"Fille" tar över IFK Malmö

IFK Malmö är i akut behov av förändringar för att rädda Superettankontraktet. På torsdagen togs beslutet att man avskedar tränaren Patrik Johansson med omedelbar verkan. Leif "Fille" Ohlsson som förde upp klubben i landets näst högsta serie 2000 tar över.

– Dessa ändringar var vi i princip tvungna att göra för att försöka rädda vår Superettanexistens och då behövs tolv poäng till tror jag. Åker vi ner i division 2 tror jag inte klubben orkar resa sig igen, säger Göran Åkerman ordförande i IFK Malmö till ifkmalmo.com.

Efter 22 omgångar i Superettan ligger "di gule" strax ovanför nedflyttningsstrecket på en 13:e plats. Endast en poäng skiljer IFK från Falkenberg under strecket. Beslutet var således inte helt oväntat av läget att döma.

– Patrik hamnade fel redan från början denna säsongen och vi såg ingen annan lösning än att säga upp hans kontrakt. Det gäller nu att gilla läget och i första hand fixa en plats i serien 2004, menar Göran Åkerman.

– Gör vi inte det kan klubben mycket väl gå under. Ekonomiskt klarar vi nog inte att ta oss tillbaka en gång till inom överskridlig framtid. Vi har helt enkelt inte råd att åka ner, så ansträngt är läget.

Leif "Fille" Ohlsson som tidigare tränat IFK Malmö 1999-2000 och nu är sportchef i klubben kan vara den perfekta frälsaren. Sitt sista år som tränare var han med om att föra upp laget i Superettan där man nu är inne på sitt tredje år.

– Han har rutinen och kompetensen. Dessutom har han varit verksam i IFK under ett antal år nu och kan laget. Att han skulle få ta över var ganska så självklart.

Patrik Johansson är inte den enda som får lämna. Även andretränaren Johnny Kristensson blir avskedad. Men för hans del kan det kanske finnas en framtid i klubben i något ungdomslag.

– Johnny var ju tränare för P86 tidigare så han kanske får ett nytt lag. Vi har dock inte diskuterat med honom och hört vad han vill. Det är bara att vänta och se, betonar Göran Åkerman.

Fystränaren Håkan Nilsson blir ny assisterande tränare. Att värva någon spelare är det däremot inte tal om. Det är till och med helt uteslutet.

– Pengarna räcker inte till för det. Spelarna vi har ska räcka, vilket jag verkligen hoppas att de gör. De också har accepterat beslutet och kommer stötta Leif Ohlsson fullt ut. De känner förtroende för honom.