Allt annat än mål för IFK Malmö

Två önskningar hade Anders Grimberg, tränare i IFK Malmö, inför söndagens derby mot Höllvikens GIF. Ett, att "di gule" skulle vinna matchen, och två, att få spela samtliga 90 minuter med fullt manskap på planen.

Dessvärre för honom och de gula supportrarna var det bara en av de två önskningarna som gick i uppfyllelse den här gången. Man fick spela 90 minuter med elva spelare, men själva matchen, den viktigaste, vann Höllviken med 1-0.

– Vi dominerade matchen spelmässigt, men förlorade ändå. De fick sina målchanser när vi flyttade fram våra positioner och lyckades utnyttja detta en gång, suckade Anders Grimberg, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Nu var det alltså inte helt rätt att Höllviken avgick med segern. IFK Malmö tog från start tag i matchen och var nära ett tidigt ledningsmål. Ett mål som istället bortalaget gjorde efter en knapp kvart på Malmö IP.

Mittfältaren Alexander Nunez tog sig efter en snabb rusch förbi Azeem Razwan på högerkanten och hittade en helt omarkerad Johan Isgren. Höllvikens skyttekung, som nu har gjort fyra mål på sex matcher, gjorde inget misstag och kunde enkelt slå in 1-0.

– Defensiva högersidan var väl vårt största problem idag (läs söndag). Det var därför ganska logiskt att också målet kom där och det var därför vi bytte så tidigt i andra halvlek, analyserade Anders Grimberg.

Innan det bytet kom hände dock en hel del. IFK Malmös Daniel "Bato" Jovanovic stod för matchens nummer, då han minuterna efter målet, var nära att på egen hand, fixa 1-1 med en alldeles enastående dribblingsshow.

Planens yngste aktör, eller man kanske ska säga kreatör (?), snappade upp en lös boll av Höllviken-försvaret. Efter att tagit sig förbi tre spelare, med teknisk briljans, fick han utmed kortlinjen på ett skott, som tvingade Marcus Eskilsson i målet, till en fotparad.

Det var bara en av flera fina IFK-chanser i framförallt den första halvleken. Såväl Nana Piesie, Zoran Jovanovic, Martin Abrahamsson, Fisnik Alaj och Blerim Mullici hann med att bränna upplagda lägen innan matchen var över.

– Sedan var väl kanske inte Höllviken ofarliga heller på sina kontringar. De hade lägen till 2-0, men det hade lika gärna kunnat vara vi som hade vunnit med 2-1. Det handlar om små marginaler, sade IFK-tränaren Anders Grimberg.

Ska sanningen fram så gjorde IFK Malmö det många gånger för svårt för sig. Avsluten kom sällan vid rätt tidpunkt och ibland kom de inte alls. Chanser rann också ut i sanden för att det tog för lång tid att komma till skott.

Martin Abrahamsson hade i inledningen av andra halvlek en stramare som smet strax utanför bortre stolpen. Fisnik Alaj var helt fri med tre minuter kvar av ordinarie tid, men sköt rätt på målvakten. Blerim Mullici var minst lika nära i slutskedet.

– Vi får väl se till att fixa det till nästa match. Eller egentligen är det inte så mycket att fixa till där. Det är så gott som bara i denna match och mot Lund som vi inte har satt chanserna, menade Anders Grimberg.

En lösning måste dock till på högerbacken. Azeem Razwan, som gjort tre bra matcher på raken, var inte att känna igen. Ett byte tvingades till efter 52 minuter, då Razwan gick ut och Valon Muslijaj kom in. Samtidigt flyttades Robert Kjellin ut till höger.

Något som faktiskt fungerade riktigt hyfsat. Samtidigt som det blev något säkrare bakåt, fick det en positiv effekt framåt, genom att fler bollar, än tidigare, damp ner bakom deras backlinje.

– Får se vad jag ska hitta på där nästa gång. Ali Jasim har tyvärr fortfarande ont i foten och vi vet inte när han är tillbaka. Men det ska nog lösa sig till det bästa, funderade Anders Grimberg.

Mittbacksparet Robert Kjellin-Jörgen Svensson gjorde sitt jobb och höll tätt i de bakre leden. Martin Abrahamsson utsågs av matchvärden till bäste spelare, något som inte ifkmalmo.com kunde hålla med om och gav det till Jörgen Svensson.

Bakom Jörgen Svensson var Robert Kjellin obestridlig tvåa. Eller egentligen var de jämnbra, med en liten fördel för Svensson, då vi måste skilja dem åt och hemsidan bara delar ut ett pris per match.

Anders Grimberg hade i alla fall en sak klar för sig inför nästa match:
– Vinner vi inte mot VMA IK är det underkänt för IFK Malmö som fotbollslag och för mig som tränare. Men det ska inte få inträffa.

Nej, normalt sett ska IFK Malmö besegra särklassiga jumbon VMA, med 0-13 i målskillnad och en poäng med sig efter sex omgångar. Men fotboll är som bekant fotboll och bollen är rund, så allt kan hända.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: HÖLLVIKENS GIF
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 0-1
Scorefull: 0-1
Arena: Malmö IP
Crowd: 511
Referee: Daniel Persson, Skurup, Magnus Rasmusson, Sjöbo, Benny Olsson, Sjöbo
Goal: 0-1 (15) Johan Isgren
Homewarning: –
Home sent of: –
Homempv: Jörgen Svensson
Awaympv: Thomas Magnusson
Hometeam Squad: Joakim Moberg

Azeem Razwan
Robert Kjellin
Jörgen Svensson
Mahmod Khattab

Daniel Jovanovic
Kenneth Gustavsson
Martin Abrahamsson
Zoran Jovanovic

Nana Piesie
Migjen Shaqiri
Hometeam Sub: Valon Muslijaj (Azeem Razwan 52)
Blerim Mullici (Migjen Shaqiri 69)
Fisnik Alaj (Nana Piesie 77)
Haris Xhemajli
Adnan Zukancic (målvakt)
Awayteam Squad: Marcus Eskilsson

André Hansson
Thomas Magnusson
Niclas Lindgren
Meysam Javan

Michael Hansson
Dan Mårtensson
Ola Brodén
Alexander Nunez

Johan Isgren
Martin Nordbladh
Awayteam Sub: Kaj Andersson (Michael Hansson 64)
Otto Persson (Meysam Javan 68)
Joshua Hareld (Alexander Nunez 89)
John Bergqvist
Nicklas Uddenäs (målvakt)