IFK Malmö satte sin chans

Fotboll går ut på att göra mål. Det visade IFK Malmö med efter-tryck på måndagskvällen. En klar chans – ett mål. "Di gule" kunde lämna Malmö IP med leenden på läpparna efter att ha besegrat väntade toppkonkurrenten Ängelholms FF i Supertvåans premiär.

Och egentligen var det väl inte så konstigt att det bara blev ett mål. Inte heller Ängelholm skapade mycket i anfallsväg. Två riktigt farliga målchanser hade man, men IFK-målvakten Mattias Filipanics var säkerheten själv.

– Oavgjort hade varit mest rättvist, men IFK Malmö var det bättre spelande fotbollslaget. Trycket vi hade stundtals hjälpte inte, summerade ÄFF-tränaren Peter Lenell besviket till ifkmalmo.com.

Så rätt. Trots avsaknaden av lagkaptenen, avstängde Jonas Danielsson, hade IFK Malmö fullständig kontroll över mittfältet. Ulrik Jansson, den förre HIF:aren, numera i Ängelholm, var mestadels osynlig från sin yttermittfältsposition.

Dan Ingvarsson, Marcus Nilsson och Martin Abrahamsson var ständigt steget före sina motståndare. Man gav anfallarna, som gång på gång fastnade i Ängelholms köttmur, en hel del bollar att jobba på.

– Vi fick in många bollar genom att vi vågade spela ut och hade ett riktigt bra passningsspel. Men båda lagen hade bra försvarsspel, så det var svårt att skapa så mycket, sade IFK Malmös tränare Anders Grimberg.

En gång brast det rejält bakåt hos nordvästskåningarna. Då hade det gått 59 minuter av matchen. Johan Åkesson var fullständigt på alerten, fick iväg ett skott, som ändrade riktning via en back i en båge över målvakten Fredrik Larsson.

Det var en lugn och förhållandevis välspelad premiärmatch. Tills i den 78:e minuten då Marcus Nilsson i "di gule" gav Björn Sjöberg i Ängelholm en rejäl stämpling. Domaren Lars Jönsson från Sölvesborg visade ingen nåd och drog helt korrekt upp det röda kortet.

– Inget att säga om det, vi gick och duttade för mycket med bollen. Istället för att slå iväg den så höll vi i den för länge. Nu kom en ful eftersläng på köpet, mycket onödigt, suckade Anders Grimberg lite grann i segeryran.

"Grimman" hade många spelare han kunde vara nöjd med. Christian Andersson och Martin Alm var jättarna i försvaret som sållade sig till de redan nämnda. Och allt som allt var nog ändå resultatet rättvist – IFK Malmö gjorde i alla fall mål.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-3-3
Awayteam: ÄNGELHOLMS FF
Awayteam form: 4-3-3
Scorehalf: 0-0
Scorefull: 1-0
Arena: Malmö IP
Crowd: 1176
Referee: Lars Jönsson, Sölvesborg, Bujar Fetiu, Malmö, Driton Halili, Malmö
Goal: 1-0 (59) Johan Åkesson
Homewarning: –
Home sent of: Marcus Nilsson
Homempv: Christian Andersson
Awaympv: Magnus Nilsson
Hometeam Squad: Mattias Filipanics

Ivan Milosevic
Martin Alm
Marcus Svensson
Christian Andersson

Marcus Nilsson
Dan Ingvarsson
Martin Abrahamsson

Tom Henriksen
Jörgen Svensson
Johan Åkesson
Hometeam Sub: Magnus Eriksson (Tom Henriksen 75)
Fredrik Jönsson (Johan Åkesson 89)
Anders Jemail
Pontus Andersson
Abdul Semwanga-Nyende (målvakt)
Awayteam Squad: Fredrik Larsson

Per Vig
Stavros Papadopoulos
Afrim Shulemaja
Fredy Pedrotti

Felix Erlansson
Magnus Nilsson
Ulrik Jansson

Björn Sjöberg
Jonas Axeldahl
Niklas Gudmundsson
Awayteam Sub: Carl Henrik Ljunge (Fredrik Erlansson 46)
Gustav Warfving (Magnus Nilsson 72)
Vlado Reljanovic (Stavros Papadopoulos 89)
Sebastian Delsinger
Roger Christensson (målvakt)