,

Bertils krönika: "Inför Landskrona"

Vinsten i Gävle kan komma att betyda mycket för fortsättningen på Superettan. Sydsvenskan reporter verkade nästan lyrisk över vårt spel i Gävle. Patrik var mycket nöjd med spelet och lagets inställning. Debattsidan visar på en stor glädje och en balanserad optimism inför de kommande matcherna mot Landskrona.

IFK Malmö, Landskrona BoIS, två klassiska skånska lag som tillsammans med HIF utgjorde grunden för skånsk fotboll. Hur många gånger vi har spelat mot Landskrona vet jag inte men det är många gånger under de senaste ca 100 åren. Gabriel Jönsson skrev under åren 1925-1930 ett flertal fotbollskåserier i SDS och även Stockholms Dagblad. Åke Jönsson, tidigare sportchef på SDS har samlat den del av dessa i den eminenta boken "Fotboll är också poesi" utgiven på Wikens förlag 1991. Den finns säkert på bibliotek och kanske på något antikvariat. Boken handlar väldigt mycket om Landskrona Bois, IFK Malmö och HIF.

På den tiden var det show kring fotbollsmatcherna. Från England via Danmark hade gemensamhetssången spritt sig till Malmö och på Malmö IP den 3 juli 1928 vid en stadsmatch mellan Malmö och Helsingborg var det premiär. "och så blir det gemensamhetssång och allmänt hejande under ledning av Malmöpublikens operettfavoriter Edvard Persson och Adolf Jahr." ..Edvard Persson och Adolf Jahr fick verkligen fart på publiken. Det talades om rena landskampsstämningen och att åskådarnas entusiasm tagit sig uttryck som aldrig förr på Malmö IP. Med sång och musik spreds det goda humöret i läktarhavet (7 529 åskådare)."

Åke Jönsson samling av Gabriel Jönssons kåserier avslutas med en match mellan IFK och Landskrona i Landskrona 1930. Gabriel Jönsson bodde i Ålabodarna och Boisarna stod honom nog närmare än IFK Malmö. HIF gillade han betydligt mindre. IFK vann med 3-2 och Gabriel skrev bland annat: "Nej, det blev ingen vidare fräs på förlusten i går. Synd! Tre städer och en hel del bondland hade väntat sig en skånsk landskamp, ty så arta sig ju numera Landskronas och Malmös möte – sedan det är sörjt för att Bill Pettersson (HIFs ordförande) inte går till väders och H.I.F… ej växer upp i himmelen."

Under åren har vi mötts många gånger och jag vet inte vem som har flest segrar men kanske är det Landskrona, som ligger före oss i Allsvenskans maratontabell, Landskrona har plats nummer 15 medan vi tills vidare parkerar på plats 21. Landskrona har 31 säsonger i Allsvenskan senast 1994 medan vi har 16 säsonger med senaste sejouren 1962.

Av gamla supportrar har jag hört att stämningen mellan IFK Malmö och Landskrona Bois alltid varit mycket god. Lagen liksom supportrarna har respekterat varandra och många är de IFK-supportrar som har Landskrona som sitt andralag. Gabriel Jönsson skrev om den goda landskamsstämningen som rådde på matcherna mellan Landskrona och IFK Malmö. Må vi hoppas att detta håller i sig de två kommande söndagarna i Malmö och i Landskrona. Vi skall inte ha något bråk på läktare eller på plan utan en god stämning där fotbollsspelet är det väsentliga.

För att höja stämningen kanske Östen Warnerbring kan leda allsången som Edvard Persson, Adolf Jahr och Ernst Rolf gjorde på 20-talet. Vad säger vår matcharrangör Lennart Herrstedt om det? Går det att ordna med allsång på söndag? Vad säger Östen? Vad säger publiken? Kan vi sjunga annat än på Skansen och annat än nubbevisor? Behövs det ett sånghäfte?

Vi ser fram mot en mycket spännande match mellan två lag som siktar uppåt. Årets Derby på Malmö IP. Vi ses på IP på söndag och må bästa lag vinna.