På tråden: Baskim Sopi, MABI

I fem säsonger, under åren 1998 till 2002, var Baskim Sopi något av den sammanhållande länken i IFK Malmös försvar. Inför förra säsongen försvann han till den dåvarande allsvenska nykomlingen Enköpings SK. Men vistelsen där blev bara ett år.

Nu är han tillbaka i Malmö. Dock inte i IFK Malmös dress. Baskim finns numera i lokalkonkurrenten MABI som gästar Malmö Idrottsplats i söndagens heta derby.

Hur känns det att vara tillbaka på Malmö Idrottsplats, Baskim?

– Bara bra. Jag älskar den arenan. Så jag ser verkligen fram emot att få möta IFK. Jag känner i stort sett hela laget, de är fortfarande mina kompisar så det skall bli kul. Efter fem säsonger i IFK har jag självklart känslor kvar för klubben. Men nu är det MABI som gäller.

Vad tror du om matchutgången då?

– IFK får i mitt tycke gälla som favorit. Jag vet vad laget kan prestera när det gäller. Sedan har de självklart ett högre tempo med sig från Superettan som kan bli utslagsgivande. Vi får inte glömma bort att MABI spelade i trean förra säsongen. Men det är klart, i derbyn kan det mesta hända, så visst finns chansen till att vi skall kunna skrälla.

Ni spelade bra mot Örgryte i Svenska Cupen tidigare i veckan. Du själv ådrog dig en skada i den matchen. Riskerar den spel i morgon mot IFK?

– Jag fick en lårkaka och blödningen är fortfarande kvar, så det känns väl inte helt okay. Skall ändå göra ett försök, så allt tyder på att jag finns med i startelvan.

Förra säsongen spelade du i allsvenskan för Enköping. Vad anser du själv om det "äventyret"?

– För mig personligen gick det mycket bra. Jag fick höga betyg efter matcherna. Tyvärr lyckades inte laget lika bra, det var något som fattades för att vi skulle klara oss kvar.

Trots att Enköping åkte ner, var du inte sugen på spel i annan allsvensk klubb?

– Jovars, GIF Sundsvall visade intresse, men det blev inget av med den saken. Dessutom förhandlade min agent med en dansk klubb, men även den affären rann ut i sanden. Även Enköping var intresserade av att behålla mig. Vi kom dock inte överens om kontraktet.

Så då blev det Malmö igen. Varför?

– Först och främst av familjeskäl. Min familj bodde nämligen mestadels kvar i Malmö även i fjol när jag spelade i Enköping. Så det var mycket av hänsyn till den det blev Malmö på nytt.

Till sist Baskim, välkommen tillbaka till Malmö IP.

– Tack så mycket. Har verkligen sett fram emot den här matchen. Vi är laddade och skall försöka ge allt för att få poäng med oss. Fast det blir tufft. IFK är ett bra lag, och uppriktigt sagt har jag svårt och se att de förlorar två derbyn i rad. De är säkert revanschsugna efter förlusten mot Bunkeflo förra veckan.