Solsting i Kalmar

IFK Malmö gjorde en mindre bra match när man mötte den allsvenska nykomlingen Kalmar FF som vann med 5-0 inför 657 entusiastiska Kalmar-fans på Fredriksskans B-plan.

Veteranen John Petersen som i augusti har verkat 40 år i klubben hade sin egen syn på det hela och han kallade IFK:s insats för "Solsting i Kalmar".

– Det var bedrövligt på många sätt. Vi hade oerhörda problem i vårt försvarsspel och Kalmar skördade stora framgångar. Orsaken till det hela kan vara att vi är präglade av dåligt självförtroende efter våra mindre lyckade insatser tidigare i år, poängterar IFK Malmös tränare Patrik Johansson till ifkmalmo.com.

– Framförallt var vår första halvlek bra med spring i benen på de flesta. Fick två mål tidigt i andra halvlek, vilket gjorde det avslaget. Jag har fem likvärdiga anfallare så jag har angenäma problem att ta ut de två som ska bilda anfallspar, säger Kalmar FF:s tränare Conny Karlsson.

Kalmar FF tog kommandot från första början och ledningsmålet kom redan efter två minuter. Målet var resultatet av en snabb omställning från försvar till anfall, vilket var Kalmars vägvinnande koncept under hela matchen i kombination med inlägg från kanterna. Till slut hamnar bollen hos Daniel Mobaeck som kommer fri och skjuter in bollen bakom årsdebuterande Martin Lundin i IFK-målet. Fem minuter senare har Lucas Nilsson en nick strax utanför. 2-0 efter tjugo minuter av Håkan Lindqvist var i princip en repris av det första, med den skillnaden att målet denna gången kom från den andra kanten.

Hos IFK var saknaden av mittfältsstrategen Eric Fischbein stor, längden och tyngden i anfallen saknades totalt. Matchens i princip enda IFK-chans stod Jörgen Svensson för. I en trängd situation innanför straffområdet får han till ett skott som går rätt i händerna på den centralt placerade målvakten Petter Wastå, istället för att skjuta ett skott till vänster eller höger. 3-0 några minuter var en exakt kopia av 1-0 förutom att målskytten heter Lucas Nilsson.

Två snabba mål av Kalmar i inledningen av den andra halvleken gör att matchen somnar av. 4-0 (48) Fredrik Gärdeman slår in bollen efter en fullständig försvarsmiss av IFK. Fyra IFK-spelare fanns innanför straffområdet, mot tre för Kalmar. Slutresultatet 5-0 fastställer Daniel Mobaeck i den 54:e minuten.

– Vi gör inte oss spelbara utan boll, förlorar dueller, kommer sent in i situationerna. Det är bara att jobba vidare för att komma ur den negativa trenden, anser Patrik.

Kalmar hade sedan några chanser, bl.a. ett skott i ribban, men förutom det var resten av matchen ganska avslagen. Håkan Lindqvist var planens stora dominant och förutom ett mål stod han för flera farliga inläggssituationer. IFK fick i sista stund avstå Jens Nordström på bänken, sedan han inte lyckats ordna ersättare till sitt arbete.

Annandag påsk väntar AIK för IFK, ett lag som har ordinarie tränaren Olle Nordin sjukskriven p.g.a. stress. Assisterande tränaren Peter Larsson leder laget fram till VM-uppehållet.

Referee: Stefan Johannesson, Stockholm
Goal: 1-0 (2) Daniel Mobaeck, 2-0 (20) Håkan Lindqvist, 3-0 (42) Lucas Nilsson, 4-0 (48) Fredrik Gärdeman, 5-0 (54) Daniel Mobaeck