IFK Malmö till Gothia Cup-final

Drömmen blev verklighet. IFK Malmös U-lag spelar på lördagen final i Gothia Cups 18-årsklass. Detta efter en skrällseger på straffar i semifinalen mot zambiska proffsklubben Chiparamba Great Eagles.

Och det var inte precis första gången i årets Gothia-spel som "gulingarna" behövde straffar för att ta sig vidare. Det där med straffar verkar vara lagets melodi. Av fem slutspelsmatcher har tre gått till straffsparksavgörande. Samtliga har IFK vunnit.

– Jag trodde nästan inte mina ögon att vi hade lyckats igen. Målet har dock hela tiden varit en final och nu är vi där. Det är stort, konstaterade Mikael Svensson, tränare för IFK Malmös U-lag till ifkmalmo.com efter 5-3-segern.

Straffarna blev faktiskt aldrig riktigt spännande. IFK Malmös unga pågar, flertalet endast 17 år gamla kunde inte ens tänka tanken att förlora. Kylan fanns där hela tiden och då IFK-målvakten Abdul Semwanga-Nyende dessutom räddade två var saken klar.

Migjen Shaqiri fick revansch för straffmissen på torsdagen. Faktiskt den enda av 13 straffar hittills. Han satte den första straffen i nät hur enkelt som helst, dessutom var det han som fixade kvitteringen under ordinarie tid.

– Det är skönt att killarna visar en sådan säkerhet från straffpunkten. Inga stora tecken alls på nervositet. Jag är otroligt stolt över hur de hanterar dessa situationer, hoppas att det fortsätter så, sade Mikael Svensson.

Strax innan pausvilan hamnade IFK Malmö i 0-1-underläge. Men med kvarten kvar hade laget gjort sig förtjänt av en kvittering. Och den kom också som på beställning. Migjen Shaqiri sköt och bollen touchade en motståndare i mål.

Faktumet att det därefter var "di gule" som låg närmast segern, men inte förmådde utnyttja chanserna, kunde inte på något sätt förringa insatsen. Det var överbetyg till samtliga från första till sista man.

– Vi spelade strålande och det fanns inte en enda som föll ur ramen. Extra beröm var dock Tobias Kristensson, samt Valon Muslijaj och Marcus Andersson väl värda, tyckte Mikael Svensson.

Chiparamba Eagles har ett nära samarbete med allsvenska Örgryte IS. Det har bland annat mynnat ut i att ett flertal spelare flyttat till Sverige och spel med ÖIS. De senaste åren har man också varit med in i det sista i Gothia Cup.

Att ett lag som IFK Malmö kan spela jämnt och dessutom slå dem är anmärkningsvärt. Den zambiska proffsklubben producerar talanger på hög och säljer vidare ut i Europa. En finalplats i 18-årsklassen som förmodligen är den allra tyngsta är en strong prestation.

– Klart att det är fantastiskt att gå så här långt. Men om vi ändå tagit oss till Ullevi så satsar vi såklart på att vinna. Det är i alla fall målsättningen och jag tror att vi har en jättechans att klara av det, betonade IFK-tränaren Mikael Svensson.

Klockan 16:20 imorgon går finalen på Nya Ullevi. På andra sidan planen står tyska TSV Buchholz 1 som efter en gastkramande tillställning besegrade Örgryte IS med 1-0 i semifinalen. Enligt rapporter ska det ha varit tyskarnas enda avslut på mål.

Slutspel

Semifinal

Chiparamba Great Eagles – IFK Malmö 3-5 (1-1, 1-0)

Arena: Heden 1
Mål: 1-1 (45) Migjen Shaqiri, 2-2 Migjen Shaqiri (straff), 2-3 Paul Havn (straff), 2-4 Zoran Jovanovic (straff), 3-5 Blerim Mullici (straff)
Varningar: Haris Xhemajli (IFK)

IFK MALMÖ (4-3-3)

Abdul Semwanga-Nyende

Lennie Sjöström
Marcus Andersson
Valon Muslijaj
Lirim Sali

Haris Xhemajli
Zoran Jovanovic
Tobias Kristensson

Nana Piesie
Migjen Shaqiri
Paul Havn

Avbytare

Blerim Mullici (Paul Havn 18)
Robert Salih (Lennie Sjöström 20)
Richard Adamczyk
Adnan Zukancic (målvakt)

FOTNOT. Matchen spelades 2 x 30 minuter.