Då var det dags att efter matchen på Malmö IP mot Brage se fram mot nästa match redan på söndag i Södertälje på Bårsta IP. Onsdagens tillställning var lite märklig. SDS hade skrivit mycket om 1956, straffen som Leif Nilsson fick lägga. SDS skrev att det var 12.000 åskådare men det var fler faktiskt 22.000 åskådare 1956.

I onsdags var det bara knappt 1200 fast däribland bland annat Henry Chrischan Christensson, Sture Tarring och Stig Isgren samt kanske ytterligare några som spelade 1956. Leif Nilsson var nog också på plats. Nostalgi med bilder från matchen och berättelser om hur stort det var. Visst var det stort 1956. Av dagens publik var nog säkert hälften bland publiken redan 1956!

2001 är det inte samma sug trots att vi även nu spelar med sikte på att återgå till Allsvenskan. Varför kommer inte publiken? Vi spelar bra, attraktiv och rolig fotboll på en numera skön gräsmatta i en central och klassisk miljö.

Patrik Johanssons besvikelse efter matchen i onsdags gällde nog inte så mycket spelet utan att vi åter spelade oavgjort när vi borde ha avgjort matchen på de klara chanser som laget skapade. Det börjar bli lite frustrerande med att inte lyckas vinna de jämna matcherna där vi trots allt har ett klart övertag i målchanser. Brage fick slå ur underläge och vi gick ut för att ta hem en självklar seger, frågan var hur många mål vi skulle vinna med.

Mot Assyriska blir det att ta på gulstället och kämpa om varje boll med siktet på att bollen skall in i motståndarmålet flera gånger. Assyriska föreningen låter lite annorlunda än Eslövs IK eller Mora IF. En titt på deras hemsida visar att det inte är en fotbollsförening utan en kulturförening för assyrierna i Sverige. I denna förening sysslar man i första hand med kultur och då särkilt assyrisk kultur där fotbollen sedan 1974 är en del.

Assyriska riket hade sin storhetstid mellan 1300 – 600 f.k. Riket var beläget i Mesopotamien och följde efter det Babyloniska väldet. Numera finns Assyrierna särskilt i södra Turkiet, Västra Iran och norra Irak. De utgör där en minoritet av kristna assyrier bland islamska folk bland annat kurderna som är en betydligt större minoritet.

I Södertälje lär det finnas ca 12.000 med assyriskt ursprung och av dessa är nästan 2.000 medlemmar i föreningen. Fotboll började man spela 1974 i korpen och året därpå i 7: an. 1992 kvalificerad laget sig som första invandrarlag till spel i division I. Numera är Assyriska etablerat som ett elitlag även om man inte har krigat i toppen ännu. I årets serie har man plockat ihop 11 poäng, 2 mindre än IFK, och har en målskillnad på 10-13.

En ny jämn match. Assyriskas senaste matcher är borta Umeå 0-0 och hemma Motala 3-0. Umeå vann över Brage med 5-0 och vi spelade oavgjort mot Brage. Assyriska är således 5 mål bättre än Brage i förhållande till Umeå. Fast så kan man inte räkna eller hur Åke A?

En ny avgörande match! Vinner vi är vi med på övre halvan förlorar vi är vi i farlig närhet av nedflyttningsplatserna och passeras av Assyriska. Det är så tätt i serien att varje match är oerhört viktig och nästa match är alltid den viktigaste. Inte skall det behöva bli någon underskattning på söndag och säkert är Assyriska lika slitna som vi bör vara efter två matcher på fem dagar och en tredje inom 8 dagar.

Södertälje då? En förstad, men en gammal stad med privilegier från ca 1350, till Stockholm. Scania från Skåne och Malmö, där en av de första bilarna i Sverige tillverkades har numera sitt huvudsäte där. Ett hyggligt ishockeylag.

Staden med en världskänd garagedörr som en ung Björn Borg försökte slå sönder med tennisbollar. Dessutom skall det vara en mycket vacker stad med ett läge kring vatten och med Sveriges största sluss. Visst vore Södertälje och Assyriska match mot IFK Malmö värd en resa men tid finnes inte. Dock varen lugn; Lill-Micke följer med upp och ringer in sitt reportage direkt efter matchen varefter Leif Uller för in det under söndagskvällen.

Vi önskar laget lycka till uppe i Kringlastaden! En seger betyder inte bara avancemang i serien utan säkert också mycket mer publik hemma mot Umeå den 24 juni.