,

Bertils krönika: "Inför Gefle"

Den tropiska fuktiga värmen som låg över Malmö IP i förra veckan har givit med sig i Malmö. I Gävle säger väderspåmännen att det på söndag skall bli mycket varmt d.v.s. över 25 grader i skuggan kanske uppåt 30 grader igen. Vi får hoppas att både Patrik och Tommy tar med isblåsan så att laget inte sätter sig på Frederick.

Om Gefle IF visste vi inte så mycket men historiebeskrivningen på deras hemsida visar en mycket imponerande bakgrund, vilken ligger mycket långt tillbaka. Historien behandlar åren 1882 – 1902. 1882 bildades klubben, 1896 började man träna fotboll, 1898 spelades den första matchen då Gefle besegrade AIK Solna med 12-0 ! 1899 spelades första cupen om von Rosens pokal. Gefle tog den första inteckningen. 1900 tog Gefle sin andra inteckning. 1901 blev finalen oavgjord 1-1 mot AIK varför inget lag fick någon inteckning men 1902 tog Gefle sin tredje inteckning genom seger mot Djurgården i finalen. Pokalen blev därefter Gefles och förvaras numera på länsmuseet.

Senare har Gefle spelat i Allsvenskan under fyra säsonger senast 1984 medan IFK spelat 13 säsonger. I div. I ligger IFK på en femteplats i maratontabellen medan Gefle håller en 8:e plats.

Det är två anrika klubbar som möter varandra i heta Gävle. Bägge klubbarna är nykomlingar. Gävle har lyckats bli ett topplag medan IFK är några poäng under Gefle. En seger för IFK är välkommen och nog är IFK som bäst när vi möter ett lag som anses vara klart bättre än vi. Tidningarna tippar en säker etta för Gefle.

I veckan spelade utvecklingslaget dvs. de spelare i A-truppen som inte har spelat så mycket, tillsammans med flera juniorer en vänskapsmatch mot Farums utvecklingslag. Matchen gick på Farums nya fotbollsstadion. Vi spelade 0-0 mot ett lag som bestod av många helproffs. En bra insats av våra ungdomar. Matchen gav svar på att vi har mycket goda reserver. bland annat målvakten Kenneth Matsson som lär ha gjort en strålande match liksom Dejan Lukanic.

Efter det väntade värmeslaget i Gefle är det Landskrona som gäller i två veckor. Vi kan bara önska Patrik och hans pågar god tur till Gävle och välkomna tillbaka på måndag och uppladdningen för Landskronamatchen.