Hegenius: Dags för revansch mot TFF?

Derbyna i Superettan mellan IFK Malmö och Trelleborgs FF har inte varit några större målfester direkt.

Förra året vann IFK nere i Trelleborg med matchens enda mål, efter en frisparkskanon av Glenn Holgersson, medan vårmötet (2002) hemma på idrottsplatsen slutat mållöst.

På samma arena var det dock TFF:s tur senast, 1-0 sedan Mats Lilienberg hittat rätt i slutminuten.

Dags för gul revansch? Ja, möjligen, TFF har nämligen börjat darra lite på manschetten. Oavgjort, 1-1, mot tabelljumbon Sylvia senast vittnar om det. Så IFK är långt ifrån slagna på förhand.

Sedan beror det på vilket spelhumör ”di gule” är på för dagen.

Fågel eller fisk? För något mittemellan existerar inte när det gäller 2003 års upplaga av IFK. Exemplen på det har varit tydliga den senaste tiden.

Avdelning bottennapp: Åtvidaberg 0-3 hemma. BP 0-3 hemma.
Avdelning toppar: Häcken hemma 3-0, V Frölunda 4-1.

Upp och ner således. Nu är frågan om IFK kan stå upp på Vångavallen. Något laget måste, annars är man snart under det förhatliga nedflyttningsstrecket.

Felet var att IFK slog av lite på takten efter de tre raka segrarna mot Sylvia, Häcken och V Frölunda. Vilket är livsfarligt.

I årets upplaga av Superettan han man inte råd att lägga in en lägre växel. I synnerhet när lag som Forward, Falkenberg och Boden börjat vakna till liv ordentligt. Tre nykomlingar som jag personligen trodde skulle bli strykpojkar. Tänk vad fel man kan ha.

IFK har flera matcher av nyckelkaraktär kvar. Efter TFF väntar Kalmar hemma på måndag. Ettan och tvåan i tabellen. Varje poäng i de dessa matcher är att betrakta som bonus. För därefter kommer matcherna på löpande band där poängen måste tas.

Lag som Forward och Assyriska hemma på IP måste inbringa sex poäng. Bortamötena mot Boden och Falkenberg är också av yppersta vikt, fyra poäng på dessa två hade smakat fågel.

Men IFK mår bäst av att inte gå händelserna i förväg, TFF och Kalmar härnäst således. Två topplag, mot sådan brukar IFK trivas. Så fort de slipper favoritskapet brukar laget få ut sitt kunnande.

En annan viktig pusselbit för att kontraktet skall klaras av är att samtliga elva spelare som är på planen tar sitt ansvar. Så har det inte alltid varit i år.

Mötena mot Åtvidaberg och BP har inte bara varit spelmässiga katastrofer. Värre än så var att aldrig viljan och glädjen fanns med i dessa matcher.

Plockar IFK fram de egenskaperna i resten av serien är undertecknad inte orolig. Då kommer det att spelas Superettanfotboll på IP även nästa säsong. Om inte, då är det bara att ställa sig in på att resa till Lund, Höllviken, Ängelholm till nästa säsong.