Tre gula poäng i derbyt

En del vilja, en del flyt – och två riktiga matchhjältar. Där har ni ingredienserna bakom IFK Malmös segerrecept i Skånederbyt mot Trelleborgs FF.

Bakom IFK Malmös 1-0 (0-0)-seger döljer sig nämligen det faktum att IFK Malmö aldrig kom i närheten av det spel man visade upp i lördags mot serieledande Västra Frölunda.

Det var Trelleborgs FF som hade det mesta av spelet, en handfull brännheta målchanser och initiativet under 80 minuter. Ändå kunde IFK Malmö vända hemåt med en 1-0-seger i bagaget.

Tacka målvakten Kenneth Mattsson och segerskytten Glenn Holgersson för det!

Ett synnerligen taggat TFF tog kommandot direkt. Efter två minuters spel ryckte sig Kristian Haynes loss på högerkanten, men Kenneth Mattsson var iskall och väntade ut skottet.

Två minuter senare var det dags igen. Samme Haynes, fast på andra kanten. Och samme iskalle Kenneth Mattsson som på nytt väntade ut skottet som nu smet utanför.

TFF fortsatte mangla på mot IFK-försvaret som gång på gång panikrensade varpå bollen likt en flipperkula var tillbaka på den gula planhalvan igen.

Efter 32 minuters spel fick så TFF en straff sedan domaren Jonas Hagberg från Kristinehamn ansett att Kenneth Mattsson fällt Kristian Haynes.

Jonas Nilsson la bollen på straffpunkten och var tydligen så fokuserad att han aldrig märkte att IFK:s mittfältare Jimmi Olsson gick fram till Kenneth Mattsson och tipsade om var Nilsson skulle skjuta. Och visst, Kenneth Mattsson lydde rådet, fläkte sig åt höger och räddade straffen.

– Jag har sett Jonas Nilsson skjuta många straffar tidigare och han brukar alltid lägga dom just där, sa Jimmi när han efter matchen klappade om mål-Kenneth.

– Det var bara att lyssna på Jimmi och gå åt höger. Speciellt som om Jonas Nilssons ansats tydde på att han skulle skjuta just där, sa Kenneth Mattsson som var lysande rakt igenom.

IFK Malmö presterade inte mycket framåt även om man flyttade fram positionerna under slutkvarten. Tre minuter från slutet hamnade bollen hos inhopparen Eric Fischbein som blev fälld metern utanför straffområdet. Jimmi Olsson och Glenn Holgersson ställde sig vid bollen, men till skillnad från tidigare lägen fick nu Glenn chansen att skjuta. Och som han gjorde det!

Ett perfekt pressat skott letade sig in i TFF:s högra burgavel.

– Mitt första mål för säsongen, det kom väl hyfsat lägligt, sa Glenn med ett brett smil på läpparna.

– Jag gör ju inte så många mål, men jag undrar om inte det här målet kom ganska exakt på dagen när jag gjorde mål förra säsongen, gissade Glenn Holgersson.

I IFK Malmös omklädningsrum studsade segersången mellan väggarna.

– Det sägs att ett bra lag har tur och i dag hade vi i alla fall flyt, erkände IFK-tränaren Patrik Johansson.

– Det var TFF som hade de hetaste chanserna. Hade det inte varit oss de mött hade jag faktiskt tyckt synd om dem och unnat dem en seger, sa Patrik Johansson.

En annan Patrik, lagkaptenen Patrik Larsson, linkade av plan redan efter 18 minuter.

– Jag har problem med ljumsken. Tidigare i veckan har jag haft smärtor men den här matchen ville jag absolut inte missa.

– Hur allvarligt det är vet jag inte. Men jag kunde åtminstone resa mig upp och hoppa efter Glenns frisparksmål, sa Patrik med ett soligt leende.

Hometeam: TRELLEBORGS FF
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 0-0
Scorefull: 0-1
Arena: Vångavallen
Crowd: 2002
Referee: Jonas Hagberg, Kristinehamn, Peter Martinsson, Bunkeflostrand, Lars-Göran Johansson, Älmhult
Goal: 0-1 (88) Glenn Holgersson
Homewarning: Dennis Melander, Kristian Haynes
Home sent of: –
Homempv: Jens Sloth
Awaympv: Baskim Sopi
Hometeam Squad: Pål Lundin

Mattias Kronvall
Thomas Magnusson
Jörgen Eriksson
Dennis Melander

Christian Andersson
Jonas Nilsson
Jens Sloth
Andreas Olsson

Patrik Svensson
Kristian Haynes
Hometeam Sub: Wellington Andersson (Andreas Olsson 75)
Ola Larsson (Dennis Melander 90)
Jonatan Partin
Michael Nilsson
Fredrik Persson (målvakt)
Awayteam Squad: Kenneth Mattsson

Anders Jemail
Baskim Sopi
Martin Alm
Glenn Holgersson

Johan Åkesson
Nikolaj Rasmussen
Jimmi Olsson
Patrik Larsson

Magnus Eriksson
Wissam Barjawi
Awayteam Sub: Jens Nordström (Patrik Larsson 18)
Jörgen Svensson (Wissam Barjawi 61)
Eric Fischbein (Nikolaj Rasmussen 75)
Mats Wejsfelt
Mattias Filipanics (målvakt)