"Di gule" har representerats i VM?

Nils Freij, som jobbar på stadion i Malmö, berättar om VM-matchen i fotboll 1958, den mellan Tyskland-Argentina. Argentina hade "bortaplan" och hade glömt sina bortatröjor i Buenos Aires. Därför fick de låna tröjor av – IFK Malmö!

– Di gule har således representerats i ett VM, påpekar Nils Freij.

Kan detta vara sant? Jag var själv på matchen (3-1 till Tyskland), men….?

Jag har kollat på gamla bilder från 1958, och så mycket framgår som att Argentinas landslag inte spelade i sin vanliga bredrandiga dress.

Di gule spelade i VM

Idrottshistoriskt: Nu är det hundra – Argentina spelade visst det i IFK Malmös tröjor i VM-matchen mot Västtyskland 1958 på Malmö stadion.

Min huvudkälla är den gule Kent Roos, som var en av bollkallarna i VM-matchen.

Ordet till Kent (som idag är restauratör på Restaurang Kvarnen i Kristianstad):

– Både Västtyskland och Argentina kom in på planen i sina ordinarie dräkter, Västtyskland i vita tröjor och svarta byxor, Argentina i bredrandigt blå-vita tröjor och svarta byxor.

– Domaren, en engelsman vid namn John Leach vill jag minnas, vägrade att blåsa till spel om inte Argentina, som hade bortaplan, bytte tröjor.

– Goda råd var dyra. Argentina hade inga reservtröjor med och riskerade således att förlora på walkover, men räddare i nöden blev IFK Malmös dåvarande materialförvaltare Arne "Svacke" Hjertsson. Han fixade fram en omgång gula tröjor.

– Nu hjälpte det ju inte – Argentina förlorade med 3-1.

Kent var en av sammanlagt åtta bollkallar från IFK:s och MFF:s pojklag. Bland MFF:s bollkallar syntes två bollbegåvade ungherrar vid namn Bosse Larsson och Lars Granström….

PS. Även Kjell Persson, fotbollsvän med blå sympatier och förflutet som vänsterytter i gamla Hörby BoIF, bekräftar ovanstående.