Urladdning av IFK Malmö

Två negativa sviter bröts på söndagen för IFK Malmö. Måltorkan och förlustraden. Söndagens 4-0 mot tidigare serieledaren Kristianstads FF var precis vad "di gule" behövde för självförtroendet.

371 mållösa minuter. Sedan tog IFK Malmö i för kung och fosterland. På sexton minuter svarade man för hela fyra mål. Låt vara två på straff, men vad spelade det för roll. Efter tre raka förluster var andra segern efterlängtad.

– Detta kan låta som en klyscha, men jag är så glad för killarnas skull. De har jobbat på bra för att vända trenden och så får vi den här urladdningen, konstaterade IFK Malmös tränare Anders Grimberg till ifkmalmo.com.

Sviterna bröts med tjugo minuter kvar av matchen. Då gjordes Martin Abrahamsson ned av KFF:s Daniel Holmgren. På den efterföljande straffen var Marcus Nilsson hur säker som helst. 1-0 i målvakten Jörgen Bengtssons högra hörn.

Två minuter senare spädde Fredrik Jönsson på ledningen då han nickade in bollen efter en hörna av Martin Abrahamsson. Ny straff med åtta minuter kvar och dags för Marcus Nilsson igen. Slutresultatet 4-0 fastställdes av Jörgen Svensson efter ett klassiskt friläge.

– Första målet kändes som nu gick proppen ur och när de andra kom rullade det bara mål. Vi har varit nere i skiten ett tag nu så detta var riktigt efterlängtat, strålade Anders Grimberg ikapp med den ljumma kvällssolen på Malmö IP.

Träningarna i veckan har inte bara ägnats åt avslut. Nej, det har varit mycket den mentala biten också. Det syntes för när gulingarna väl kom ut i den andra halvleken var det en helt annan fotboll som man presterade.

Kristianstad hade vunnit den första akten på knockout. 7-2 i målchanser, varav två ramträffar talar om ett väsentligt övertag. Men det berodde mest på deras snabba omställningsspel. Spelmässigt var det hyfsat jämnt.

– I veckan har vi hållit om och tittat varandra i ögonen "Gubbar detta vänder vi". Något som tydligen har stärkt lagandan. Kanske ett bra mentalt grepp, funderade Anders Grimberg.

Det IFK Malmö visade upp efter vilan var det bästa så här långt i serien. 6-3 i chanser på en halvlek är inte fy skam. Och fyra mål framåt det var evigheter sedan i seriesammanhang. Med lite flyt hade det kunnat bli ännu mer.

Jonas Danielsson inledde svagt, men spelade upp sig och stod för en stabil insats på det defensiva mittfältet. Offensivt var Martin Abrahamsson het och låg bakom mycket. En frispark träffade ribban för att nämna något.

– Sedan får vi inte glömma hela backlinjen och Mattias Filipanics som var säkerheten själv i målet. Det var länge sedan jag var så här nöjd. Ska bli skönt att kunna sova bra i natt, sade Anders Grimberg.

I glädjeyran kunde till och med IFK-tränaren se fram emot torsdagens match i Svenska Cupen. Något han antagligen inte gjort vid förlust. Man möter nämligen Superettanlaget IF Brommapojkarna på bortaplan.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-3-3
Awayteam: KRISTIANSTADS FF
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 0-0
Scorefull: 4-0
Arena: Malmö IP
Crowd: 687
Referee: Martin Strömbergsson, Växjö, Mohammed Culum, Malmö, Andreas Ekberg, Lund
Goal: 1-0 (70) Marcus Nilsson (straff), 2-0 (72) Fredrik Jönsson, 3-0 (82) Marcus Nilsson (straff), 4-0 (86) Jörgen Svensson
Homewarning: –
Home sent of: –
Homempv: Martin Abrahamsson
Awaympv: Fredrik Andersson
Hometeam Squad: Mattias Filipanics

Ali Jasim
Martin Alm
Fredrik Jönsson
Christian Andersson

Martin Abrahamsson
Jonas Danielsson
Marcus Nilsson

Johan Åkesson
Jörgen Svensson
Dan Ingvarsson
Hometeam Sub: Anders Jemail (Ali Jasim 60)
Niclas Öberg (Dan Ingvarsson 64)
Tom Henriksen (Jörgen Svensson 89)
Ivan Milosevic
Freddie Roth (målvakt)
Awayteam Squad: Jörgen Bengtsson

Daniel Holmgren
Stefan Noresson
Markus Svensson
Joakim Svensson

Emil Nilsson
Michael Hansson
Torbjörn Nilsson
Fredrik Andersson

Peter Martinsson
Mikael Thomasson
Awayteam Sub: Erik Lindberg (Torbjörn Nilsson 46)
Sebastian Siversson (Daniel Holmgren 75)
André Johannesson
Niklas Svensson
Andreas Ek (målvakt)