Ingen ljusning för "di gule"

Kunnandet finns där, men det vill sig inte när det väl handlar om viktiga poäng som står på spel i Superettan. IFK Malmö har det riktigt jobbigt för tillfället – förlust även i returen mot Åtvidaberg, denna gången med 0-3 och två nya gula avstängningar.

– Vi får ta och snacka igenom det hela, sedan är det bara att jobba vidare på att bryta trenden. Så här dåligt är vi verkligen inte, men spelarna verkar inte tro på sig själva för tillfället, konstaterade IFK Malmös tränare Patrik Johansson till ifkmalmo.com.

– När vi gick in i duellerna såg det för billigt ut och vi var sena in i varje situation. Tror inte vi vann mer än ett fåtal andrabollar på hela matchen. Killarna sprang, men var och en för sig, lagsammanhållningen fanns inte alls där.

Analysen var klockren – "di gule" verkade sakna det mesta ute på planen. Åtvidaberg däremot kunde utan att glänsa, lyckas med en hel del av det som man företog sig.

IFK Malmös backlinje var inte särskilt svår att komma igenom. Mängder av inlägg styrdes in mot hemmamålet, samtidigt som ÅFF:arna fick stå ganska omarkerade. Enda spelaren som kan få godkänt i IFK-försvaret, Glenn Holgersson.

Åtvidaberg hann med att bränna tre solklara målchanser, bland annat ett skott i ribbans underkant, innan man i den 31:e minuten kunde ta ledningen på en frispark av vänsterbacken Imad Shhadeh.

– Därefter tappade mina spelare i princip helt huvudet och humöret, det blev värre ju längre matchen led, vi hade behövt en kvittering på Magnus Erikssons jätteläge strax efter 0-1, menade IFK-tränaren.

– Vårt 0-1 och att Malmö sedan brände sin kvitteringschans, direkt efter var det som avgjorde matchen. Att sedan göra tre mål för andra matchen i rad mot Malmö är starkt, analyserade Åtvidabergs tränare Steve Creutz.

Chansen IFK Malmö hade borde verkligen ha resulterat i mål. Magnus Eriksson hade dribblat sig förbi några spelare, kom fri och sköt ett skott, men ÅFF-målvakten Henrik Gustavsson stod i vägen och gjorde en kanonräddning.

När Andreas Thomsson sedan gjorde 2-0 på en stolpretur två minuter in i den andra halvleken var matchen i princip vunnen för Åtvidaberg. Dan Burlins 3-0 med en kvart kvar att spela var bara pricken över i:et.

– Jag skäms verkligen och vill be hemmapubliken om ursäkt. Detta var nog vår klart sämsta hemmainsats än så länge i Superettan. Jag lovar att göra allt som står i min makt för att försöka rätta till detta, sade Patrik Johansson.

Det finns mycket att rätta till. Förutom Magnus Erikssons kvitteringschans, var ett skott från Jonas Danielsson i 90:e minuten – då det redan stod 3-0 till Åtvidaberg, det närmaste mål IFK Malmö lyckades komma.

Godkänt betyg i IFK Malmö kan egentligen bara fyra spelare kvittera ut. Tidigare nämnde Glenn Holgersson, Johan Åkesson, Magnus Eriksson samt lagkaptenen Jonas Danielsson som stod för en stark andra halvlek och var en av få som verkligen kämpade.

Som om det inte var nog med negativa saker för "di gule" är två spelare avstängda i ödesmatchen på bortaplan mot IF Sylvia nästa söndag. Fredrik Jönsson och femmålsskytten Magnus Eriksson fick båda syna det gula kortet för tredje gången i årets serie.

– Dumma varningar på nytt som vi inte har råd med. En snackevarning och en glidtackling som inte var nödvändig, kontinuitet är ju det som vi allra mest behöver för tillfället och därför var det extra tungt att få dessa avstängningar, förklarade Patrik Johansson.

Positivt, om något sådant fanns i IFK Malmö, var att Christian Andersson gjorde seriedebut sedan han underligt nog bytt av bäste anfallaren Magnus Eriksson efter 65 minuter. Christian kom in i ett svårt läge då Åtvidaberg redan hade 2-0 och fick inte mycket bollar att arbeta med.

– Men han kan bli en viktig injektion för fortsättningen. Han är den av spelarna som har minst sargat självförtroende, han är oförstörd helt enkelt.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: ÅTVIDABERGS FF
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 0-1
Scorefull: 0-3
Arena: Malmö IP
Crowd: 716
Referee: Sven-Martin Åkesson, Kode, Martin Bengtsson, Helsingborg, Thomas Löfstrand, Hisings Kärra
Goal: 0-1 (31) Imad Shhadeh, 0-2 (47) Andreas Thomsson, 0-3 (74) Dan Burlin
Homewarning: Fredrik Jönsson, Jörgen Svensson, Magnus Eriksson
Home sent of: –
Homempv: Glenn Holgersson
Awaympv: Imad Shhadeh
Hometeam Squad: Kenneth Mattsson

Pontus Andersson
Ivan Milosevic
Fredrik Jönsson
Glenn Holgersson

Johan Åkesson
Jonas Danielsson
Marcus Nilsson
Jörgen Svensson

Magnus Eriksson
Niclas Öberg
Hometeam Sub: Martin Abrahamsson (Johan Åkesson 41)
Christian Andersson (Magnus Eriksson 65)
Marcus Svensson (Fredrik Jönsson 73)
Martin Alm
Mattias Filipanics (målvakt)
Awayteam Squad: Henrik Gustavsson

Mattias Sandh
Jonas Bergström
Andreas Bäckmark
Imad Shhadeh

Blaise Mbempa
Andreas Thomsson
Daniel Johansson
Fredrik Nilsson

Henric Karlsson
Pontus Karlsson
Awayteam Sub: Dan Burlin (Pontus Karlsson 69)
Peter Edenholm (Henric Karlsson 80)
Richard Ekunde (Andreas Thomsson 80)
Jonas Gunnarsson
Fredrik Wirenmark (målvakt)