Profilen: Glenn Holgersson "Jag älskar utmaningar"

Glenn Holgersson är liraren som älskar utmaningar. Som 10-åring lockades han till Malmö FF från moderklubben Kirseberg. Lika bollbegåvad som målmedveten tog hans sig den långa vägen från MFF:s pojklag och ända in i A-truppen 1998.

På vägen hann han med 19 pojklandskamper och 11 juniorlandskamper. Men under 1998 gick något snett. Vad vet Glenn fortfarande inte. Det blev mellanlandning i Höllviken 1999 innan han året efter kom till IFK Malmö.

– Fotbollsmässigt handlar det definitivt inte om något nerköp. Jag trivs oerhört bra både med föreningen och laget, berättar Glenn.

Långt innan de flesta av oss har vaknat är Glenn på jobbet. Arbetet som sotare börjar redan klockan 5 på morgonen. Men nu tar Glenn sats mot nya djärva mål. Ordspråket "ur askan i elden" summerar det Holgerssonska livet för närvarande.

– Jag har alltid haft en dröm om att bli brandman. Nu har jag sökt och de första gallringarna har jag klarat, berättar IFK:s vänsterback.

Back ja – hela hans karriär har gått "bakåt".

– Jag började som anfallare, spelade några år på mittfältet men hamnade som senior i backlinjen. Och det känns som om jag hamnat rätt till sist.

Länge hade Glenn en gul gloria över kalufsen.När drygt halva säsongen var spelad och flera av lagkamraterna hade avtjänat avstängningar hade Glenn fortfarande inte fått ett enda gult kort. Men så rasslade det till. Det blev tre snabba och Glenn fick ställa sig till sidan när man mötte Motala borta.

– Jag var nog för snäll i början. Hela laget led av en sorts nykomlingssjuka. Det tog tid innan vi hittade Superettan-nivån.

Glenn Holgersson har inte bara gjort sig känd som en brytsäker back. Han har också ett enormt klipp i vänsterfoten. Något som har satt skräck i många motståndarmålvakter. När många av hans lagkamrater tror att en giftig målskytt vore den bästa gula injektion laget kunde få pekar Glenn på en helt annan sak.

– Vi har ett bra lag. Men jag tror att IFK Malmö måste ha ett B-lag också. Det är oerhört tufft för de spelare i laget som sällan får spela en match. Några skador och ett par avstängningar kan föra en kille från träningsplanen till spel i Superettan. Och tempot där är inte att leka med. Det behövs ett B-lag där många hålls igång med matchande.

När IFK spelar borta sker resandet oftast med buss.

– Där han man sin givna plats. Bussen är som ett andra omklädningsrum. Själv brukar jag sitta och titta på video i bussen. Vissa bortamatcher hinner man se både fem och sex filmer, berättar han. Men han har vanan inne.

– Under åren jag spelade i pojkallsvenskan pendlade vi nästan till Göteborg varannan helg. Så bussåkandet stör inte mig personligen. Man lär sig att ladda och koppla av.

Glenn tror att IFK behöver ett par-tre år för att mogna för allsvenskan.

– Men kapaciteten finns. Kan vi bättra lite och bredda truppen är det inte orealistiskt.

Glenn Holgersson:
Ålder: 22
Familj: Ja
Yrke/utbildning: Sotare
Längd: 182 cm
Vikt: 81 kg
Klubbar: Bl.a. golf
Fritidsintressen: Bilar, kläder
Favoritlag förutom IFK Malmö: –
Övrigt: Har spelat 11 junior- och 19 pojklandskamper