Ulf R:s krönika: "Publikvandring till Malmö IP"

En from förhoppning inför fotbollsåret 2001: Att IFK Malmö lockar 2000-3000 per match till nygamla Malmö IP! Den anrika arenan är som klippt och skuren för fotboll i den nästhögsta divisionen, och även om jag håller med Fredrik Ekelund, författaren, att Sveriges bästa fotbollsarenor utgörs av Olympia och Örjans vall, så har Malmö IP givna kvaliteter. Jag tror också att grabbarna i di gules dress uppskattar den hörbara närheten till fansen.

Det räcker att tänka sig vad 3 000 på Malmö stadion i den viktiga kvalmatchen i höstas hade betytt – ungefär som en droppe i Mississippi. På Malmö IP innebar det däremot liv i luckan och skönt stöd i ryggen. Kvalmatchen mot Torslanda bevisade ju också, att det finns en stor publikpotential för Malmös andralag. Och när motståndarna heter Landskrona BoIS, Mjällby, Öster, Kalmar. nog katten ska det bli lapp på luckan!

Superettan var en publiksuccé i fjor, naturligtvis tack vare MFF och Djurgården, och bottennapp som Gunnilse-Umeå (227 i publiken) hörde mer till undantagen än regeln.

– En rolig serie, sa också Landskrona BoIS tränare Reine Almqvist, som ju egentligen borde gråta över resultatet när sluttabellen förelåg. Med ett par bra inledande omgångar för IFK i år, kan det bli precis hur skojigt som helst på IP, och vi får hoppas att de typiska "medgångskrönikörerna" i Malmöpressen också dyker upp lite oftare än de gjorde under 2000.

Trettio matcher står på programmet. Tuffa matcher, där streckdramatik snabbt kan bli en del av spelares och ledares stressiga vardag, och där vi lika snabbt får veta hur stort gapet till de nedflyttade allsvenska lagen är – och om gapet division 2-Superettan går att överbrygga. Jag tror ju det men är också medveten om att "lagen om den breda truppen" är utslagsgivande under en lång säsong med matcher varje vecka och kort sommaruppehåll.

En annan förhoppning: Att våra duktiga, uppoffrande domare (de är duktiga och uppoffrande!) skärper till sig på ett par punkter:

* Inga "smygpoäng" till ex-allsvenskarna!
* Tuffare tag mot filmning, vilket förutsätter att även de assisterande domarna har ögonen på skaft.
* Skärpt observation av övergrepp ovanför midjan; bestraffa alla ryckningar i tröjan, blockeringar och fasthållningar. Sånt har inte på en fotbollsarena att göra.

Till sist – i väntan på AVSPARK kan du här testa dig själv:

Är du en riktig, en äkta fotbollsdåre eller inte? Svara Ja eller Nej på de tio frågorna och kolla upp hur du ligger till.

1. Klagar du bittert över en hårfint missa straff men kan inte själv hitta din bil på parkeringen utanför Malmö IP efter slutsignalen?

2. Delar du upp veckan i två hälfter: med "efter-matchen-snack" och "före-matchen-snack"?

3. Buar du med omsorg, alltså buar bara på skickliga fotbollsspelare som dabbar sig, inte medelmåttor?

4. Räknar du hellre tunnlar än mål i en match?

5. Blir du förvånad när Superettan är färdigställda i höst och då upptäcker att din sambo stack redan i april?

6. Prioriterar du medlemsavgiften till IFK Malmö före hyran?

7. Buar du åt din TV när fel lag gör mål i Fotbollskväll?

8. När du lyssnar Radiosporten: Brukar du vara helt övertygad om att det inte är offside när domaren hörs blåsa?

9. Säger du om MFF:arna "Med ska dom va´/ men stryk ska dom ha"?

10. Vill du förklara den 26 oktober som internationell helgdag? (Den dagen 1863 bildade elva engelska fotbollsklubbar Football Association.)

Sitter du med 10 ja förstår jag varför hon stack sin väg, 7-9 ja det betyder att du är en normal fotbollsdåre, 3-6 går du att kurera. 2 och under: Varför går du överhuvud taget på match?