För lite pondus i IFK Malmö

TFF – IFK Malmö 5-0. Genom publiken gick ett sus. Det var något bekant över det här. IFK Malmö uppträdde som Trelleborgs FF gjorde för ett och ett halvt år sedan. I den vevan möttes lagen och "di gule" vann med 1-0 trots TFF-övertag.

Ulf Larsson och Anders Grimberg var då alldeles färska som tränare för Söderslättsklubben. Med ett helt nytt spelsystem lyckades man så sakta vända trenden och ifjol var det raka motsatsen. IFK Malmö var spelmässigt minst lika bra, men förlorade. Nu är det klasskillnad.

– Jag känner igen mig så väl hur det var då. Vi ändrade om organisatoriskt i laget, precis som vi gör nu. Det tar tid, men vi kommer att vara bra när serien börjar, sade IFK-tränaren Anders Grimberg till ifkmalmo.com efter utskåpningen mot sin förra klubb.

Helt utspelade och inte mycket som stämde. IFK Malmö kunde haft en trevligare lördag. Man kom dock till matchen med förhoppningar om att göra en kanonmatch. Allt talade egentligen för det.

Uppladdningen i veckan hade varit nästintill perfekt. Samtliga, undantaget Marcus Svensson, var pigga och krya. Tempot på träningarna var högt och intensivt. Stämningen var som den skulle och laget var heltaggat.

– Man kan peka på två anledningar att det inte gick. För det första, andra matchen med nya systemet. För det andra var aggressiviteten och pondusen i uppträdandet väldigt lågt, summerade Anders Grimberg.

– Det är aldrig roligt att förlora på detta sättet, men vi är fortsatt optimistiska. Jag tar inte så hårt på en förlust, men vi fick i alla fall ett glädjande besked. Konditionsmässigt står vi upp bra.

Pondus och självförtroende var vad som saknades i TFF första halvan 2002. Först degraderingen från allsvenskan och sedan bottenstrid i Superettan. IFK Malmö är lika illa sargat efter sin nedflyttning.

Det var vad som skiljde lagen i fjol och gör det nu. Återhållsamheten i "di gule" var stor. Första tolv minuterna var det jämnt, men därefter vågade ingen i Malmö riktigt kliva fram. Stundtals stod spelarna och tittade på. Trelleborg kunde göra vad de ville.

– Försvaret var dåligt, mittfältet och anfallet likaså. Men de där framme kan inte heller göra så mycket om de inte får något understöd. TFF lyckades dock med väldigt mycket, de hade en otroligt lyckad dag, konstaterade IFK-tränaren.

– Vad vi kunde summera efter matchen var att vi måste ha TFF som förebild. De använder detta systemet, som också vi ska spela på ett mycket bra sätt. Vi vet i alla fall vad vi behöver träna på efter denna matchen.

Det är mycket som IFK Malmö måste förbättra för att kunna tillhöra toppen i division 2. Men också är vi fortfarande i början av februari. Mer än två månader återstår innan man den 19 april tar emot Ängelholms FF hemma i premiären.

Alltså är det gott om tid till att finslipa formen. Härnäst väntar nytt allsvenskt motstånd. Helsingborgs IF på fredag den 13:e. Senast fick de stryk mot Superettan-klubben Östers IF så visst är det möjligt att skrälla.

FOTNOT. Trelleborgs avbytare: Andrei Tjunin (Fredrik Nilsson 46), Eric Fischbein (Johan Laursen 46), Ivica Skiljo (Mats Lilienberg 46), Jens Sloth (Kristian Haynes 46), Lee Baxter (målvakt, Rickard Rickardsson 46), Mats Wejsfelt (Dennis Melander 46), Mike Owuso (Mattias Kronvall 46), Patrik Redo (Vitali Gussev 46), Kenneth Gustavsson (Yousef Fakhro 60), Thomas Magnusson (Peter Abelsson 60).

Hometeam: TRELLEBORGS FF
Hometeam form: 4-3-3
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-3-3
Scorehalf: 3-0
Scorefull: 5-0
Arena: Anderslövs IP
Crowd: 150
Referee: Daniel Stålhammar, Landskrona, Peter Martinsson, Bunkeflostrand, Joakim Flink, Karlskrona
Goal: 1-0 (20) Mats Lilienberg, 2-0 (35) Patrik Svensson, 3-0 (36) Kristian Haynes, 4-0 (56) Andrei Tjunin, 5-0 (61) Patrik Svensson
Homewarning: Dennis Melander
Home sent of: –
Homempv: Patrik Svensson
Awaympv: –
Hometeam Squad: Rickard Rickardsson

Mattias Kronvall
Yousef Fakhro
Peter Abelsson
Dennis Melander

Fredrik Nilsson
Johan Laursen
Kristian Haynes

Vitali Gussev
Mats Lilienberg
Patrik Svensson
Hometeam Sub: Se fotnot.
Awayteam Squad: Mattias Filipanics

Anders Jemail
Jonas Danielsson
Ivan Milosevic
Christian Andersson

Johan Åkesson
Marcus Nilsson
Martin Abrahamsson

Niclas Öberg
Jörgen Svensson
Magnus Eriksson
Awayteam Sub: Dan Ingvarsson (Martin Abrahamsson 46)
Fredrik Jönsson (Ivan Milosevic 46)
Modou Jagne (Niclas Öberg 46)
Pontus Andersson (Anders Jemail 46)
Tom Henriksen (Jörgen Svensson 46)
Abdul Semwanga-Nyende (målvakt)