IFK Malmö vann sin grupp i Gothia

Förändringarna spelade ingen roll. Tändningen räckte till för att IFK Malmös U-lag skulle vinna även den tredje gruppspelsmatchen mot KB med 1-0 och därmed ta hem grupp 23 i Gothia Cups 18-årsklass.

– En fantastisk kämparinsats på en mycket dålig plan. Jag är otroligt stolt över att mina spelare orkade ligga på som de gjorde trots att de redan var klara för vidare spel, sade Mikael Svensson, tränare för IFK Malmös U-lag, till ifkmalmo.com.

"Gulingarna" hade möblerat om rejält i laget inför matchen. Förutom det sedvanliga målvaktsbytet, hade en spelare i varje lagdel bytts ut. Marcus Andersson, Tobias Kristensson och Nana Piesie fick finna sig i att börja på bänken.

Det skulle dock inte visa sig ha någon större betydelse. Richard Adamczyk, Robert Salih och Paul Havn som samtliga fick chansen från start gjorde inte på något sätt bort sig. Tvärtom gav det en tydlig indikation på att även bredden finns i truppen.

– Vi ville gärna vinna gruppen, men också vila några nyckelspelare. Roligt att det gick vägen, sådana här beslut är aldrig lätta att ta, men idag (läs onsdag) var det tydligen rätt, konstaterade Mikael Svensson.

Matchens enda mål föll när det återstod mindre än två minuter. Blerim Mullici bröt sig igenom långt upp i banan, hittade en lucka vid 16-meterslinjen och drog på ett skott, som fullständigt överlistade den danske målvakten.

I torsdagens 32-delsfinal får man möta grekiska EPSM, som slutade tvåa i sin grupp, bakom Västra Frölunda. Onsdagens inbördes möte blev 1-1, vilket räckte för att Frölunda skulle ta hem det hela på bättre målskillnad.

– Det är ett väldigt typiskt lag från Grekland med små och tekniska spelare. Dessutom en aning fula. Vid i stort sett varje fast situation låg de på hårt och fick också en back utvisad, sade IFK-tränaren Mikael Svensson.

Ett tungt avbräck för IFK Malmö mot grekerna är att pålitlige målskytten Zoran Jovanovic är avstängd. Då det återstod en kvart av matchen mot KB blev Jovanovic utvisad sedan han kommit för sent in i en duell.

Men då laget klarade av att spela med en man kort och dessutom göra mål bör ändå chanserna vara goda för avancemang. "Di gule" har visat förr att det går att vinna även med nyckelspelare borta.

– Visst är det synd att vi måste avstå Zoran och visst var utvisningen felaktig. Men spelar vi på topp, samt visar samma fina inställning och vilja som hittills, ska vi nog kunna ro hem det, sade Mikael Svensson.

Gruppspel

Grupp 23

KB – IFK Malmö 0-1 (0-0)

Arena: Välen 2
Mål: 0-1 (48) Blerim Mullici
Varningar:
Utvisningar: Zoran Jovanovic (IFK)

IFK MALMÖ (4-3-3)

Adnan Zukancic

Lennie Sjöström
Valon Muslijaj
Richard Adamczyk
Lirim Sali

Robert Salih
Zoran Jovanovic
Haris Xhemajli

Blerim Mullici
Migjen Shaqiri
Paul Havn

Avbytare

Marcus Andersson (Richard Adamczyk 26)
Tobias Kristensson (Robert Salih 26)
Nana Piesie (Blerim Mullici 26)
Abdul Semwanga-Nyende (målvakt)

FOTNOT. Matchen spelades 2 x 25 minuter.