Gul seger värmde publiken

IFK Malmö vann komfortabelt över Höllvikens GIF med 3-0. I paus var ställningen 2-0 efter två mål av Magnus Eriksson. En mycket vacker frispark av Martin Abrahamsson avslutade målskyttet.

Det var kyligt nere på konstgräsplanen på Malmö Stadion där IFK Malmö tog emot Höllvikens GIF för årets första hemmamatch. En tapper gul skara i publiken värmdes dock av det spel som "di gule" presterade.

– Vi hade en hög lägsta nivå och spelade gediget, anfallsspelet var bra även om vi kanske skulle gjort lite fler mål, vi hade en bra bredd i truppen och trots att vi saknade ett par gubbar kunde vi spela det spel som vi vill, sade Patrik Johansson efter matchen .

IFK tog från start kommandot i matchen och höll i bollen bra, den sista avgörande passningen lyckades dock inte leta sig fram till en gul spelare och de riktigt vassa chanserna uteblev.

Efter ett mycket fint anfall bröt sig Jörgen Svensson igenom i mitten, Höllviken-försvararen tvingades riva ner Jörgen och domarens pipa blåste för straff. Matchuret stod på 22 minuter när Magnus Eriksson klev fram och säkert placerade bollen invid målvaktens vänstra stolpe.

Stärkta av målet fortsatte IFK att pressa tillbaka Höllviken. Giffarna var emellertid inte helt ofarliga, när de fick kontroll på bollen visade de prov på ett finurligt passningsspel och deras kontringsintentioner kunde ha resulterat i farliga chanser om det inte vore för Fredrik Jönssons och Martin Alms stabila spel på innerbackspositionen.

I den 37:e matchminuten fick "di gule" åter utdelning för sitt spelövertag. Luan Topalli slog ett väl avvägt inlägg som nådde Magnus Eriksson panna, Magnus förvaltade chansen väl och nickade in 2-O till IFK Malmö.

Precis innan paus bröt Pontus Andersson ett uppspel och spelar fram Jörgen Svensson som fick på ett bra skott men målvakten i Höllviken tippade bollen till hörna.

– Vi har gjort stora framsteg i passningsspelet, vi spelar med större fart i passningsspelet jämfört med tidigare. Detta är väldigt viktigt om vi skall kunna utnyttja de lägen som vi får, förklarade Patrik Johansson.

IFK Malmö behöll trycket i början av den andra halvleken. Jens Nordström jobbade förtjänstfullt på kanten och fick in ett bra inlägg som det är så när att Dan Ingvarsson kan rulla in.

Martin Abrahamsson ersatte Luan Topalli i den 53:e matchminuten. Bland de frusna i publiken hördes ett mutter: "Va du på matchen mot Frem? Du skulle sett hans frisparksmål.." Nåväl, de som missade det målet skulle få en möjlighet till repris.

Nästa farliga chans hade Jörgen Svensson, Jörgen lyckades dock inte placera bollen bättre än att målvakten i Höllviken (något förvånad) knep bollen.

Med en kvart spelad av den andra halvleken så gjorde IFK Malmö ett dubbelbyte, Magnus Eriksson och Jörgen Svensson gick ut och in kom Wissam Barjawi och Niclas Öberg.

Dan Ingvarsson hade en bra möjlighet att öka till 3-0 men hans skott tog i utsidan av stolpen.

Höllviken skapade enstaka farliga situationer, Mattias Filipanics tvingades till ett antal avancerade räddningar. Ett lågt inlägg följt av ett direktskott utmanade Mattias som dock klarade sidledsförflyttningen och räddade målet.

Jonas Danielsson gjorde comeback när han bytte av Pontus Andersson på innermittfältet, hans glidtacklingar och aggressiva spelstil kändes igen, hans frånvaro på grund av skada verkade inte ha påverkat honom.

Så var det den där reprisen. IFK fick i den 79:e matchminuten frispark, 35 meter från mål. Martin Abrahamsson klev fram och skruvade elegant bollen in i högra krysset. Publiken som missade matchen mot Frem kunde andas ut, "tänk att missa årets mål innan säsongen ens har börjat".

Spelet mattades på slutet, Niclas Öberg fick dock dagens sista chans men målvakten i Höllviken räddade skottet och 3-0 stod sig matchen ut.

– Vi gjorde en bra match mot Frem och det var nog en bättre värdemätare än matchen idag (läs onsdag), Höllviken bjöd inte mycket till motstånd. Det blir nog tuffare på lördag mot Kalmar, avslutade Pontus Andersson på väg hem från ett kyligt Malmö Stadion.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: HÖLLVIKENS GIF
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 2-0
Scorefull: 3-0
Arena: Malmö Stadion, plan 4
Crowd: 75
Referee: Andreas Kovacs, Bjuv, Peter Martinsson, Bunkeflostrand, Mohammed Culum, Malmö
Goal: 1-0 (22) Magnus Eriksson (straff), 2-0 (37) Magnus Eriksson, 3-0 (79) Martin Abrahamsson
Homewarning: –
Home sent of: –
Homempv: Fredrik Jönsson
Awaympv: Thomas Strandberg
Hometeam Squad: Mattias Filipanics

Anders Jemail
Martin Alm
Fredrik Jönsson
Glenn Holgersson

Luan Topalli
Pontus Andersson
Dan Ingvarsson
Jens Nordström

Magnus Eriksson
Jörgen Svensson
Hometeam Sub: Martin Abrahamsson (Luan Topalli 53)
Wissam Barjawi (Magnus Eriksson 60)
Niclas Öberg (Jörgen Svensson 60)
Jonas Danielsson (Pontus Andersson 68)
Gergin Yilmaz (Dan Ingvarsson 80)
Samer Ali (Anders Jemail 80)
Kenneth Mattsson (målvakt)
Awayteam Squad: Jonas Fredriksson

Andreas Jeppsson
Emanuel Melander
Thomas Strandberg
Niclas Lindgren

Freddy Borg
Tim Jörvall
Ola Broden
Martin Nordblad

Meysam Javan
Osman Sudic
Awayteam Sub: Christopher Löfgren
Johan Eklöf
Otto Persson
Andreas Wihlborg