Hegenius: Upp till bevis

Sex matcher återstår av årets upplaga i Superettan. Av dem bör IFK Malmö helst vinna fyra för att rädda sin status i landets nästhögsta serie inför spelåret 2004.

Vilket kan bli en svår uppgift. I synnerhet med tanke på den senaste tidens dystra resultat. Inte en ynka "pinne" har IFK lyckats få med sig på de fem senaste omgångarna. Tränarbytet till trots.

Någon så kallad "Fille" Ohlsson-effekt har det inte blivit. Två raka förluster har Fille fått i välkomstpresent.

Nu gäller att ladda alla tänkbara batterier inför mötet med Assyriska. Södertäljelaget är allt annat än en önskemotståndare för IFK, statistiskt sett. Av lagets fem interna möten i Superettan har Assyriska vunnit fyra, ett har slutat oavgjort.

Visserligen slog IFK ut Södertäljelaget i cupen förra året, men i serien har det således gått mindre bra.

Dags för ett trendbrott? Möjligen, men mötet med Assyriska kommer bli tufft. IFK lider i takt med motgångarna av ett dåligt självförtroende.

Därtill måste laget visa upp en betydligt hetare vilja än vad fallet varit den senaste månaden. I 90 minuter.

Det håller inte att spela bra periodvis, som exempelvis mot Kalmar i den senaste hemmamatchen. I Superettan får man inga gratispoäng.

Till lördagens hemmamöte är Magnus Eriksson och Jörgen Svensson åter disponibla efter sina avstängningar. Vilket är ett plus och som ger Fille alternativ innan han plitar ned startelvan.

Det vill till med en trea mot Assyriska. Kan IFK mäkta med det samtidigt som Forward och Falkenberg kammar noll i deras respektive möten med topplagen Trelleborg och Kalmar ser det betydligt ljusare ut.

Fille är själv helt inställd på att det krävs full poängskörd i de tre avslutande hemmamatcherna mot Assyriska, Forward och Västerås. Inte nog med det. Det vill till med ytterligare tre poäng, minst.

Dessa skall IFK försöka spela till sig på bortaplan. Något som kan bli värre. Sju poäng är den dystra bortastatistiken för IFK den här säsongen. Däri ligger förklaringen till den mindre angenäma tabellplaceringen.

För IFK Malmö som förening är det av yppersta vikt att kontraktet ros i hamn. I annat fall blir resan tillbaka till svensk elitfotboll både lång och mödosam.

Nästa säsong spelar Mabi i division 2. Knappast något lokalderby som IFK går omkring och drömmer om precis.

Skulle det gå så illa att det blir en degradering kommer Mabi, och i viss mån även Bunkeflo, bli en giftig utmanare till IFK i kampen om att vara Malmös andra lag.

Båda klubbarna har stadsdelsförankring och därtill ett antal välvilliga sponsorer och har på så vis en betydligt ljusare framtid än IFK Malmö, vars härliga offensiv på tillvaron i slutet på 90- och början på 2000-talet dessvärre ser ut att vara på väg att ebbas ut.

Så nu måste "gulingarna" upp till bevis. Annars blir det besök på Rosengårds IP nästa säsong.