Bertils krönika: "Inför Västerås"

Vi förbättrade statistiken mot GAIS och den skall bli ännu bättre när makrillarna kommer till Malmö IP.

Varför görs så många mål i slutminuterna? Minns en match i Champions league för något år sedan där ett lag på övertid vände från 0-1 till 2-1. AIK slog TFF med straff i slutminuten. Djurgården räddade 2-2 mot Örebro i slutminuten. GAIS räddade en poäng på matchens sista spelspark efter 5 minuters förlängning mot oss. Gefle gör 3 mål i slutminuterna och övertid mot Café Opera.

Har det alltid varit så? Vår tränare Patrik har under vintern vid flera föredrag inför styrelsen och vid olika möten framhållit betydelsen av den sista kvarten i varje match. Det är där matcherna avgörs. Det påminner lite om tennisen där allt fram till sista bollen är en transportsträcka. Minns hur det var för Kafelnikov på Baltiskan. Han hade en massa setbollar till ledning 2-1 i set efter ledning med 5-2 men förlorade alla och sedan även matchen.

Alla förståsigpåare verkar ha lösningen för IFK Malmö. Vi skall inte flytta ner spelet på vår planhalva utan hålla spelet på deras planhalva. Sedan skall vi se till att alltid göra ett mål mer än vi tillåter motståndarna att göra. Fast om nu Västerås säger samma sak så hjälper det ju inte utan då blir det att spela om det. Nu hoppas vi på varmt skönt väder och en fräsch grön och torr gräsmatta på söndag.

I Göteborg var planen inte särskilt inbjudande och dessutom mycket tung och blöt. Solen sken visserligen men det blåste en kall vind. På skuggiga platser frös vi ordentligt. Någon tid för att studera livet i Göteborg blev det inte men vi kunde se att Liseberg hade börjat sin säsong med folk som låter sig kastas ner från höga torn och snurra runt med kroppen upp och ner.

Gamla Ullevi är väl klassisk men Nya Ullevi är imponerande i sin mäktighet och det måste vara något speciellt att spela där inför fullsatta läktare. En upplevelse på färden upp till Göteborg är Laxhuset utanför Falkenberg. Härliga laxrätter i olika former. Man äter gott där och det finns möjligheter att köpa med sig läckerheter till hustrun som inte förstår det här med fotboll riktigt.

I Malmö fortsätter MFF att imponera både spel- och resultatmässigt samt alldeles särskilt publikmässigt. Framgång föder framgång. Publiken vill se sitt lag vinna. Publiken betyder mycket för laget och spelarna. Med hängiven publik följer resultat som ger mer publik.

Lennart Herrstedt har förberett Malmö IP på att ta emot en stor publik på söndag. Vi kan få plats med många fler än mot Café Opera. Välkomna På Match på söndag och ta med Din bäste vän. Varför inte träffas på Lilla Torg eller på Glorias före matchen gärna klädda i något gult? Våra supportrar måste synas ute på stan.