IFK Malmö fick jubla igen

Efter sju sorger och åtta bedrövelser efter 14 raka förluster sedan segern hemma över Tumba i fjärde omgången, så blev det GUL SEGER i Baltiska Hallen på måndagen. 35-29 för IFK Malmö mot Alingsås. Låt oss glädjas åt detta utan att ännu titta på tabellen.

– Det kändes på söndagsträningen att något var på gång. Det kändes som en attitydförändring, det var vilja och energi. Och med skadade Mattias Lindkvist tillbaka, sade en förklarligt glad tränare Einar Linno till ifkmalmo.com efter matchen.

Frågan är vem som var gladast – nye Linno eller sportchefen Staffan Ekberg, som haft det tunga jobbet att träna IFK Malmö genom nästan alla förlusterna.

– Vi vet ju vad vi egentligen kan, idag använde vi våra marginaler bättre, som vi kan och skall använda dem!

I omklädningsrummet efteråt ljöd för första gången på länge, länge "Bättre och bättre dag för dag". Pressen på grabbarna har av naturliga skäl varit tuff, kritiken har inte varit nådig, från visst håll rent av skadeglad och ägnad att väcka löje.

Men det började inte så bra. Underläge med 3-7 efter åtta minuter. Men då visade folket på plan, att dom hade den rätta inställningen och på knappa 20 minuter vände man på steken, gjorde 13-6 och gick till halvtidsvila med 16-13.

Något tveksam inledning också i andra halvlek, då gästerna kom så nära som ettmålsunderläge. Innan man skärpte till det igen.

Bland annat genom en synnerligen lyckad "dubbelpunktning" av främst Teddy Nordling och Marcus Sjösten, avlöst av Magnus Andersson. Ungefär samtidigt räddade Srdan "Zenga" Djordjevic två straffar under en period då mycket gick IFK Malmös väg.

"Zenga" är värd några extra rader. En målvakt som arbetar med mycket små medel. Det kan se lite lojt och enkelt ut ibland på distansskotten. Men han arbetar med hela kroppen, inte spekulativt med armar och ben.

Han försöker stå rätt. Svårpasserad i frilägen, det kan se ut som det är skytten som gör dåligt ifrån sig, när det i stället handlar om att "Zenga" står rätt och ser till så att han får bollen på sig. Det var inte orättvist att han utsågs till IFK:s bäste spelare.

Men det priset kunde också gått till Mattias Lindkvist. Äntligen var denne irrationelle spelare tillbaka efter skada. En 9-meterslirare som IFK saknat i tre matcher. Det är inte dåligt att ha 100-procentig utdelning – sex skott, sex mål!

Normalt sett blir han ännu bättre borta mot Redbergslid nästa gång med den här matchen så att säga innanför västen.

Mattias lyckade comeback gick ut över Rickard Roos, som fick nöta bänken. Lindkvist visade direkt att han ville ha sin position i mitten den här kvällen.

– Han gjorde en kanonmatch, en suverän kämpainsats, menade Einar Linno och detta kan man inte gärna ha något ett erinra mot…

Magnus Nilsson verkar på gång igen, fem mål. "Minde" Andriuska gjorde åtta men har ändå lite för dålig utdelning (mycket tack vare fint spel av Petter Forsström i Alingsås mål!) och Marius Vargalui är absolut uppåt med sju mål på nio försök.

Okey, motståndet var inte det bästa. Men det får eller skall inte förta glädjen över 35-29!

Inte titta på tabellen, skrev jag inledningsvis. Men lite måste vi ändå glutta. Åtta poäng upp till Djurgården är det fortfarande, sedan 08-orna utklassat H 43. Samma poäng till Tumba, som förlorade. IFK Malmö har dock en match mindre spelad.

Men visst är ställningen fortsatt prekär. Det måste vi ju erkänna.

– Men ingen idrottsledare går in och säger att det är kört. Dessutom kommer det ju en framtid oavsett hur det går i år, säger Einar Linno.

– Vi hade den rätta attityden idag, mer självförtroende. Det ser jag som mycket väsentligt för fortsättningen.

Rätt så!

Text: Peter Kastensson

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: –
Awayteam: ALINGSÅS HK
Awayteam form: –
Scorehalf: 16-13
Scorefull: 35-29
Arena: Baltiska Hallen
Crowd: 395
Referee: Stefan Silfverberg, Hjärup, Jonas Johnsson, Hjärup
Goal: –
Homewarning: Fredrik Nilsson, Marcus Wallgren, Mindaugas Andriuska, Sebastian Geissler
Home sent of: –
Homempv: Srdan Djordjevic
Awaympv: Erik Matic
Hometeam Squad: Torbjörn Jacobsson
Srdan Djordjevic

Magnus Nilsson
Marius Vargalui
Marcus Wallgren
Erik Hagelin
Daniel Hedlund
Mattias Lindkvist
Daniel Thysell
Andreas Agerborn
Rickard Roos
Fredrik Nilsson
Sebastian Geissler
Mindaugas Andriuska
Hometeam Sub: Mindaugas Andriuska 8 (1)
Marius Vargalui 7 (1)
Mattias Lindkvist 6
Magnus Nilsson 5
Marcus Wallgren 4 (1)
Fredrik Nilsson 2
Sebastian Geissler 2
Andreas Agerborn
Awayteam Squad: Petter Forsström
Daniel Larsson
Peter Carlsson

Jesper Höglund
Teddy Nordling
Jon Isaksson
Oscar Sandström
Benjamin Ajo
Magnus Andersen
Erik Matic
Jakob Tilly
Fredrik Blomgren
Marcus Sjösten
Awayteam Sub: Magnus Andersen 7
Erik Matic 5
Jon Isaksson 5 (1)
Marcus Sjösten 4
Jesper Höglund 3
Teddy Nordling 3
Jakob Tilly
Oscar Sandström