Bertils krönika: "Inför Kalmar"

När spelet började i Mjällby förra söndagen befann jag mig i Bergen i Norge. Ett Bergen som hade runt 20 grader varmt och strålande sol från en molnfri himmel.

Vad jag visste om Bergen dessförinnan var att det alltid regnar och att man handlar med fisk. Urinvånarna bekräftade att det "alltid" regnar. Flertalet verkade enas om att det regnar 300 dagar per år. Vi fick fem regnfria och soliga dagar på rad, vilket väl är lika osannolikt som att IFK vinner fem matcher på rad eller? Det fanns mycket fisk, skaldjur av alla slag och olika fiskar såsom Bredflabb men det luktade inte fisk som det gör ( eller gjorde för 20 år sedan ) i Esbjerg.

Under en promenad längs fjällkanten fick jag med mobilen kontakt med Thorild Nilsson som meddelade att det hade spelats 60 minuter och det stod 0-0. Mjällby var bättre men vi hängde med. Vi skulle vara mest nöjda med oavgjort.

En timme senare fick jag ett meddelande om att vi gjorde 1-0 efter 65 minuter och tog över spelet för att Mjällby skulle kvittera i slutminuten. Då var gode Thorild inte längre riktigt lika nöjd med oavgjort resultat.

I Bergen finns det ett elitlag det röda BRANN, som hade bortamatch den söndagen. Brann spelade oavgjort 2-2 där Brann satte kvitteringsbollen i slutminuten. I går räddade Patrik Andersson ligasegern till Bayern München på övertid. Och minns GAIS. Någon statistiker kanske kan räkna ut i vilka kvartar som det görs flest mål. En god gissning kan vara de sista 15.

I Norge presenterade tidningen dagen efter matcherna mycket noga och för varje lag angavs deras spelsystem ( 1-4-4-2) (1-4-3-3) (1-4-5-1) o.s.v. Har månne Åke A tränat något lag i Norge? MFF:s senaste system 1-4-4-0 tror jag inte har någon framtid.

Norge är ett land som på något sett ligger utanför. Det verkar ligga långt borta och möjligen känner man till Oslo, Lillehammer samt Holmenkollen. Narvik har vi hört talas om men få har varit där. Bergen visar sig vara en stad i Malmös storlek och en gång i tiden Norges huvudstad och den viktigaste staden i Norden. En av Hansans viktigaste säten.

Bergen är Edward Griegs stad och den danske författaren Ludvig Holberg, han med Jeppe på Bjerget, är född i Bergen och står staty nere vid Fisketorget. I Bergen finns nordens bäst bevarade medeltida kungaresidens med Håkonshallen. Bergen har anor från i vart fall 800-900-talet och därmed äldre än Stockholm och även Malmö.

Fotbollen i Norge har en bakgrund som nog påminner om den i Sverige Brann grundades 1899 , Viking bildades 1898 således ungefär samtidigt som I Sverige.

På tisdag gäller det Kalmar ett traditionsrikt lag som alltid (nästan) har tillhört Sveriges elit. En del av mina rötter finns utanför Kalmar vilket gjort att staden Kalmar har en plats i minnet. Visst vill vi att det skall gå bra för KFF i superettan men inte på bekostnad av IFK Malmö.

Hoppas att inte MFF:s och Umeås damer har förstört planen med dagens spel. Med en bra plan gott väder (man har lovat runt 20 grader) och stor publik så kan det bli en riktig fotbollsfest på tisdag.