Profilen: Jonas Danielsson "Jag spelar fränt"

Mycket spel – då trivs IFK Malmös "rivjärn" Jonas Danielsson allra bäst. När han inte svettas i den gula IFK-tröjan har Jonas nämligen en egen spelbutik på Limhamn.

På teveskärmarna vevas höjdpunkter från den internationella fotbollen, travlopp och inte minst de senaste oddsen. Några kunder med vinst i blick lämnar in sina V 75-kuponger. Andra plitar spänt ner sin spik inför "Dagens dubbel".Men framför allt handlar det förstås om fotboll. "Alla" vet att Jonas lirar i IFK Malmö och kund efter kund vill gärna språka med honom om den senaste matchen.

– Självklart är det många som frågar hur vi har det med skador och sån´t inför våra matcher.

– Ärligt talat är jag förvånad om hur många det är som verkligen säger sig ha ett IFK-hjärta. De brukar inte sitta på idrottsplatsen när vi spelar precis, säger Jonas.

Han är på ett sprudlande humör. Fotbollslivet leker. Annat var det för bara någon månad sedan. Då var det en ljumskskada som spökade och ställde till det rejält.

– Det hände när vi mötte Mjällby borta. Jag fick plötsligt väldigt ont, men trodde förstås att smärtorna skulle avta. berättar Jonas.

Men skadan visade sig vara komplicerad. Jonas undersöktes av läkare och sjukgymnasterna gjorde vad de kunde.

– Ändå blev det inte bättre. Ett tag kändes det hopplöst. Ingen hittade något fel och därför kunde jag inte få något besked om när jag kunde börja träna och spela igen. Ett tag tänkte jag att det skulle ha varit bättre med ett brutet ben för då skulle man åtminstone veta på ett ungefär när jag skulle vara tillbaka igen, förklarar Jonas.

Men efter magnetröntgen kunde rätt behandling sättas in. Och Jonas återhämtade sig snabbt. Efter två månader var han tillbaka – om än bara på avbytarbänken. Trots den långa frånvaron låg han likväl i IFK-toppen om man tittar på antalet varningar.

– Jag spelar fränt. Det är helt enkelt min stil. Är man inte så stor gäller det att kunna sätta till, säger Jonas.

Han började sin karriär som sjuåring i Malmö FF:s fotbollsskola. Därefter var han MFF trogen ända upp i a-truppen.

– Men det blev bara några träningsmatcher och ett par internationella matcher i Intertoto. Jag ville spela a-lagsfotboll. Så när IFK Hässleholm lockade med spel i näst högsta serien tog jag chansen.

Året var 1994 och under den första säsongen pendlade Jonas mellan hemmet i Malmö och Hässleholm. Det blev en sisådär drygt 100 mil i veckan.

– Det slet hårt så året efter flyttade jag upp. Fick jobb i en spelbutik och trivdes, men när affären såldes blev jag arbetslös.

Jonas stannade i Hässleholm till och med säsongen 1999. Då hörde IFK Malmö av sig.

– De presenterade sin storsatsning och då tvekade jag aldrig. Vi satsade högt och lyckades. Än så länge är steget till Superettan min största upplevelse på planen, berättar Jonas.

Han tycker de som börjar viska om IFK och allsvenskan i samma mening är lite väl tidigt ute.

– Många förstår nog inte hur tufft det är i Superettan. Målet är att etablera oss där. Det gör man inte på en eller två säsonger.

Självklart måste spelbutiks-innehavaren Jonas Danielsson ge IFK-anhängarna ett gyllene tips inför den kommande omgången. Hans oddset-trippel ger 17 gånger pengarna.

– Själv får jag inte lira på IFK Malmös matcher, men här är mitt förslag:

Kalmar FF – IFK Malmö X
Enköping – Brage 1
Frölunda – Assyriska 2

– Med tanke på att vi spelat sju oavgjorda av tio på bortaplan tycker jag 3,15 är bra betalt för ett kryss borta mot Kalmar FF. Visst leder de serien, men vi åker förstås dit för att ta poäng!

Jonas Danielsson:
Ålder: 28
Familj: Sambo med Jackie
Yrke/utbildning: Driver en spelbutik på Limhamn
Längd: 175 cm
Vikt: 74 kg
Klubbar: Malmö FF, IFK Hässleholm, IFK Malmö
Fritidsintressen: Golf
Annat favoritlag i Sverige: Hammarby IF
Övrigt: 17 junior- och 16 pojklandskamper