Nyttigt genrep för IFK Malmö

Det var mycket tal om "nytta". Vad långfredagens genrep kan ha för betydelse för IFK Malmö i det kommande seriespelet. Rent spelmässigt var det nämligen knappast övertygande.

2-2 mot division 2-laget Floda BoIF var allt "di gule" mäktade med i den sköna vårsolen på Malmö IP. Och mest anmärkningsvärt var att Göteborgs-laget var närmast segern. Med tre minuter kvar prickade man stolpen.

– Men det var bara nyttigt. Vi fick kämpa rejält i 90 minuter. Floda var en riktigt tuff och välorganiserad motståndare, konstaterade IFK Malmös tränare Anders Grimberg till ifkmalmo.com.

Han hade såklart en poäng där. 2-2 och hård kamp från första till sista spark är betydligt mer givande än total utklassning. 3-0 första kvarten och 8-1 till slut blev det som bekant mot Visby Gute för några veckor sedan.

Antingen utklassning på det ena eller andra hållet har det nämligen varit i år. Nyttigaste matchen fram till dagens datum torde vara den mot Helsingborgs IF. Fler sådana hade nog behövts, men Anders Grimberg tycker man är väl rustade inför premiären.

– Det blev en lagom match. Mot Myresjö spelade vi mycket bra och kunde lika bra vunnit med 6-0 om vi inte hade haft onormalt oflyt med våra målchanser. På sitt sätt gav denna mer, sade IFK-tränaren.

På tal om Myresjö. Förra veckan 2-0 mot IFK Malmö i en match där man borde förlorat. Denna vecka, storstryk, 1-6 i baken mot Mjällby AIF, som därmed har fått den där lilla extra pressen på sig.

Malmökamraterna lär i alla fall inte ha fått något plus som favoriter om man ser till Floda-matchen. Inledningsvis var det visserligen fart och fläkt. Tre minuter hade inte ens gått när Dan Ingvarsson pricksköt 1-0 efter väggspel med Magnus Eriksson.

– Ett mycket vackert fotbollsmål där samarbetet klingade perfekt. Dan tog ner fint på första tillslaget och gjorde mål på det andra.

Dan Ingvarsson var också den individuellt bästa i hemmalaget. Han visade prov på beslutsamhet och vilja när han från halva plan jagade ikapp en Floda-spelare och lyckades stoppa denne strax utanför straffområdet.

Efter en icke godkänd första halvtimme som slutade 1-2 spelade backlinjen upp sig och gjorde det riktigt bra i andra halvlek. Mattias Filipanics hade ett par kvalificerade räddningar, särskilt en innan vilan då han fick sträcka sig raklång för att avvärja.

– Det var väl den här matchens godbitar, samt att vi trots allt förde spelet i andra, dock utan att skapa några riktigt heta målchanser, summerade Anders Grimberg.

Ett passningsspel som stundtals inte alls fungerade bidrog till att IFK Malmö föll in i gamla synder. Man försökte praktisera positiv fotboll, men finesserna i anfallsspelet, den där riktiga spetskompetensen, lyste med sin frånvaro.

Magnus Eriksson var fri på kanten med Floda-målvakten, men det ville sig inte i avslutet. Några liknande tillfällen fanns där, men aggressiviteten och beslutsamheten var inte den rätta.

– Vi var väl också lite tunga i fötterna efter all tuff träning, men vi har nio dagar på oss att lätta upp det och det tror jag att vi klarar av, betonade Anders Grimberg.

Det vill till om IFK Malmö ska få den start man önskar sig i division 2 Södra Götaland. Ängelholms FF kommer att bli en minst lika hård nöt att knäcka i premiären den 19 april. Och sedan är det dubbla Malmöderbyn mot Bunkeflo och MABI.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-3-3
Awayteam: FLODA BOIF
Awayteam form: –
Scorehalf: 2-2
Scorefull: 2-2
Arena: Malmö IP
Crowd: 60
Referee: Mats Hansson, Tygelsjö, Mohammed Culum, Malmö, Driton Halili, Malmö
Goal: 1-0 (3) Dan Ingvarsson, 1-1 (6) Stefan Berntsson, 1-2 (12) Stefan Berntsson, 2-2 (40) Martin Alm
Homewarning: Marcus Nilsson
Home sent of: –
Homempv: –
Awaympv: –
Hometeam Squad: Mattias Filipanics

Ivan Milosevic
Martin Alm
Marcus Svensson
Christian Andersson

Dan Ingvarsson
Johan Åkesson
Marcus Nilsson

Tom Henriksen
Jörgen Svensson
Magnus Eriksson
Hometeam Sub: Pontus Andersson (Magnus Eriksson 85)
Anders Jemail
Fredrik Jönsson
Abdul Semwanga-Nyende (målvakt)
Awayteam Squad: –
Awayteam Sub: –