna och han som tränare liksom Bosse Mårtensson är oerhört nöjda med den säsong som man genomfört helt perfekt. Laget ser med iver fram mot spel i Superettan och bland annat få spela mot Landskrona, som tyvärr snubblade på mållinjen och blir kvar i Superettan. Mjällby har i stället chansen att kvala sig upp till Allsvenskan. Det är ett par år sedan vi spelade i samma serie som Landskrona. Historiskt är Landskrona ett av de lag som vi haft mest utbyte med. Redan tidigt 20-tal spelade vi stadsfotboll mot Landskrona och Helsingborg. Matcher som samlade storpublik och ett maximal medialt intresse. På den tiden spelade man i ett lag för att det var roligt och som mest fick spelarna en fika efter matchen. Jag tror att våra spelar i årets A-trupp känner att de spelar i en klubb med fina traditioner och att de har fått den gula känslan som gör att det betyder lite extra att spela i IFK Malmö.

På tisdag är hela laget inbjudet av Percy Nilsson Bygg på middag och ishockeymatch. Vi tackar PNB för detta positiva initiativ och önskar grabbarna en trevlig kväll. Spelarna har nu en välförtjänt ledighet från träningen fram till den 21 november. Om vi inte tills dess har kontrakterat någon ny tränare, fortsätter Fille att träna laget tills en ny heltidstränare är klar. När det gäller tränarfrågan menar såväl styrelse som Fille att det viktigaste inte är att ha för bråttom utan att vi verkligen hittar rätt tränare för vårt lag. Den nye tränaren måste kunna ta över det lag som finns med det spelsystem som Fille arbetat upp i ett par år.

Superettan är mycket mer krävande än div. II. Tempot är högre, kravet på träningstid blir större, resorna blir många fler och mycket längre. Umeå finns i Superettan. Vi spelar 30 seriematcher i Superettan i jämförelse med de 22 ( + 2 kvalmatcher) vi hade i tvåan.

Detta innebär sannolikt att truppen måste utvidgas något. Vi hoppas på att några spelare från ungdomslaget är färdiga för större uppgifter. Några etablerade spelare kan bli aktuellt. Tidningarna har nämnt Patrik Larsson från TFF. Om Patrik är fortsatt hungrig på fotbollsframgångar så är han intressant. Patrik känner ju flera av våra spelare som har spelat i TFF och Patrik är väl ursprungligen från Malmö fast han nu bor i Svedala.. Jag är övertygad om att det måste vara roligare för Patrik att spela gult i Malmö än att hamna i Norge eller Danmark, som nämnts i tidningarna.

Jag vill till sist passa på att tacka alla i föreningen, kansliet, övriga frivilliga, släkt och vänner som medverkade till att Kvalmatchen blev en sådan framgång. Det är sådant som ger en klubbsammanhållning.

Nu skall vi ta vara på erfarenheterna och förbättra förhållandena på Malmö IP så att vi kan bjuda publiken på en trevlig omgivning till vår publikvänliga fotboll.

Vi hoppas ordna ett medlemsmöte i vinter, där medlemmarna skall få en möjlighet att hedra spelarna, ställa frågor till dem, till Fille och till Styrelsen. Här på hemsidan skall jag försöka hålla besökarna informerade om vad som händer i Malmö, om fotboll och annat samt särskilt i IFK Malmö.