Bertils krönika "Inför våren"

Våren tycks vara på väg såväl i realiteten som i almanackan. När jag skriver detta återstår det knappt fem veckor till påskens premiärmatch för vårt A-lag uppe i Norrköping där vi möter Sylvia. Sylvia blev nia i förra årets superetta med 10 segrar 7 oavgjorda och 13 förluster. Det vanligaste resultatet för Sylvia var förlust med 3-2. Förberedelserna för premiären för spelarna verkar fungera mycket bra. Patrik J har funnit en bra kontakt med spelarna och skapat en stämning i laget som kan leda mycket långt. Träningsmatcherna i kylan efter den varma inledningen mot Öster inomhus, har givit positiva träningssvar. Just nu njuter spelarna av sommarvärme i Spanska La Manga, vilket de är väl värda. Vi hoppas att det blir som Patrik Johansson har sagt, inte bara hårdträning utan mycket social samvaro mellan spelare sinsemellan och mellan spelare och tränare.

På årsmötet valdes en av spelarrådet utvald spelare in som ordinarie styrelseledamot. Spelarrådets val blev Eric Fischbein och årsmötet valde enhälligt in Eric i styrelsen. A-laget är vårt fönster utåt, vår logo, målet för våra ungdomar ( om än inte slutmålet för många av juniorerna, som siktar på Italien och England). A-lagsspelarna har förvisso betalt för att de spelar men i IFK kan inte lönen bli det enda avgörande för spel i laget. Vi bygger ett lag på den gula samhörigheten. Vi skall inte vara en främlingslegion. Vi siktar på att ha ett lag med spelare från våra egna ungdomsled och lokalt från Malmö med omnejd. Spelare som vet vad IFK Malmö står för och känner vår historia. Spelare som sätter fotbollsglädjen i första rummet.

Genom Eric skall styrelsen och spelarna öka förståelsen för varandra och snabbt kunna ta vara på friska idéer till förbättringar på olika plan.

En klubb är inte bara spelare och tränare i A-laget. Det är alla ungdomslagen som nu leds av en entusiasmerande Per-Olof Book ansvarig för ungdomsorganisationen. P-O liksom väldigt många andra inom klubben arbetar ideellt utan någon annan ersättning än glädjen av att se framgångar i de olika arbetsuppgifterna. Det är inte vanligt bland de etablerade elitklubbarna att det finns så mycket idealitet kvar som vi känner att vi har i IFK.

Vi hoppas kunna bevara denna klubbkänsla som är det viktigaste i en förening. Jag har svårt att förstå de supportrar i en fotbollsförening, som är beredd att bua ut en spelare i klubben som misslyckas en gång eller flera gånger. Klubbkänslan skall vara att vi håller ihop alla; spelare, ledare, medlemmar, övriga medverkande och publik.

Den kvarstående stora utmaningen är vår kapacitet som arrangör av matcher i superettan. Klarar vi alla komplicerade och kostsamma åtaganden i samband med hemmamatcherna? Klarar Malmö IP arrangemangen? Kommer Malmö Fritid att garantera att fotbollsplanen är spelbar även efter regn? Klarar laget alla resor runt om i Sverige? Visst kommer vi att klara oss. Kansliet med frivilliga medhjälpare har arbetat med denna organisation sedan dagen efter kvalmatchen mot Torslanda.

Kommer vi att klara ekonomin? Flertalet av elitklubbarna gick med stora förluster förra säsongen. Kommer publiken? Vi behöver åtminstone 1500 åskådare per match men helst uppåt 3.000, som kom på kvalmatchen.

Tyvärr verkar det inte bli någon försäsongsmatch mellan MFF och IFK på olika nivåer. Förra året inleddes med, vad vi alla hoppades på, en ny tradition men den kom av sig redan i år. Riktigt varför det blev så här vet vi inte. Kanske gick det för mycket prestige i ett sådant möte. Det skulle vara en vänskapsmatch där resultatet inte var det viktigaste. Det skulle vara en match där Malmöfotbollens vänner fick en möjlighet att se propagandafotboll mellan stans två bästa lag. Där publiken fick lära känna bägge lagens spelare. Jag tror att det hade ökat fotbollstemperaturen och att många efter en sådan match skulle välja att gå på fotboll varje helg; varannan gång en gul och varannan gång en blå match.

Jag har aldrig förstått att man kan hata ett lag. På debattsidan är det någon från Landskrona som talar om att i Landskrona hatar man i första hand HIF och sedan KFF. På Malmö Stadion jublade MFF-fansen när speakern meddelade att HIF förlorat en match trots att MFF och HIF spelade i olika serier. Varför reagerar vissa på det sättet? Bråken mellan supportrar från olika lag är obegripliga eller borde vara obegripliga. Vi skall se till att vi i IFK tar väl vara på bortalagens supportrar. De skall känna sig uppskattade och välkomna hela tiden även om deras lag spöar våra gulingar. Vi får aldrig låta oss provoceras till att hata ett motståndarlag eller deras supportrar. Detta är viktigt inte minst i knattelagen och i juniorlagen att alltid visa respekt för motståndarlaget.

EU lär ha accepterat att det förekommer övergångar av spelare mellan klubbar och att klubbar, trots den fria rörelsen av arbetskraft, skall få ersättningar under kontraktstiden. Skall detta ändra Bosmandomen? Vi avvaktar tills det finns mer skriftligt material att fördjupa sig i och försöka tolka.

Klubbarna skall enligt EU inte bara svara för ungdomarnas fotbollsutbildning utan även för deras sociala utveckling vid sidan av fotbollen. Vi skall stödja skolan och dess utbildning, vi skall ge de äldre ungdomarna möjlighet till praktiktjänster och vidareutbildning. Detta är ett program som vi redan tidigare har startat upp och som ligger i linje med Malmö Bollunions intentioner.

I Malmö skall BO 01 öppna om ca 2 månader, Tro det!