,

Björns krönika: "Inför Kalmar FF"

Kalmar är en av Sveriges äldsta städer, betydligt äldre än Malmö och med ett vackrare slott än vad vi har. Namnet Kalmar lär komma från kalm = stenröse och arin = upphöjning. För övrigt är ju denna östsmåländska stad känt för t.ex. Kalmarunionen (1397), Nils Dacke och Ölandsbron.

Liksom vår eminente tränare Patrik J. kan vi konstatera att (för att använda vår IP-speakers favorituttryck) di Gule har det lättare (om man kan säga så) mot de bättre placerade lagen än mot de andra. Inte därför att laget plötsligt blir tekniskt och spelmässigt annorlunda, utan det är väl snarare den mentala biten, känslan av att slå "ur underläge ("nu ska vi visa dem"), som gör spelet bättre. Därför skulle man ju kunna säga att kommande söndags match, teoretiskt i alla fall, lutar mot att bli en munsbit för IFK. Topplaget ska få "däng". Nåja, läser man "10-tidningars tips", ska det till ett mindre mirakel om inte Kalmar FF bärgar sina tre poäng och en satsad krona på IFK-seger ger uppemot sex kronor vid vinst. Sån’t kan ju också vara en sporre för laget och få spelarnas adrenalinnivå att stiga!

Låt oss nu hoppas att söndagens domare är lite mer restriktiv i sitt utdelande av kort än vår rättsskipare på IP senast, och inte lika ensidig. En full hand med gula kort till di Gule och inga till de för dagen Röda blekingarna, motsvarade knappast skeendet på plan. Ytterligare kort mot de likaså Röda kalmariterna, kan dessutom skapa problem i spelartruppen inför nästa hemmamatch (mot Öster).

I den senaste matchen visade IFK Malmö upp ett spel, som (i andra halvlek) kanske var säsongens bästa (Den första 45-minutersperioden mor Mjällby kan läggas till de för alltid förglömbara s.k. handlingarna. Då var våra Gulingar bara rundningsmärken.) Det är bara att hoppas att känslan från Mjällby-matchen sitter kvar, och det kanske inte vore helt tokigt om startelvan mot Kalmar blir den samma som avslutningselvan då? Jag tror att den energiske Eriksson kommer att kunna röra till det i KFF-försvaret och därmed bädda för ett eller annat hyfsat avslut.

Hur ser det ut nu, inför smålandsmatchen? Jo IFK har 28 poäng på 9:e plats (fortfarande någorlunda på målsättningen!) vilket betyder 9 poängs avstånd till under "strecket" och 13 till kvalplats "uppåt". 27 poäng har alla lag i serien möjlighet att erövra på sina nio återstående matcher, så ingenting är klart ännu.

Jag är inte ensam om att tycka att IFK-spelarna alltid (finns kanske undantag som efter GAIS-matchen?) bör tacka publiken (och speciellt den lilla klacken) efter sina matcher. Och då inte bara med en loj vinkning. Publiken vill ha underhållning och fotboll är show! Men kanske är det publikens eget fel? De flesta lämnar läktarna direkt efter slutsignalen. En annan sak förundrade jag mig över i måndags, när Mjällbyspelarna presenterats, upplöstes uppställningen och IFK-spelarna var redan skingrade när deras namn lästes upp. Varför nu detta? På tal om show! Hoppas att supporterbussen till Kalmar är fylld med gula attribut som fanor, banderoller, halsdukar och tröjor. Kanske finns Östens hejaramsor upptryckta, så att alla gulingar hinner memorera dem? Östsmålänningarna ska både se och höra di Gule från Malmö och vårt lag ska få det mentala stöd som en enad klack kan ge.

Jag har varit inne och tittat på vår debattsida här på IFK-"sajten". Vem eller vilka är det som börjat "bomba" med insändare. Det är mycket störande och dessutom väldigt omoget gjort och det är bara att hoppas att vår eminente webmaster kan stoppa dessa individer på något sätt.

Ja detta var min blandning av bokstäver inför söndagens kamp på Fredriksskans. I nästa vecka är broder Bertil åter på plats. Jag säger hej och Good Luck till di Gule på söndag och hoppas att sensommarvädret fortsätter att förnöja oss länge till.