Två mål hjälpte inte för IFK Malmö

Expertisen talade om strid för att klara kontraktet. En femte plats var ett rimligt mål tyckte man själva i IFK Malmö. Med nio omgångar spelade i Södertvåan finns det inget som tyder på annat än det förstnämnda.

Två vinster och endast sex poäng är "gulingarnas" hittills skrala facit. Totalt 8-18 i målskillnad och en näst sista plats i tabellen är inte heller något att skryta om. Mot Helsingborgs Södra BIS, blev det den femte raka förlusten, efter 2-4 på Malmö IP.

– Detta var inte alls bra, var IFK-tränaren, Anders Grimbergs, första ord efter matchen. Det var för slarvigt i passningsspelet och på kanterna, där vi inte kom runt. Vi skapade också alldeles för lite med en man mer på banan.

Sviten utan mål, som startade med elva minuter kvar mot Laholms FK, den 10 maj, kom att hålla i fyra hela matcher och även lite in på den femte. En dryg månad efter det förra målet och efter nästan 400 mållösa minuter (399) sprack äntligen nollan.

Med knappa 28 minuter spelade fick IFK Malmö frispark 25 meter från mål. Helsingborgs Södra-målvakten Charlie Fält var skymd och Blerim Mullici såg sin chans. Sagt och gjort stegade han fram och dundrade in bollen i det bortre hörnet fram till 1-1.

– Det enda positiva med den här matchen var väl i stort sett att vi gjorde två mål, båda på frispark. Vi skulle dock ha gjort betydligt fler, med tanke på de chanserna som vi skapade, sade Anders Grimberg, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Det var annars efter drygt tio spelade minuter i andra halvlek, vid ställningen, 1-2, som IFK Malmö gavs en extra möjlighet att komma tillbaka. Efter att ha fällt Mahmod Khattab, fick Södras Rabie Salem sitt andra gula kort, vilket också betydde utvisning.

Båda de gula korten var solklara. Vid den första varningen som kom i första halvlek, började dessutom Rabie Salem att käfta med Antti Kanerva, domaren från Olofstorp, för att utrycka sitt uppenbara missnöje med den varningen.

– Men vad hjälpte det oss att de fick en utvisning? Vi blev lite för självsäkra och släppte istället till för lätt bakåt. Sedan när de gjorde 3-1, avtog också något av vår press, menade Anders Grimberg.

Tendensen den första kvarten efter utvisningen, var annars att matchen skulle rinna över i gul favör. Helsingborgs Södra BIS agerade närmast panikartat och hade ingen tanke på att fortsätta anfalla, medan IFK Malmö tryckte på framåt.

Det som dock ändå fick matchen att sluta med bortaseger var ett ströanfall med dryga kvarten kvar. Anfallaren Mattias Adelstam, som redan hade gjort två mål i matchen, satte en frispark rätt i mål, bakom en förvånad Joakim Moberg i IFK-målet.

När han tio minuter senare spädde på sitt hattrick genom att bredsida in 4-1 till Södra, var förnedringen i det närmaste total. Att Kenneth Gustavsson reducerade på frispark i den 91:e minuten var av underordnad betydelse.

Förlusten var riktigt tung för IFK Malmö. Både för förlusten som sådan och för sättet den kom på. Tränaren Anders Grimberg var tom i blicken och hade svårt att förklara varför man ännu inte fått det att lossna.

– Frågan är vad som vi ska göra annorlunda. Vi är nöjda med i stort sett varje träning, killarna jobbar hårt och är i grunden bra fotbollsspelare. Men det är precis som de är tagna av stundens allvar.

"Tagna av stundens allvar" har IFK Malmö varit från och till under vårens seriespel. Aggressiviteten har i vissa situationer inte varit den rätta, vilket till exempel förklarade en del av söndagens baklängesmål.

Tre av de fyra målen tillkom då IFK Malmö hade klart övertag i antal spelare. Ändå rasslade det alltså till. Något som man på intet sätt kan lasta målvakten Joakim Moberg för, även om han nog skulle ha tagit 1-3-målet.

– Vi kanske ska vara mer intensiva i matchandet, så spelarna är bättre förberedda. Det måste krävas vinst för flera fötter, vi kan inte tjata efter varje match om att vi har unga och lovande spelare.

– Jag och min assistent, Mikael Svensson, får hela tiden mobilisera kraft för att försöka variera träningarna och entusiasmera spelarna. Det är jobbigt när man sedan inte får någonting ut av det, suckade Anders Grimberg.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: HELSINGBORGS SÖDRA BIS
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 1-2
Scorefull: 2-4
Arena: Malmö IP
Crowd: 336
Referee: Antti Kanerva, Olofstorp, Johan Tedbrant, Sävedalen, Patrik Svenrot, Partille
Goal: 0-1 (14) Mattias Adelstam, 1-1 (28) Blerim Mullici, 1-2 (38) Mattias Adelstam, 1-3 (74) Mattias Adelstam, 1-4 (84) Mattias Adelstam, 2-4 (90+1) Kenneth Gustavsson
Homewarning: Daniel Jovanovic, Kenneth Gustavsson
Home sent of: –
Homempv: Jörgen Svensson
Awaympv: Mattias Adelstam
Hometeam Squad: Joakim Moberg

Ali Jasim
Robert Kjellin
Jörgen Svensson
Mahmod Khattab

Blerim Mullici
Kenneth Gustavsson
Martin Abrahamsson
Karim El hage

Nana Piesie
Migjen Shaqiri
Hometeam Sub: Daniel Jovanovic (Migjen Shaqiri 73)
Fisnik Alaj
Haris Xhemajli
Valon Muslijaj
Abdul Semwanga-Nyende (målvakt)
Awayteam Squad: Charlie Fält

Martin Thiman
Momodou Loum
Mickael Wickander
Peter Pihl

Christoffer Haggren
Rabie Salem
Henrik Hermansson
Björn Sjöberg

Mattias Adelstam
Andreas Sördin
Awayteam Sub: Johan Henriksson (Christoffer Haggren 64)
Viktor Welander (Björn Sjöberg 70)
Martin Rosqvist (Andreas Sördin 78)
Daniel Glansk
Alexander Rodriguez Eliasson (målvakt)