,

Bertils krönika: "Inför slutet av det 101:e året"

För ett år sedan höll vi på att avsluta firandet av vårt 100-årsjubileum. Ett jubileum som rent sportsligt hade varit en skuffelse. Vi hade efter stora svårigheter tack vare en mycket stark höst undvikit bottenkampen och risken för en degradering. På årsmötet i februari fick styrelsen stöd för sin målsättning Superettan 2001. Några stora extra ekonomiska möjligheter gavs inte utan det gällde att hushålla med vad som fanns

Spelarna tände på idén att vi skulle vinna serien och avstod från segerpremier för det fall laget inte lyckades. Vi gjorde besparingar genom att avstå från spel med reservlag. Massor av ideella insatser i klubben gjorde det möjligt att driva klubbverksamheten med en mycket låg budget.

Filles och spelarnas professionella inställning och framväxande gula hjärtan, den trogna publikens stöd, styrelsens, kansliets och alla frivilligas insatser medförde att vi gjorde det som egentligen inte är möjligt. Vi kallades kaxiga och de flesta utomstående var övertygade om att vi inte skulle lyckas, inte minst herr Åke Stolt på SDS. De är inte många lag eller individuella idrottsmän, som klarar av ett stort favoritskap. MFF hade en liknande situation i Superettan men jag vill påstå att deras situation var mindre besvärlig än vår. MFF måste inte vinna serien (och de gjorde man inte heller) utan tvåa var tillräckligt. Till och med tredjeplatsen gav en extrachans att gå upp. För oss var det bara serieseger som gällde och dessutom ett direktkval mot en annan seriesegrare.

Året 2000 kommer att gå till vår historia som ett mycket bra år. Tiden, framtiden och dess resultat kommer att avgöra hur bra året var. Kommer vi att kunna fortsätta framgångsrikt åren framöver eller kommer vi inte att klara elitlicensen? Att vara ett elitlag är inte längre bara en fråga om en duktig fotbollstrupp utan minst lika mycket en välordnad stadig ekonomi.

Höjdpunkter under året för IFK Malmö är väl alldeles speciellt bortamatchen i Falkenberg där laget bjöd på drömfotboll under fösta halvlek. Falkenberg var helt utspelat utan att själva spela dåligt. Vi kunde ha vunnit första halvleken med 4-5 mål men Falkenbergs målvakt var otroligt bra och räddade kvar Falkenberg. Med det spel som presterades i den halvleken hade vi spelat jämnt med vilket superettalag som helst med undantag för Djurgården.

En tidig höjdpunkt var vårmatchen mot MFF på ett soligt Malmö Stadion inför en tämligen stor publik. Där visade Fille och spelarna att något stort verkligen var på gång. Vi spelade jämnt med MFF och med en större kreativitet, snabbare vändningar, mer vilja och duktigt fotbollsspel vann vi med 2-0. Vi ser fram mot vårens match mot MFF, som säkert även den kan bli mycket jämn och svårtippad. MFF och speciellt deras himmelsblåa supportar har säkert ett revanschbegär. Kanske MFF undervärderade oss i år men det kommer man inte att göra till våren. Fast å andra sidan vill våra spelare visa att årets vinst inte var någon tillfällighet.

Vårt pojkallsvenska lags kvalificering till juniorallsvenskan var en verklig kick för ungdomsarbetet. Dessa ungdomar har varit ett verkligt föredöme för klubben. Spelarna har ställt upp på A-lagets hemmamatcher och varit trevliga färgklickar som sålt popcorn och Coca Cola. Stora delar av juniortruppen var med i Falkenberg och satte skånsk färg på tillställningen med flaggor och glada tillrop. Inga som helst huliganantydningar utan verklig glädje och uppskattning för fotbollens möjligheter. Måtte denna känsla leva kvar i alla ungdomarna under hela deras såväl fotbollsmässiga som civila karriär. Då kan vi säga att vi har lyckats med vår viktigaste målsättning.

Avslutningsvis har vi kvalet mot Torslanda som en härlig slutpunkt på det stora året vårt 101 första. Även här visade våra supportrar en fin sida i Torslanda. Åter var det pojkallsvenskarna som var i majoritet och som fick ett härligt beröm av supporterpolisen i Torslanda. Avslutningen tilldrog sig hemma på IP i strålande sensommarväder med rekordpublik och en fantastisk stämning. Det avlutande fyrverkeriet mot den mörkblå himmeln är ett minne som de som var med alltid kommer att minnas. Synd att Curt inte var där.

Nu gäller det att följa upp årets framgångar. Vi vet vad vi kan och vad vi vill. Vi behöver stöd av medlemmar och av sponsorer. Vi ser fram mot att Malmö Kommun skall upptäcka att Malmö har ett nytt lag i Superettan, som kan behöva hjälp och stöd. Jag vet inte om Kjell-Arne Landgren, som egentligen kommer från Helsingborg och HIF, ännu har fått klart för sig vad det är de gule har gjort. Jag avvaktar med spänning vad som skall hända när han väl får veta det.

En viktig sak för framgång är att intresset kring klubben och dess verksamhet hålls levande, vilket sker genom medlemmarna , genom matcherna, genom denna hemsida, genom den medlemstidning, som är på väg, men allra viktigast är trots allt fortfarande pressen. Vi förväntar oss stort utrymme i pressen då vi tror att våra aktiviteter är intressanta för i synnerhet den fotbollsintresserade delen av i vart fall Skånes befolkning. Jag tror att våra traditioner och vårt varumärke IFK MALMÖ är så välkänt i Sverige att det dessutom föreligger ett stort intresse för de gule i hela fotbollsverige. Det känns därför mycket tråkigt att läsa herr Åke Stolts spydigheter om att vi har tagit oss vatten över huvudet. Det skulle vara roligt att åter få läsa något positivt gällande IFK Malmö undertecknat av herr Stolt. Senast jag läste något sådant var för tre år sedan när vi gick till kvalspel mot Kongahälla. I en av de sista matcherna i serien mötte vi Högaborg i Helsingborg och Åke Stolt var närvarande trots att det regnade och var allmänt kyligt. Efter denna match skrev Åke Stolt något liknande: Vill ni se rolig och bra Malmöfotboll skall ni vända huvudet från Allsvenskan och titta på IFK Malmö som just nu spelar roligaste fotbollen i stan. Säkert skrev han inte precis så men mitt minne av andemeningen är denna. Varför tror inte Herr Åke Stolt längre på IFK Malmö? Vill han inte att vi skall lyckas? Det skulle vara roligt att någon gång få veta vad som ändrade hans inställning. Eller är det bara jag som missförstår honom?

Gott slut på året och ett Gott nytt spännande år med IFK Malmö.