,

Bertils krönika: "Inför Gefle"

Skall Gefle finnas med oss i superettan nästa säsong? Matchen på söndag är oerhört viktig för Gefle. Det ger oss möjlighet att spela det spel som vi anser oss mäktiga och som vi har visat vid flera tillfällen.

Nu möter vi ett lag som samlat massor med mycket mer poäng i sina lador än vi har gjort. Vi möter ett av topplagen. Dags för en toppmatch av grabbarna, ett riktig avstamp inför vinterns roliga och underhållande löpningar runt Pildammsparken, varv efter varv dag efter dag utan boll utan sol men med kyla och regn.

Vinterträningen är väl inte det roligaste men det är det som lägger grunden till nästa säsongs framgångar då vi inte skall släppa till ett enda mål under den sista kvarten. Det är den sista kvarten som svettas fram i Pildammsparken, tror jag. Kanske man inte springer i parken längre utan bara på maskinband inomhus till lugn eller häftig musik med vackra flickor som tränar framför en men som man aldrig når fram till hur fort man än springer. På Ingvar Gärds tid sprangs det mycket i parken. På söndag ser jag fram mot att Anders Jemail skall svara för sitt första mål i superettan. Det är han värd.

Gefle har gjort en strålande insats som har nått nästan enda fram från tvåan till Allsvenskan. Det är strongt. Två av tre division 2 lag är klara för fortsatt spel. i Superettan 2002, vilket är starkt. Nästa år kommer Åtvidaberg tillbaka, BP har väl varit uppe i division 1 tidigare men för Ängelholm är det nog debut eller?

Runtom händer det tråkiga saker och det är lätt att känna sig nedstämd. Tunnelolyckan i Schweiz, något som inte skulle kunna hända. Sparnitet gjorde att man byggde en dubbelriktad körbana i stället för två skilda körbanor. Fraktpriserna pressas liksom förarna som kör för länge med för tunga släp.

I Afghanistan fortsätter Talibanerna att vägra medverka till att "utrota" terrorismen. Runtom i världen växer oron för virusspridning med brev, vatten luft och annat. I Sundsvall tar en 19-åring till kniven mot skolkamrater och en flicka dödas under en pågående lektion inför sina klasskamrater. Christer Petterson utpekas igen som Palmes mördare av Lisbeth Palme m.fl. Domstolarnas verksamhet ifrågasätts. Hovrätten friar och sänker straffen för terroristerna i Göteborg.

Det är ett stort ansvar vi har som är engagerade i idrottsklubbarna. Vi måste ge ungdomarna bättre och riktigare förebilder än vad musiken, TV-såpor och videofilmerna ger dem. Det räcker inte att kunna spela boll. Det är viktigt att ungdomarna har annat att göra än bara fotboll.

Roligt att läsa om Glenn Holgersson och hans sunda inställning till både fotbollen, det civila arbetet och framtiden. Vi önskar laget lycka till på söndag och hoppas att många kommer till IP för att tacka spelarna för en fin säsong.