Eriksson glänste mot moderklubben

Han bad om att få spela – och fick det. IFK Malmös skyttekung Magnus Eriksson tackade för förtroendet och såg med fyra mål till att ensam sänka moderklubben Höllvikens GIF på sin gamla hemmaplan.

– Roligt att få spela igen och fantastiskt härligt att få göra mål igen. Bara lite onödigt att släppa in två mål på slutet. De målen skulle istället vi ha gjort, summerade matchhjälten Magnus Eriksson till ifkmalmo.com efter 4-2 mot Höllviken.

Det var hans första mål i år i hans blott fjärde seriematch. Med då han hittade rätt hela fyra gånger ligger snittet där det bör på ett mål. Eriksson var tillbaka i gammal god form och sprudlade av spelglädje.

– Och han som inte ens skulle spela från start, skrattade IFK-tränaren Anders Grimberg. Men han lyckades att övertala mig igår (läs fredag). Han var absolut för het för att börja på bänken.

Att påstå att han gjorde någon besviken kan man knappast. Redan efter en dryg minut blixtrade han till. Efter ett riktigt mönsteranfall, med sex passningar inom laget, kom han fri och överlistade enkelt gamle Jonnie Fedel i Höllviken-målet.

Det skulle bli ytterligare tre mål. 2-0 efter en knapp halvtimme då han drog till från drygt 20 meter. 3-0 kom sju minuter in på den andra halvleken. Han såg att Jonnie Fedel var ute och chansade med en lobb från kanten som smet in vid bortre stolpen. 4-0 var också ett friläge.

– Jag kan väl knappast klaga över mitt facit. Visst hade jag något läge till, men jag har aldrig gjort fler än tre mål tidigare på den här nivån. Snyggt att sätta personbästa, sade Magnus Eriksson.

Sannerligen var de det. Normalt sett är det en fantastisk prestation. Men att göra det i sin första match från start sedan den 25 april är sensationellt bra. Därför var det logiskt när han fick utgå efter 70 minuter.

Ett byte som han definitivt inte hade något emot. Det kan vara bra att spara på krafterna och på knäet. Han skulle inte ha startat förrän i nästa veckas match mot IFK Hässleholm. Där kan han behövas igen.

– Men jag måste berömma samarbetet med Zoran Jovanovic och Niclas Öberg som fungerade mycket bra. Vi kompletterar varandra på ett bra sätt. Det kan nog bli en rolig höst, förklarade Eriksson.

Zoran Jovanovic, ej fyllda 18 år, var alldeles utmärkt som vänsteryttermittfältare. En position som är ovan, men inte verkade bekymra honom det lilla minsta. Han agerade klokt och var återigen nära att näta.

Nykomponerade mittlåset Jörgen Svensson – Martin Alm var stabilt. Så även kantspelarna. Johan Åkesson passar nog bättre in i ett 4-4-2-system och gjorde en av sina bästa matcher i år. Enda kritiken måste riktas mot agerandet sista tio minuterna.

– Att släppa in två mål på det sättet är inte bra. Men annars var vi bättre på allt. Vi var det hetare laget, precis som mot Mjällby. Det är härligt att den rätta viljan finns med oss igen, sade IFK Malmös tränare Anders Grimberg.

Nja, bäst på allt var inte riktigt "di gule". På en position var Höllviken bättre. Trots fyra insläppta mål storspelade Jonnie Fedel mellan stolparna. Mål som han var totalt chanslös på, men absolut inte kan lastas för. Utan Fedel hade nederlaget blivit betydligt större.

För IFK Malmö var det första segern sedan i början av juni månad mot Lunds BK. Däremellan har man spelat fyra matcher, med tre förluster och en oavgjord match. Segern kom alltså lägligt.

– Precis vad vi behövde. Först oavgjort mot Mjällby med mersmak och omgången därpå seger mot Höllviken. Vi är verkligen på gång nu. Bara det håller i sig, konstaterade Anders Grimberg.

Hometeam: HÖLLVIKENS GIF
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 0-2
Scorefull: 2-4
Arena: Höllvikens IP
Crowd: 275
Referee: Roger Persson, Kristianstad, André Ovenberger, Södra Sandby, Kurt Hansen, Ballingslöv
Goal: 0-1 (2) Magnus Eriksson, 0-2 (28) Magnus Eriksson, 0-3 (52) Magnus Eriksson, 0-4 (68) Magnus Eriksson, 1-4 (81) Ola Brodén, 2-4 (86) Freddy Borg
Homewarning: –
Home sent of: –
Homempv: Jonnie Fedel
Awaympv: Magnus Eriksson
Hometeam Squad: Jonnie Fedel

Magnus Bergström
Max Fuxberg
John Bergqvist
Niclas Lindgren

Otto Persson
Ola Brodén
Meysam Javan
Anosh Seyedi

Freddy Borg
Martin Prahl
Hometeam Sub: Mokhlos Almaliki (Anosh Seyedi 65)
Rashid Resk (Niclas Lindgren 79)
Jimmy Widerberg
Jonas Pantelidis
Marcus Eskilsson (målvakt)
Awayteam Squad: Mattias Filipanics

Dan Ingvarsson
Jörgen Svensson
Martin Alm
Christian Andersson

Johan Åkesson
Martin Abrahamsson
Marcus Nilsson
Zoran Jovanovic

Niclas Öberg
Magnus Eriksson
Awayteam Sub: Ali Jasim (Magnus Eriksson 70)
Pontus Andersson (Zoran Jovanovic 79)
Haris Xhemajli (Marcus Nilsson 86)
Valon Muslijaj
Abdul Semwanga-Nyende (målvakt)