Överlägset IFK Malmö till MM-final

IFK Malmö hade lärt läxan från kvartsfinalen. Med en mix mellan gammalt och ungt, rutin och talang spelade "di gule" ut Oxie IF enligt konstens alla regler i MM-semifinalen. Det blev hela 8-0 och nu blir den förväntade drömfinalen mot Malmö FF av.

För andra året i rad faktiskt. Ifjol vann nämligen ett orutinerat "di blåe" mot ett blekt IFK Malmö med 3-2. Något som definitivt inte kommer att upprepas i årets final, som kommer att spelas den 15 september. Åtminstone om man får tro Anders Grimberg.

– Vi har från första början sagt att vi ska göra allt för att vinna MM. Nu är vi i final och då kommer spelarna att ge allt. Sedan får vi se vad det blir för lag, konstaterade IFK-tränaren Anders Grimberg till ifkmalmo.com.

Den rutinerade stommen på sex spelare i IFK Malmö tog verkligen sitt ansvar. Och särskilt Christian Andersson, Jörgen Svensson och Marcus Nilsson visade med efter tryck att de var riktigt taggade för uppgiften.

Med ett komplement på fyra juniorer och en pojklagsspelare från start skulle det visa sig vara en lyckosam mix. Extra intressant var också att se bröderna Jovanovic, 17-årige (18 senare i månaden) Zoran och 16-årige Daniel i aktion tillsammans.

– Det var härligt att se, särskilt när de hjälpte varandra. Zoran ville verkligen att det skulle gå bra för "Bato" och de njöt av att få spela samtidigt. Och Daniels mål sedan, riktigt snyggt, ett av de snyggaste i matchen, berömde Anders Grimberg.

Ett exempel på brödernas samarbete var när Zoran spelade fram Daniel till 2-0-målet efter en dryg halvtimme. Daniel Jovanovic, förmodligen ännu hetare framför mål än storebror, drog till med en kanon i höjd med straffområdeslinjen. Och bollen gick i mål.

A-lagsdebuten för "Bato" var lovande. Förutom ett mål hade han ett antal suveräna dragningar och en del chanser ytterligare att öka på målskörden. Bland annat ett rungande skott i stolpen. Zoran var dock snäppet bättre och utsågs rättvist till matchens lirare.

– Blev han även förra gången i MM. Och så sent som i söndags också mot Högaborg. Den killen visar upp sig från sin bästa sida match efter match. Det är mycket roligt att vi har ungdomar med så stor potential, sade "Grimman".

Bäste målskytt blev en annan ung inhoppare. 17-årige Migjen Shaqiri fick i sin tredje A-lagsmatch göra sina två första mål inom loppet av lika många minuter. Ett tredje, ett äkta hattrick hade det kunna bli om inte Blerim Mullici hade "snott" straffen på stopptid.

Mullici ska inte på något sätt be om ursäkt för straffstölden. Han förvaltade den säkert och på bästa sätt fram till slutresultatet 8-0. Blerims första mål i A-laget, fullt välförtjänt då han hade varit nära även tidigare i matchen.

– Jag var sugen och kunde inte låta bli. Annars hade jag inte infriat mitt löfte innan matchen att göra mål. Jag borde dock ha gjort åtminstone ett spelmål, men det kommer nästa gång, kommenterade Blerim Mullici.

Valon Muslijaj bytte av lagkaptenen Jonas Danielsson i halvtid. Och gjorde det på näst intill bästa tänkbara sätt. Ett enda litet misstag av honom kunde ifkmalmo.com räkna till i en för dagen rätt så stabil backlinje.

IFK Malmö avslutade matchen med endast tre rutinerade A-lagsspelare på planen. Ett så ungt och samtidigt bra lag har man inte haft på många år. För något år sedan var det endast U-spelare med i en MM-match, men då blev IFK förnedrat.

– Vi ville så gärna gå till final och det är alltid skönt att vinna. Det ska bli roligt att vara med i en MM-final igen, betonade Anders Grimberg, som mindes tillbaka till 1993 då han som spelare vann turneringen med IFK Malmö.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: OXIE IF
Awayteam form: 4-5-1
Scorehalf: 4-0
Scorefull: 8-0
Arena: Malmö IP
Crowd: 160
Referee: Mats Hansson, Tygelsjö, Radojko Alilovic, Malmö, Bujar Fetiu, Malmö
Goal: 1-0 (25) Marcus Nilsson, 2-0 (33) Daniel Jovanovic, 3-0 (39) Jörgen Svensson, 4-0 (45+1) Christian Andersson, 5-0 (78) Zoran Jovanovic, 6-0 (84) Migjen Shaqiri, 7-0 (86) Migjen Shaqiri, 8-0 (90+2) Blerim Mullici (straff)
Homewarning: –
Home sent of: –
Homempv: Zoran Jovanovic
Awaympv: Niklas Svensson
Hometeam Squad: Abdul Semwanga-Nyende

Ali Jasim
Jörgen Svensson
Jonas Danielsson
Christian Andersson

Dan Ingvarsson
Haris Xhemajli
Marcus Nilsson
Zoran Jovanovic

Daniel Jovanovic
Niclas Öberg
Hometeam Sub: Blerim Mullici (Niclas Öberg 46)
Migjen Shaqiri (Ali Jasim 46)
Valon Muslijaj (Jonas Danielsson 46)
Tobias Kristensson (Marcus Nilsson 72)
Adnan Zukancic (målvakt)
Awayteam Squad: Magnus Nilsson

Christoffer Månsson
Niklas Svensson
Carl Nelin
Mikael Jönsson

Samir Diaz Emanuelsson
Rasmus Svensson
Martin Nolin
Lounes Boukhezzar
Ilir Sadiku

Mustafa Suldan
Awayteam Sub: Andreas Persson
Magnus Holmberg
Magnus Nilsson
Martin Jönsson
Niklas Uddenäs (målvakt)