Taktiskt drag sänkte IFK i allsvenska premiären

IFK Malmö fick en olycklig inledning på det allsvenska spelet och förlorade bortamatchen mot Kroppskultur i Uddevalla med siffrorna 24-33 (11-16).

Förlusten grundlades via svaga inledningar i såväl första som andra halvlek. IFK Malmö inledde lite nervöst och spelarna verkade tagna av stundens allvar. De var inte heller riktigt vana vid den festliga inramningen med 1400 röststarka åskådare på plats, vilket innebar att Kropps direkt kunde gå ifrån till 5-0.

Under denna period hade "di gule" inte mindre än fyra skott i trävirket, bl.a. ett sjumeterskast av Marius Vargalui i ribbans undersida.

Efter denna stapplande inledning fick IFK Malmö tag i Kroppsspelarna och resten av halvleken spelade man jämnt med Uddevallalaget. Ett tag var man så nära som 7-9 och hade bollen, men blev lite passiva och fick avlossa ett skott i pressat läge som blev ett lätt byte för målvakten. Kropps kunde sedan göra ett nytt litet ryck fram till paussiffrorna 16-11.

Det kändes dock i luften att IFK Malmö var på gång och man förväntade sig en spännade andra halvlek.

Kroppsledningen hade dock också uppfattat att man var på gång och överraskade i andra halvleks inledning med att sätta in en dubbelpunkt på Magnus Nilsson och Paul Übelacker, vilket skulle säkra segern.

Att ett lag som leder med fem mål gör en sådan taktiskt finess var helt oväntat och innan IFK Malmö ånyo efter en timeout fick ordning på sina led, hade Kropps ökat marginalen till åtta mål och därmed försvann hoppet om att komma ikapp.

Kroppskultur visade sig ha ett homogent och bra lag, vilket i och för sig inte var något som överraskade IFK, men man hade sedan lagets tidigare möten fått bättre tryck och tempo i sitt spel, varför bortalagets 5-1 försvar med Marius som "indian" mot deras starka vänstersida, inte hade samma effekt som förra säsongen.

I IFK Malmö det väl ingen som direkt utmärkte sig, vissa spelare var direkt bleka, medan några åtminstone gjorde hyfsade insatser. Klart bäst var Jimmy "veteranen" Nordström.

I övrigt var det kul att se Daniel Hedlund som gjorde comeback i A-laget efter sin långvariga skadefrånvaro och att man därmed återigen fick se lagets 4-2 försvar, vilket fungerade bra.

Sammanfattningsvis kan undertecknad nämna att jag och spelarna var överens om att Kroppskultur förvisso hade ett bra lag, men att när IFK når upp kring sin högstanivå, absolut bör kunna besegra dem.

Dock hade man behövt lite flyt, så att träträffarna i inledningen av matchen letat sig in i mål istället för utanför, samt det lilla extra flytet med domarna som hemmalaget hade.

IFK Malmö fick också en del konstiga utvisningar emot sig, bl.a. fick man spela fyra mot sex nästan två hela minuter varvid resultatet rann iväg med några mål extra, medan Kropps slapp undan för värre förseelser.

Nu gäller det för IFK att komma tillbaka på måndag den 10/2 då man möter Djurgårdens IF klockan 19:00 i Baltiskan. En underhållande och spännande match är att vänta och det är bara att hoppas på att Malmöborna, likt Uddevallas dito kommer och stötar sitt lag.

Ett bakslag för Malmökamraterna var att Bastian Andersson råkade skada ett finger, så i nuläget är hans medverkan mot Djurgården osäker, det är bara att se om rehabiliteringskillarna kan få honom i speldugligt skick tills på måndag.

Hometeam: GF KROPPSKULTUR
Hometeam form: –
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: –
Scorehalf: 16-11
Scorefull: 33-24
Arena: Agnebergshallen
Crowd: 1400
Referee: Jasmin Kliko, Göteborg, Michael Johansson, Göteborg
Goal: –
Homewarning: Joakim Ernstsson, Johnny Hiltunen
Home sent of: –
Homempv: Jonathan Gniste
Awaympv: Jimmy Nordström
Hometeam Squad: Niclas Gonzalez
Petter Hansson

Patrik Olsson
Johan Nilsson
Christian Andrén
Fredrik Niklasson
Jonathan Gniste
Johnny Hiltunen
Henrik Andréasson
Joakim Ernstsson
Ingemar Olsson
Eric Åberg
Per Malmqvist
Christian Hagberg
Hometeam Sub: Joakim Ernstsson 7 (2)
Jonathan Gniste 7
Fredrik Niklasson 5
Patrik Olsson 4
Johnny Hiltunen 3
Per Malmqvist 3
Eric Åberg
Henrik Andréasson
Ingemar Olsson
Johan Nilsson
Awayteam Squad: Tomas Drivstedt
Patrik Åswärd

Magnus Nilsson
Marius Vargalui
Jimmy Nordström
Paul Übelacker
Daniel Hedlund
Daniel Thysell
Peter Olsson
Pär Winkvist
Bastian Andersson
Rickard Roos
Fredrik Nilsson
Niklas Strandell
Awayteam Sub: Jimmy Nordström 4
Magnus Nilsson 4
Paul Übelacker 4
Marius Vargalui 3 (1)
Pär Winkvist 3
Fredrik Nilsson 2
Peter Olsson 2
Bastian Andersson
Daniel Thysell