Inget fel på stämningen i IFK Malmö

Bedrövligt – ett ord räcker för att beskriva IFK Malmös insats senast mot Åtvidaberg. Trots den insatsen och fortsatt kräftgång är det dock inget fel på stämningen i laget inför söndagens bortamatch mot IF Sylvia.

– Det är en del av er journalister som målar upp den bilden av att allt skulle vara skit bara för att man ligger risigt till det. I mitt lag är det i alla fall inget fel på stämningen, betonar IFK Malmös tränare Patrik Johansson till ifkmalmo.com.

– Vi har kul på träningarna och spelarna trivs ihop. Det skojas och är allmänt muntra miner. Alla tror att det ska gå att reda upp det här även om det säkert smygar sig en del tankar i huvudena på spelarna, men det är inget som de visar.

Den gode Patrik Johansson har givetvis rätt. Att det ska vara roligt att spela fotboll är lite av en förutsättning för att man ska kunna lyckas så småningom. För att ordna en sådan prekär situation som "di gule" befinner sig är positiv stämning ett måste.

– Grunden med fotboll precis som det sociala är att man ska må bra och det gör man inte om man har tråkigt. För att lyckas eller ta sig ur den situationen som vi befinner i krävs nästan därför att man har roligt, inte bråkar, samt jobbar stenhårt, menar IFK-tränaren.

Matchen mot Sylvia är ännu en måstematch på vägen mot nytt kontrakt. Fyra förluster på de fem matcherna och i stort sett inte mer än en enda seger i månaden sedan Superettan startade i april – fem totalt är för lite.

– 13 omgångar återstår efter matchen så jag vill varken kalla det måste- eller ödesmatch ännu, det är det inte förrän vi verkligen är tvungna att vinna. Men visst ser jag gärna att vi vinner – ett trendbrott måste komma snart, en poäng är nästan ett minimum.

En seger mot Sylvia skulle vara oerhört viktig. För därefter väntar bara matcher mot lag betydligt högre upp i tabellen ett bra tag framöver. Närmast två hemmamatcher mot BK Häcken och Västra Frölunda.

– Jag är ännu inte otrolig, spelet finns där i grund och botten. På träningarna fungerar allt näst intill perfekt men när det väl är match spänner vi nog oss på något sätt och inställningen är inte heller alltid den rätta, säger Patrik Johansson.

Skadeläget har vajat väldigt mycket fram och tillbaka under veckan. I början av veckan var man endast tio man på träningarna, men nu i slutet har det sett betydligt bättre ut. En hel del saknas dock fortfarande i söndagens match.

* Anders Jemail har ännu inte kommit igång med träningen efter sin hälseneskada. Men torsdagens läkarundersökning var positiv, skadan läker snabbare än man trott.

* Fredrik Jönsson och Magnus Eriksson är avstängda efter sina varningar hemma mot Åtvidaberg.

* Johan Åkessons ljumskar krånglar och har omöjliggjort träning under veckan. Är kanske tillbaka i nästa vecka.

* Niclas Öberg vred knäet på fredagens träning, men man vet ännu inte hur allvarligt det är med honom.

* Wissam Barjawi är iväg på landslagsläger med Libanon och blir borta i ungefär sex veckor.

Martin Alm som haft en del huvudbry (om man uttrycker det så) kan således vara med i den trupp som tränaren Patrik Johansson har släppt inför matchen. På grund av spelarbrist kommer också en Tipselitspelare att åka med och sitta på bänken.

– Kan tyvärr inte lämna ut startelvan för jag har en del kvar att fundera över. Det blir dock en hel del förändringar påpekar Patrik Johansson.

Truppen: Kenneth Mattsson, Mattias Filipanics – Pontus Andersson, Marcus Svensson, Ivan Milosevic, Glenn Holgersson, Martin Alm, Martin Abrahamsson, Jonas Danielsson, Marcus Nilsson, Jörgen Svensson, Nikolaj Rasmussen, Dan Ingvarsson, Christian Andersson, Luan Topalli, samt en Tipselitspelare