Tyngsta priset i Gothia till IFK Malmö

Det sägs att 18-årsklassen är den bästa i Gothia Cup. Och det var det nog många som kunde hålla med om efter lördagens final på Nya Ullevi. IFK Malmös U-lag stod för en imponerande insats när tyska TSV Buchholz besegrades med 3-1.

Inofficiellt sett kan man därmed också titulera sig turneringens bästa lag. Av över 1500 lag från 61 länder står alltså lilla IFK Malmö överst. Som segrare i sin klass, den mest prestigefyllda av dem alla.

– Om jag hade gått ut och sagt i förväg att vi skulle vinna hade väl få trott mig. Men som det har utvecklat sig så tycker jag att segern var fullt rättvis, konstaterade Mikael Svensson, tränare i IFK Malmö till ifkmalmo.com.

Superlativen haglade över "di gule" efter matchen. Men så var också prestationen något alldeles extra. Många lag ställer upp i Gothia varje år. En mycket liten skara vinner. Och få gör det som årets segrare i pojkar 18.

IFK Malmö har under turneringen vunnit tre gånger efter straffsparkar. Inte en enda match har slutat med större segersiffror än 3-1 eller 5-3 om man så vill. Det har varit enbart tuffa motståndare, vilket ger en tydlig bild av hur bra laget egentligen är.

– Vår strategi har varit att få till ett organiserat lag över hela banan. Ha ett bra försvarsspel och samtidigt snabbt kunna ställa om till anfall. Och det har uppenbarligen lyckats, sade Svensson.

Det har det. För på 60 minuter kunde inte tyskarna åstadkomma mer än två målchanser. Den första gick i mål och betydde kvittering, endast två minuter efter IFK Malmös ledningsmål i den sjunde minuten.

Migjen Shaqiri stod förmodligen för årets mål i Gothia Cup då han fixade 1-0 alldeles själv. Efter att ha dribblat kors och tvärs över banan avslutade han med att runda den tyske målvakten Daniel Klickermann.

– Jag har inte riktigt hundra koll om det var fem eller sex spelare jag tog mig förbi, men något sådant var det åtminstone, skrattade Migjen Shaqiri som också utsågs till matchens lirare.

Beslutet var riktigt. För när Shaqiri gick ner på mittfältet vid andra halvleks början vände matchen omedelbart i IFK-favör igen. Med Zoran Jovanovic på topp var IFK Malmö snart åter i ledning.

Två och en halv minut senare var Tobias Kristensson påpassligt framme och rullade in 2-1 efter en hörna av Zoran Jovanovic. Med drygt 13 minuter kvar avgjorde sedan Jovanovic tillställningen med ett solomål.

– Det var så skönt när slutsignalen gick och vi vann vår nionde match i rad. En fantastisk prestation av det här laget, som långtifrån bara består av de som spelar från start, betonade IFK-tränaren Mikael Svensson.

På sedvanligt tränarmaner och med paralleller till EM i Portugal påpekade han vikten av att samtliga spelare hjälps åt. Att det finns en riktig lagsammanhållning, där alla stöttar varandra i med och motgång.

Från siste avbytare till bäste målskytten Migjen Shaqiri med fyra fullträffar (spelmål). Alla har i högsta grad varit delaktiga i den här triumfen. Vissa mer än andra förstås, men så är det alltid i alla idrotter.

– Hade inte allt fungerat runtomkring hade vi aldrig vunnit. Avbytarna har varit ett fantastiskt stöd och alltid peppat på när vi hamnat i kniviga situationer, sade Mikael Svensson.

IFK Malmös sista match var kanske inte lagets tuffaste i turneringen. Semifinalen mot zambiska proffsklubben Chiparamba Great Eagles var betydligt värre. I jämförelse var finalen mot TSV Buchholz en ren defilering mot slutsignalen.

Zambierna var fysiskt och tekniskt mycket starka. Här var det inte spelet utan den enastående lagmoralen som fällde avgörandet. Och IFK-spelarnas härliga vinnarskallar. Eller som Migjen Shaqiri tillade.

– Där kunde vi spelat bättre. Vi gjorde heller inte vår bästa match i finalen. Det var den mot GAIS där vi vann med 3-1 under ordinarie tid. Men varför ska man klaga? Vi vann ju, sade Migjen Shaqiri.

Slutspel

Final

IFK Malmö – TSV Buchholz 1 3-1 (1-1)

Arena: Nya Ullevi
Mål: 1-0 (7) Migjen Shaqiri, 1-1 (9) Julian Kühn, 2-1 (33) Tobias Kristensson, 3-1 (47) Zoran Jovanovic
Varningar: Haris Xhemajli (IFK)

IFK MALMÖ (4-3-3)

Abdul Semwanga-Nyende

Robert Salih
Marcus Andersson
Valon Muslijaj
Lirim Sali

Tobias Kristensson
Zoran Jovanovic
Haris Xhemajli

Blerim Mullici
Migjen Shaqiri
Nana Piesie

Avbytare

Paul Havn (Nana Piesie 40)
Lennie Sjöström (Haris Xhemajli 56)
Adnan Zukancic
Richard Adamczyk

FOTNOT. Matchen spelades 2 x 30 minuter.