Jovanovic nyckeln bakom IFK:s vändning

Solen tittade slutligen fram på Harlyckan. Om det var för IFK Malmö ska vara osagt. Men "di gule" vann i alla fall sexpoängskampen mot Högaborgs BK med 2-1 trots underläge med 0-1 redan efter en kvart.

– Det var vår tur att ha lite flyt om man nu kan kalla det flyt. Ser man till det spelmässiga var det väl också ganska okej. Jag är mycket glad för killarnas skull. De jobbade stenhårt och fick utdelning, sade IFK Malmös tränare Anders Grimberg till ifkmalmo.com.

Det dröjde nästan 87 minuter. Men när solen äntligen vaknade till liv bakom de regntunga molnen runt Harlyckan kom också IFK Malmös segermål. En hörna från höger av Martin Abrahamsson hittade fram till Jörgen Svensson som nickade i mål. Trodde speakern…

– Men det var jag som gjorde det, bekräftade Niclas Öberg. Jag touchade bollen innan den gick i mål. Den kunde dock lika gärna ha gått direkt i mål. Det viktigaste var att vi vann inte vem som gjorde det.

Målet kom i grevens tid. Det såg länge och väl ut att kunna bli ännu en oavgjord match på Harlyckan för IFK Malmö. Den tredje raka i sådana fall. Såväl 1999 som 2000 slutade det 0-0. Senaste segern kom 1998 då det blev 1-0 genom Magnus Eriksson.

IFK:s skyttekung gick dock mållös den här gången. Visst saknade han inte lägen. Men särklassigt bäst på planen var i vilket fall som helst 17-årige mittfältaren Zoran Jovanovic. Och det var inte mer än rätt att han fick göra sitt första seriemål i A-laget fram till 1-1.

– Det satt skönt både för honom och för oss. Vi har bara gått och väntat på att han skulle få göra det där första förlösande målet. Han var riktigt härlig idag (läs söndag), konstaterade IFK-tränaren Anders Grimberg.

Målet kom efter en dryg halvtimme. Dessförinnan hade Christoffer Kjellberg retfullt enkelt petat in 1-0 efter ett inlägg av Imad Khalili. Jovanovics mål var också ett riktigt klassmål. Nedtagning på passning av Magnus Eriksson och iväg med kanonen från sexton meter.

Zoran Jovanovic är förmodligen den som gjort flest mål i sin åldersgrupp, född 1986. Sedan han började spela fotboll i IFK 1993 har han formligen öst in mål. Den 29 augusti 2004 skrevs så en ny notis in om det första riktiga A-lagsmålet.

– Oavsett var jag har fått spela har jag gjort en massa. Att få måla så här i A-laget är jättehärligt. Det här är vad jag har gått och längtat efter. Nu kan det bara bli ännu bättre, berättade Zoran Jovanovic.

Det kan tyckas som det var en mycket jämn match. Men det stora bollinnehavet (70-30) talar om hur stort IFK:s övertag egentligen var i spelet ute på planen. Högaborgs chanser tillkom mest på snabba kontringar och efter sjabbel i IFK-försvaret.

Segermålet borde ha kommit mycket tidigare då till exempel Marcus Nilsson hade några frilägen. Men "gulingarna" hade svårt att komma till ordentliga avslut. Ett annat exempel var unge Migjen Shaqiri som var lite väl het och brände två frilägen strax efter 2-1.

– Den här segern betydde oerhört mycket. Nu har vi sex matcher kvar, har tjugo poäng, men behöver nog en sex-sju poäng till för att klara oss kvar, förklarade Anders Grimberg. Det ska förhoppningsvis inte bli några problem.

Man har dessutom avgörandet helt i egna händer. Det är nu hela sju poäng ner till Malmö Anadolu BI på sistaplatsen. Högaborg, som ligger näst sist är fem poäng efter, och det är tre poäng till Karlskrona på kvalplatsen. Ett Karlskrona som IFK möter nästa helg.

Hometeam: HÖGABORGS BK
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 1-1
Scorefull: 1-2
Arena: Harlyckans IP
Crowd: 180
Referee: Roger Persson, Kristianstad, Jörgen Persson, Åhus, Mats Olsson, Kristianstad
Goal: 1-0 (15) Christoffer Kjellberg, 1-1 (34) Zoran Jovanovic, 1-2 (87) Niclas Öberg
Homewarning: Fredrik Dupont
Home sent of: –
Homempv: Marco Passanante
Awaympv: Zoran Jovanovic
Hometeam Squad: Marco Passanante

Mani Mozzafari
Fredrik Dupont
Jonas Wirmola
Jacob Gudiol

Khosro Panah
Patrik Bjurenståhl
Per Jacobsson
Imad Khalili

Christoffer Kjellberg
Dejan Pavlovic
Hometeam Sub: Hesam Rajabieh-Fard (Jonas Wirmola 46)
Magnus Müller (Christoffer Kjellberg 80)
Filip Egger
Fredrik Billving
Mats Nilsson (målvakt)
Awayteam Squad: Mattias Filipanics

Martin Alm
Jörgen Svensson
Jonas Danielsson
Christian Andersson

Dan Ingvarsson
Martin Abrahamsson
Marcus Nilsson
Zoran Jovanovic

Niclas Öberg
Magnus Eriksson
Awayteam Sub: Ali Jasim (Dan Ingvarsson 75)
Migjen Shaqiri (Magnus Eriksson 83)
Haris Xhemajli (Martin Alm 89)
Valon Muslijaj
Abdul Semwanga-Nyende (målvakt)