IFK Malmö bättre än Höllviken

Det ser ändå ut att kunna bli en trevlig höst för IFK Malmö. Efter den andra raka segern, stabila 2-0, i derbyt borta mot Höllvikens GIF kan "di gule", för tillfället på en åttonde plats i Södertvåan, nu börja blicka uppåt i tabellen.

Med lördagens färska trepoängare har IFK Malmö plockat tio poäng på de sex första höstmatcherna. Det är redan tre mer än vad "gulingarna" skrapade ihop under vårsäsongens elva matcher.

– Vi har sagt till oss själva att har vi bara ett bra försvarsspel så kommer också chanserna att dyka upp. Det har gett resultat med två raka vinster, sade Anders Grimberg, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Sedan att Höllvikens GIF saknade ett antal av sina tongivande spelare skall inte förringa IFK Malmös insats. Frågan är om det hade räckt med att de tre avstängda, Thomas Magnusson, Ola Brodén och Kaj Andersson, hade varit med.

Framåt hade man inte mer än ett fåtal farligheter på hela matchen. Det kändes nästan mer oroligt i förra veckans bortamatch mot VMA IK. Och då hettade det ändå bara till riktigt vid två ynka tillfällen.

– Det var faktiskt lite likt VMA-matchen. Höllviken körde också med många långa bollar. Det var väl kanske därför som det såg lite halvfarligt ut. Men vi hade bra kontroll på dem, förklarade Anders Grimberg.

När det gällde försvarsspelet fanns det inte mycket att anmärka på i IFK Malmö. Det var säsongens i särklass bästa med matchens lirare i mittbacken, Robert Kjellin, som övertygade rejält.

En annan som imponerade var debuterande nyförvärvet, Emil Ankarberg, Karlslunds IF. Han fick ta över högerbacken efter Ali Jasim, som flyttats upp mittfältet, och gjorde det med den äran.

– Jag kan inte tacka min bror, Thomas Grimberg, nog för att han ordnade jobb åt honom. Det var precis den spelartypen som vi behövde för att förstärka backlinjen ytterligare, menade Anders Grimberg.

Om försvaret var i det närmsta klanderfritt kan man väl inte riktigt säga det säga om anfallet. Särskilt i den första halvleken då det inte skapades mycket nämnvärt framåt. Varsin farlig nick av Fisnik Alaj och Jörgen Svensson var i princip det enda.

Efter halvtidsvilan blev det dock bättre fart. IFK Malmö tog över och tillät Höllvikens GIF knappt att låna bollen under de tio första minuterna i andra. Man arbetade sig fram till en straff i den 57:e minuten som Daniel Jovanovic säkert kunde sätta.

– Den satt perfekt i det läget, kommenterade IFK Malmö-tränaren Anders Grimberg. Med tanke på chanserna som vi hade haft strax innan kunde den inte ha kommit mycket lägligare.

Även om Höllviken därefter ägde mycket boll kom man inte till de där riktigt heta chanserna. Anfallaren, Niclas Öberg, i IFK så sent som ifjol försökte, men kom ingen vart i attackerna mot det gula försvaret.

IFK Malmö var desto vassare i sina omställningar. Ali Jasim kom fram flera gånger på sin kant och borde ha gjort mål. 2-0-målskytt blev istället Migjen Shaqiri efter en soloprestation i den 90:e minuten.

– Det hade varit förargligt om vi inte hade vunnit med tanke på hur bra vi spelade i försvaret. Men nu blev det 2-0 och det var ganska talande siffror för matchen, avrundade IFK-tränaren Anders Grimberg.

Hometeam: HÖLLVIKENS GIF
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 0-0
Scorefull: 0-2
Arena: Höllvikens IP
Crowd: 281
Referee: Rickard Ljungblad, Vellinge, Toni Kacaniklievski, Malmö, Magnus Rasmusson, Sjöbo
Goal: 0-1 (57) Daniel Jovanovic (straff), 0-2 (90) Migjen Shaqiri
Homewarning: Martin Nordbladh
Home sent of: –
Homempv: André Hansson
Awaympv: Robert Kjellin
Hometeam Squad: Marcus Eskilsson

Otto Persson
Niklas Jönsson
Anders Holmberg
Niclas Lindgren

André Hansson
Martin Nordbladh
Michael Hansson
Alexander Nunez

Meysam Javan
Niclas Öberg
Hometeam Sub: Victor Tufvesson (Meysam Javan 71)
Elvir Biberic (André Hansson 88)
Erik Engqvist
Teddy Nicoli
Nicklas Uddenäs (målvakt)
Awayteam Squad: Joakim Moberg

Emil Ankarberg
Michal Aksamit
Robert Kjellin
Gamal Bin Saaid

Ali Jasim
Martin Abrahamsson
Zoran Jovanovic
Daniel Jovanovic

Fisnik Alaj
Jörgen Svensson
Awayteam Sub: Haris Xhemajli (Martin Abrahamsson 18)
Migjen Shaqiri (Daniel Jovanovic 58)
Karim El hage (Fisnik Alaj 63)
Blerim Mullici
Mahmod Khattab