,

Bertils krönika: "Inför Frölunda"

Det känns lite märkligt att i dag skriva om fotboll och en match i Superettan mellan två klubbar som bägge, liksom flertalet idrottsföreningar, satsar det allra mesta på att uppfostra ungdomar till goda och omdömesgilla individer med ett gemensamt intresse nämligen idrotten och vad den kan ge i kamratskap.

Har dessa fanatiker i USA, som offrade sina egna liv och massor av för dem okända människors liv, varit unga? Har de varit med i någon idrottsförening? Har de varit på en fotbollsplan, i ett omklädningsrum? Har de tagit mot ett pris för visad framgång, för fair play, till bäste kamrat?

Vi inom idrotten har ett oerhört stort ansvar för att vara mycket goda förebilder för våra ungdomar. Vi skall inte bara lära dem sparka fotboll bättre än andra. Vi skall lära dem att det inte alltid gäller att vara bäst till vilket pris som helst. Vi skall lära dem att ta hänsyn och att både kunna förlora och vinna. Ungdomarna måste lära sig att motståndarlagets spelare är deras goda vänner och kamrater. De är aldrig aldrig fiender.

Religionen av vad slag den än är får aldrig få fäste inom idrotten. Var och en får ha sin egen religion eller tro men inom idrotten skall tron på människan och hennes lika värde vara det enda som gäller. Med religionen som ursäkt har övergrepp begåtts i alla tider och begås fortfarande. Med religionen kan ungdomar tydligen förföras att göra vad som helst för att visa att just hans religion är den enda rätta. Ungdomar är beredda att ta döda sig själva om de bara kan döda många andra människor. Det är inte dessa ungdomars fel. Felet ligger hos deras förebilder.

Idrotten ger Dig frihet att hålla på vilket lag Du vill och att följa dess framgångar likaväl som motgångar. När man ser anhängare till AIK puckla på de som håller på Djurgården blir man ledsen. I de fallen verkar idrotten blivit en religion där endast de rättrogna accepteras. Idrotten måste stå över religioner av alla slag. Alla som idrottar får givetvis ha sin egen religion sin egen tro och övertygelse utan att någon annan har med et att göra. Religionen är personlig

Vid denna tid för några år sedan, var vi uppe i Kongahälla för att spela kvalmatch till ettan. Det var en besvärlig match med en fotbollsplan strax intill Sjukhuset som tog hand om de många svårt skadade ungdomarna från diskoteksbranden, vilken hade ägt rum natten före. Branden var ingen ren olyckshändelse även om de ungdomar som orsakade branden inte hade kunnat föreställa sig följderna. Man undrar om dessa 12-16 "dödspiloter" i USA verkligen kunde föreställa sig den sorg som drabbar 100.000 tals av anhöriga och nära vänner till de omkomna?

För ett år sedan var vi i närheten av Västra Frölunda nämligen i Torslanda där Fille ledde vårt gula lag till seger i första kvalomgången. De flesta spelarna från den matchen finns kvar i dagens trupp. Fille gjorde ett jättejobb när han skapade ett till hösten oerhört starkt div. II lag. Patrik fick ta över ett lag som har visat sig vara ett mycket stabilt och säkert superettalag.

Vi får hoppas att både våra pojkar och Frölundas grabbar kan ta sig samman och visa att idrotten är starkare än de krafter som vill splittra samhället och skapa fiendeskap mellan människor.