Förlust – men stark försvarsinsats av IFK Malmö

Andra förlusten och för första gången i år inga mål framåt. Ändå var IFK Malmös tränare Patrik Johansson tillfreds med vad hans adepter presterade i 0-1-matchen mot danska Superliganlaget Køge Boldklub, i alla fall bakåt.

– Även om vi spelade ganska så hyggligt försvarsspel i den andra halvleken mot Kalmar var dagens match (läs fredagens) flera klasser bättre vad gäller det defensiva spelet, sade IFK Malmös tränare Patrik Johansson till ifkmalmo.com.

Trots att IFK Malmö hade inlett starkt med ett stort bollinnehav och fler fina intentioner framåt var det Køge som tog ledningen efter nio minuter efter en riktig bjudning av IFK-försvaret.

Jimmy Kastrup slog ett inlägg till Tommy Olsen som fick försöka två gånger innan han lyckades få in bollen bakom IFK-målvakten Kenneth Mattsson.

– Tråkigt, eftersom vi hade börjat så bra. Det var ganska så onödigt och kom som en kalldusch. De ska inte få komma in i vår backlinje på det sättet, menade IFK-tränaren.

Efter ytterligare ett par osäkra ingripanden strax efter målet spelade IFK-försvaret upp sig betydligt och i den andra halvleken såg det mycket bra ut.

– Vi kontrollerade deras anfallsspel och lät dem inte skapa några direkta chanser. Jag tycker att vi helt klart klarade målsättningen som vi hade innan matchen att spela stabilt och tryggt i det defensiva spelet.

Vänsterbacken Glenn Holgersson var bäste IFK:are på plan. Han var säkerheten själv i backlinjen och gav även en del bollar för anfallarna att jobba på.

– Glenn har utvecklats rejält i det defensiva spelet, vilket också har gjort att han orkar deltaga mer i anfallsspelet, berömde Patrik.

Om det såg mycket bra ut bakåt var anfallsspelet desto mindre bra. Ett fåtal målchanser lyckades man skrapa ihop och när de väl kom lyckades man inte utnyttja dem.

Den hetaste chansen var när Nikolaj Rasmussen blev friställd innanför straffområdet, men inte lyckades få någon riktig träff på bollen och skottet gick strax utanför.

– Vi släpper ifrån oss bollen för lätt. De handlar inte om att vi har sämre teknik än motståndarna, utan att vi inte har tillräckligt tuff attityd, förklarade Patrik Johansson.

– När vi väl får lägena ska vi hela tiden ta svårare vägar i vårt anfallsspel och vi har otroligt svårt att få långa anfall.

Trots allt har IFK:s anfallsspel tagit ett stort kliv framåt i år jämfört med tidigare. Nio gjorda mål på sex träningsmatcher får betecknas som godkänt, med tanke på att motståndet i fyra av matcherna har varit riktigt tufft.

– Jag är nöjd, trots att det kanske skulle blivit något mål mer mot Högaborg respektive Höllviken. Kantspelet har fått ett lyft och våra fasta situationer har varit väldigt bra. Det ser betydligt bättre nu än vi den här tiden i fjol.

I nästa träningsmatch för IFK Malmö som spelas nu på tisdag väntar allsvenska Landskrona BoIS.

Hometeam: KØGE BK
Hometeam form: 4-3-3
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 1-0
Scorefull: 1-0
Arena: Topdanmark Hallen
Crowd: 25
Referee: –
Goal: 1-0 (9) Tommy Olsen
Homewarning: –
Home sent of: –
Homempv: –
Awaympv: Glenn Holgersson
Hometeam Squad: Carsten Holbek

Søren Nielsen
Janus Blond
Morten Eskesen
Flemming Ljungstrøm

Martin Borre
Allan Nielsen
Rune Leth Pedersen

Nicolas Drost
Tommy Olsen
Jimmy Kastrup
Hometeam Sub: Mads Olsen (Rune Leth Pedersen 46)
Henrik Madsen (Nicolas Drost 62)
Morten Eskesen (Ole Mogensen 62)
Morten Nielsen (Søren Nielsen 62)
Awayteam Squad: Kenneth Mattsson

Anders Jemail
Martin Alm
Fredrik Jönsson
Glenn Holgersson

Nikolaj Rasmussen
Jonas Danielsson
Pontus Andersson
Martin Abrahamsson

Magnus Eriksson
Jörgen Svensson
Awayteam Sub: Marcus Jönsson (Fredrik Jönsson 46)
Marcus Svensson (Anders Jemail 64)
Bobby Kociski (Jörgen Svensson 73)
Dan Ingvarsson (Pontus Andersson 73)
Johan Åkesson
Wissam Barjawi
Andreas Engler-Ludviksson (målvakt)