IFK Malmö underdogs mot TFF

IFK Malmö har allt att vinna i Superettanderbyt mot serieledande Trelleborgs FF på lördagen. Efter tre raka förluster och senast brakförlusten 0-5 borta mot Brommpojkarna är man rejält nederlagstippade, vilket "di gule" inte heller verkar ha något emot.

– Att folk räknar med att man förlorar är nästan bättre än att man är utpekad som storfavorit och alla tar det som för givet att man vinner. Vi gillar att slå ur underläge, säger IFK Malmös tränare Patrik Johansson till ifkmalmo.com.

– Men matchen mot BP är glömd nu. Vi är definitivt inte så svaga i vår defensiv, det var ett olycksfall i arbetet som vi har pratat igenom i veckan och nu ska vara utrett.

Faktum är att IFK än så länge har trivts med att vara "underdogs". Både 2001 och 2002 gjorde man sina bästa matcher mot topplagen, medan det gick betydligt sämre mot bottenlagen.

– Vi har haft lite svårt att leva upp till favorittrycket de få gångerna vi har haft det. Spelar vi bara aggressivt, får tillbaka anfallsspelet som vi hade mot Café Opera, blir stabila bakåt igen samt har lite flyt i spelet ska vi nog kunna skrälla mot TFF, tror IFK-tränaren.

Hade bara resultaten varit något bättre för hemmalaget hade det varit upplagt för storpublik i derbyt med kanske upp emot 5000 åskådare. Gränsen för publikbonus (matchen sänds i SVT 24) i Superettan är lagd vid 3000 personer.

– Skulle vara riktigt kul om det kunde komma lite mer folk för en gångs skull. Spelarna tänder dessutom till lite extra när det är mycket folk så jag hoppas i alla fall att vi kan få över 3000 åskådare så det blir lite stämning på matchen.

Den senaste tidens dystra facit med tre raka nederlag och 2-10 i målskillnad har fått folk att hetsa till i debattforumet här på ifkmalmo.com. En del kritik har också riktats mot tränaren Patrik Johansson.

– Att man får en del kritik är faktiskt inte så konstigt när det gått så dåligt som det har gjort på sistone. Det går i vågor antingen blir man hyllad efter ett antal segrar eller så får man en spark i ändan efter någon förlust.

– Men det är kul att det finns supportrar som verkligen bryr sig om föreningen och det hör till att man blir både risad och rosad. Det är också lite av tjusningen med fotbollen, flinar Johansson.

I startelvan blir det en förväntad ändring efter 0-5-förlusten mot Brommapojkarna senast. Anfallaren Magnus Eriksson är tillbaka och därmed får Jörgen Svensson återigen kliva åt sidan.

Skadeläget är för övrigt oförändrat i IFK Malmö. Pontus Andersson har fortfarande besvär med en fotskada och för Jens Nordström är det samma sak med låret.

FOTNOT. För dig som inte kan vara på plats rekommenderar vi sändningen i digitala tv-kanalen SVT 24 som börjar klockan 16:03.

IFK MALMÖ (4-4-2)

Mattias Filipanics

Anders Jemail
Martin Alm
Fredrik Jönsson
Glenn Holgersson

Johan Åkesson
Jonas Danielsson
Marcus Nilsson
Martin Abrahamsson

Magnus Eriksson
Nikolaj Rasmussen

Avbytare

Dan Ingvarsson
Ivan Milosevic
Jörgen Svensson
Niclas Öberg
Andreas Engler-Ludviksson (målvakt)