Profilen: Eric Fischbein

Han är navet, spelfördelaren, teknikern, styrelseledamoten och optimisten i IFK-maskineriet. Eric Fischbein, 25, är grabben som normalt sett står stadigt med båda fötterna på planen – men i bakhuvudet surrar ljuvliga tankar och drömmar.

– Nästa säsong kan IFK Malmö vara med och fightas om en plats i allsvenskan. Vi har lagt den perfekta grunden. Nu ska det finslipas, tycker Eric.

Han talar gärna om "nykomlingssjuka".
– Det är vad vi drabbats av den här säsongen.

– Vi har tappat en dryg handfull matcher under de sista minuterna. Ledningar har resulterat i oavgjorda matcher och vi har tappat massor av onödiga poäng. Hade vi knutit ihop säcken under de matcherna hade vi varit ett topplag redan i år, menar Eric.

Han har gula gener sedan födseln. Pappa Helmer var under flera år ordförande för IFK Malmö-handboll. Men Eric hamnade trots detta i Malmö FF. Där gjorde han en karriär som lär bli svår att överträffa. I MFF:s och tidningen Arbetets Skånecup hade han vunnit samtliga klasser utom en när han 1996 flyttade till Stockholm och blev Hammarbyare.

Efter två år återvände han till Skåneland. Blev kontaktad av IFK Malmö och plomberade Skånecup-triumferna genom att vinna även seniorklassen när IFK Malmö krossade MFF i årets final med 7-0.

– Som både spelare och styrelserepresentant tycker jag mig ha god insyn i klubben. Tänk på att vi bara förstärkte laget med Patrik Larsson (TFF) och Jimmi Olsson (IFK Trelleborg) inför debuten i Superettan. Resten av oss är det gäng som tog steget upp i fjor, säger Eric.

– I år har Kalmar FF, Landskrona och Mjällby dominerat serien. Men vi har tagit poäng av alla tre. Eftersom minst två av lagen går upp kommer Superettan att vara öppen nästa år. Då har vi slagläge, säger Eric.

Innerst inne har han en dröm:

– Att få spela allsvenska derbyn mot MFF. Det är inte helt orealistiskt att den drömmen blir verklighet, säger han. Som fil kand i ekonomi tror han möjligheten är realistisk.

– I årets Superetta har vi tagit poäng från alla lag utom Assyriska, Och dom har vi kvar, säger han förväntansfullt.

Under hela försäongen och de inledande matcherna var han fast placerad om yttermittfältare. Men när såväl Patrik Larsson som Jimmi Olsson var skadade fick han chansen som innermittfältare i hemmamatchen mot Kalmar FF. Eric var planens kung och sedan dess har Patrik Johansson bekymmersfritt kunnat plita ner Eric som motorn i laget.

– Det har inneburit att jag har en mindre offensiv roll, men jag har mycket boll och det trivs jag med, säger han.

Inför nästa säsong tycker han IFK ska lägga ut ett värvarkrok.

– Vi måste få en naturlig målskytt. Nu har vi inte en lirare bland de 20 främsta i skytteligan. Ge oss en sådan – och vi blir grymt giftiga, säger Eric Fischbein.

Från tiden i Hammarby har han fortfarande kontakt med Hans Eskilsson och Micke Hellström.

– Det är de enda lirarna som finns kvar i dagens Hammarby.

Eric Fischbein:
Ålder: 25
Familj: Singel
Yrke/utbildning: Fil. kand. i ekonomi
Längd: 177 cm
Vikt: 74 kg
Klubbar: K Hakoah, Malmö FF, Hammarby IF (1997), IFK Malmö
Fritidsintressen: Musik, film, fotboll m.m.
Favoritlag förutom IFK Malmö: –
Övrigt: –