Patriks krönika: "Det är i motvind som draken…"

Januari månad har varit en intensiv månad, med mycket träning utan några matcher. Spelarna har legat på i snitt 6 träningspass/vecka.

Som vanligt håller vi till på plan 4 och konstgräset där när vi har våra fotbollsträningar. Under uppbyggnadsträningen inför 2002 har vi ökat träningsdosen men också samtidigt försökt effektivisera den ytterligare. Bland annat genom ett samarbete med MIF och deras fystränare har vi lagt ett program för styrka, explosivitet, balans och koordination för spelarna. Allt för att stå ännu bättre rustade fysiskt inför den påfrestning som 30 seriematcher utan något egentligt uppehåll innebär. Det är också med tanke på hur säsongen ser ut som vi har valt att testa ett litet nytt inslag i uppbyggnadsträningen. Under vecka 8 kommer vi att ha en individuell träningsvecka där spelarna i förhand får ut program för vad de ska göra, de genomför träningen på egen hand och kan då förlägga träningen var de vill. Det är ett sätt att få en mental återhämtningsvecka med mycket träning på egen hand men ingen fotboll på plan. När de kommer tillbaka genomför vi tester på spelarna för att se att den fysiska statusen inte har gått ner under veckan.

Vi ser nu mycket framemot att börja spela träningsmatcher vilket gör att varje vecka har ett intressant slutmål, matchen. Vi börjar med två mycket tuffa matcher, först mot BK Frem, topplag i danska division 1 med svenskbekantingen Ole Mörk som tränare och sedan Halmstads BK. Träningsmatcherna i år har också spetsats till ytterligare, men är fortfarande en bra mix mellan allsvenska, division 1 och 2-lag. Under träningsmatcherna får ni supportrar en chans att stifta bekantskap med några nya ansikten. Bobby Kosicki 22 år, är en spännande forward med bra teknik, spelsinne och en vass avslutare, Marcus Winqvist 20 år, med förflutet i MFF är en allroundspelare med bra inställning och ett bra spelsinne. Vidare har vi nygamle Wissam Barjawi 23 år, som efter en vända i Sofielund och Kirseberg är tillbaka i IFK. Wissam är en forward som är en mycket vass avslutare, vänsterfotad och har visat framfötterna väl under försäsongen. Vidare är det skönt att se att Magnus Eriksson hittills har sluppit de halsproblem som ständigt följde honom under fjolårets uppbyggnad. På skadesidan är det däremot lite oroligt för Jimmi Olsson som har ljumskproblem och som nog kommer att behöva våren till rehabilitering. Martin Alm har också under längre tid haft en ljumske som krånglar men där ser prognosen ljusare ut.

Den 21-22 januari var jag på elittränarträff i Stockholm och en del intressanta saker stod på programmet. Bland annat berättade Djurgården om sitt upplägg framförallt när det gäller försäsongsträning. Vidare berättade f.d. landslagsspelaren och tillika f.d. förbundskaptenen Claes Hellgren om temporära monopol inom idrotten som kan ge dig en konkurrensfördel gentemot andra, t.ex. Janne Boklöv som gjorde något nytt med sin V-stil och som gav honom konkurrensfördelar gentemot övriga backhoppare, Drillo Olsen som praktiserade sin mycket raka fotbollsfilosofi, som bl.a. byggde på analyser och studier av hur många passningar som man normalt använder i ett lag innan det blir mål. Dessutom var förbundskaptenerna Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck på plats och talade om VM-förberedelserna, den nye U21- kaptenen Torbjörn Nilsson presenterades. En del som var mycket intressant var chefjuristen på SvFF Christer Malmqvists redogörelse för de nya övergångsbestämmelserna, dessa kommer att förändra mycket för klubbarna och spelarna framöver. Bland annat kommer du bara att kunna byta klubb en gång per år, kontraktslösa spelare kommer att gå gratis mellan klubbarna även inom Sverige och vi kommer att ha bestämda övergångsperioder då du kan köpa och sälja spelare. Det tar för mycket plats för att gå in på allt här och nu.

Nu börjar det dra ihop sig för en ny säsong på allvar. Ta gärna bron över till Köpenhamn på lördag, 12.15 börjar matchen i Club Danmark hallen.

..och glöm aldrig: "- Det är i motvind som draken lyfter!"

Fotbollshälsningar
Patrik Johansson